Bruger du iPhone, Snapchat eller apps? Tre ting, du (måske) ikke ved...

Vi er rigtigt mange på de sociale medier, men der er ikke mange af os, der tænker på, hvad vi selv har givet andre lov til. Tjek din egen status her:

Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen. Gymnasieelever fra 2.t på Rysensteen Gymnasium lærer at beskytte deres privatliv på internettet og sociale medier. Underviserne er studerende fra IT-Universitetet.
Læs mere
Fold sammen

1) Hvor har du været? Din iPhone ved det.

Hvis du bevæger dig langt ind i telefonens indstillinger, kan du se, hvor og hvornår du har været de seneste måneder. De apps, du har givet adgang til lokalitetstjenester, har også disse data.

Sådan gør du:

  1. Gå ind i telefonens Indstillinger
  2. Vælg Anonymitet
  3. Vælg Lokalitetstjenester
  4. Vælg Systemtjenester
  5. Vælg Hyppige Lokaliteter
  6. Klik på de lokaliteter, der kommer frem.

Jeg kan fx se, at jeg den 4. februar var i Allerød fra klokken 14.30 til klokken 17.30. Jeg kan se nøjagtigt, hvor i Allerød jeg befandt mig i det pågældende tidsrum.

Hvis du ikke ønsker det, kan du slå tjenesterne fra.

2) Det er Snapchats billeder - også dem, du ikke har sendt.

Tænk på, hvad det er, du skriver under på, når du henter en app, scroller gennem vilkår og accepterer.

Eksempel: Når du skriver under på Snapchats brugsvilkår, giver du dem blandt andet tilladelse til for altid og i hele verden at vise indholdet offentligt i enhver form, i ethvert medie eller enhver distributionsmetode, som kendes nu eller udvikles senere. De må blandt andet redigere og modficere billederne og distribuere dem.

For at få lov til at bruge Snapchat, skal man godkende disse vilkår. Selv om der står, at Snapchat sletter billederne, når de har registreret, at de er åbnet af modtageren, skal man være helt afklaret med, at man selv har afgivet alle rettigheder til sine billeder, og at der er meget vide rammer for, hvordan billederne kan bruges.

3)  Du har selv givet apps adgang til mange data om dig - og dine venner

Sådan gør du:

  1. Find hængelåsen oppe i højre hjørne af Facebook.
  2. Tryk på Se Flere Indstillinger
  3. Vælg Apps.

Du får nu præsenteret en oversigt over alle apps, du har tilknyttet til din Facebook konto. Når du klikker på hver enkelt, kan du se, hvad du i sin tid har givet dem tilladelse til at indsamle om dig og dine facebook-venner.

Hvis du vil ændre på det, kan du gå ind og ændre de enkelte tilladelser, app´en har, eller du kan fjerne app´en helt. Det er kun app’ens tilladelser i fremtiden, du kan ændre på. De data, den allerede har indsamlet, kan du ikke trække tilbage.

Kilde: Mikkel Villebro og Emil Christian Hørning, studerende på IT-Universitetet.