Bwalya Sørensen om ulovlig indsamling: »Det har jeg været bevidst om hele vejen igennem«

Talskvinden for Black Lives Matter Denmark, Bwalya Sørensen, fortæller i en radioudsendelse, at hun godt var bevidst om, at foreningens modtagne donationer var i strid med loven.

 
Organisationen Black Lives Matter Denmark og dennes leder, Bwalya Sørensen, er havnet under kritik. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bwalya Sørensen, der er talskvinde for foreningen Black Lives Matter i Danmark, har i kraft af foreningen modtaget donationer fra velgørere, der ønsker at støtte kampen mod racisme.

Men som Berlingske skrev tirsdag skete indsamlingen uden godkendelse fra den officielle myndighed Indsamlingsnævnet og onsdag morgen var det emne på dagsordenen i Radio4.

I morgenprogrammet på radioen var præmissen, at Bwalya Sørensen skulle fortælle, hvordan omstændighederne omkring den lovstridige indsamling forholder sig. Det udviklede sig imidlertid til lidt af et rabalder.

Til spørgsmålet om, hvorvidt talskvinden selv var klar over, at indsamlingen var ulovlig, er svaret klart.

»Ja, ja. Det har jeg været bevidst om hele vejen igennem,« siger hun.

Indsamlingsnævn advarede talskvinde

Af en aktindsigt til Berlingske fra Indsamlingsnævnet fremgår det, at Black Lives Matter er begyndt at samle indsamle penge uden den fornødne tilladelse.

»Indsamlingsnævnet er blevet bekendt med, at du foretager en indsamling via Facebook og Instagram,« lyder det til Bwalya Sørensen fra nævnet.

Illustrationen stammer fra dokumenter fra Indsamlingsnævnet, som Berlingske har fået aktindsigt i. Fold sammen
Læs mere
Foto: Instagram/BLM.

Af aktindsigten står der også, at nævnet har skrevet til Bwalya Sørensen, at ifølge »indsamlingslovens paragraf tre, stykke et kan en indsamling først iværksættes, når Indsamlingsnævnet har givet tilladelse til indsamlingen«.

»Du bedes derfor ansøge om tilladelse til indsamlingen hurtigst muligt og senest 22. juni 2020,« lyder det med en advarsel om, at hun kan risikere bødestraf.

»Vi har ikke forudset, at vi har brug for en »indsamlingsting«. Det tager tre måneder at få op at stå. Der er masser af papirer frem og tilbage. Vi tænkte, at vi griber det. Det er faktisk ret almindeligt i vores bevægelser, når vi laver små ting,« siger Bwalya Sørensen til Radio4.

Etikette for hvide

Det hele blæste op, forklarer hun og betegner derefter indsamlingen som »civil ulydighed«. Hvilket er på sin plads, mener hun, omstændighederne taget i betragtning.

»Jeg har sagt, og min pressedame har sagt, at vi har lyst til at tale om alle mulige andre ting,« lød det fra Bwalya Sørensen i æteren.

Ifølge talskvinden er det »uetisk«, at pressen kontakter hende med kritiske spørgsmål. Den slags spørgsmål har der været en del af i de seneste dage.

De har blandt andet været foranlediget en række opfordringer i en »protest-etikette«, som foreningen har haft til personer med hvid hud forud for demonstrationerne.

Blandt andet skulle hvide personer afholde sig fra at udtale sig til pressen og deltage i visse taktfaste råb. De bliver desuden opfordret til at danne en »menneskelig kæde« for at beskytte sorte demonstranter fra enten politiet eller højrenationalister.

Bwalya Sørensen fortæller til Radio4, at hun ikke har set henvendelsen fra Indsamlingsnævnet, som Berlingske har aktindsigt i.

Hun kan ikke oplyse, hvor mange penge, foreningen samlet har modtaget i donationer, da hun ikke fører regnskab over dem, og skulle der vente en straf i form af en bøde, tager hun den gerne, siger hun, inden interviewet sluttes af, og hun lægger røret på.

Berlingske forsøger onsdag at få et interview med Bwalya Sørensen.