Black Lives Matter Denmark er blevet politianmeldt: »I kan torturere mig. I kan fængsle mig i ti år«

Organisationen Black Lives Matter Denmark har ikke afleveret sit regnskab, og er nu blevet politianmeldt. Ifølge stifter Bwalya Sørensen tør ingen revisorer at gennemgå økonomien, fordi de er bange for potentiel medieomtale.

Bwalya Sørensen fra Black Lives Matter Denmark demonstrerer i Aalborg, tirsdag den 9. juni 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De er kendt for at tænde ild under debatten med deres demonstrationer. Men Black Lives Matter Denmark står også bag flere forskellige indsamlinger.

Nu er organisationen med stifter Bwalya Sørensen i spidsen dog havnet i store problemer med deres regnskab, og er derfor blevet politianmeldt.

Regnskabet skulle have været afleveret i december, men ifølge Bwalya Sørensen kan organisationen ikke finde en revisor. Det skriver TV 2.

Det skyldes ifølge stifteren, at ingen revisorer tør at gennemgå organisationens regnskab af frygt for potentiel medieomtale.

»I kan hive en fingernegl af mig. I kan torturere mig. I kan fængsle mig i ti år. Jeg kan ikke skaffe en revisor. De er bange,« siger Bwalya Sørensen til TV 2.

Det drejer sig om regnskabet for perioden maj 2020 til maj 2021. Bwalya Sørensen afviser, at der er noget at skjule.

Hun ønsker ikke at fortælle, hvilke revisorer, organisationen har forsøgt at tage kontakt til, men har oplyst til TV 2, at det blandt andet drejer sig om Deloitte og PwC, der dog begge afviser at kende til nogen forespørgsler fra Black Lives Matter Denmark.

Var bevidst om manglende tilladelse

Black Lives Matter Denmark var også i 2020 i søgelyset. Her samlede foreningen penge ind i forbindelse med George Floyds død i USA fra velgørere, der ønskede at støtte kampen mod racisme.

Senere kunne Berlingske dog fortælle, at organisationen ikke havde sikret sig den nødvendige tilladelse til at samle penge ind.

En aktindsigt til Berlingske viste, at Insamlingsnævnet derfor havde taget kontakt til Bwalya Sørensen og gjort hende opmærksom på, at foreningen kunne risikere bødestraf.

Da Bwalya Sørensen senere blev adspurgt, om hun var klar over, at indsamlingen var ulovlig, svarede hun:

»Ja, ja. Det har jeg været bevidst om hele vejen igennem.«

Ifølge Bwalya Sørensen blev der dengang indsamlet 140.000 kroner alene på de første to demonstrationer, der blev afholdt.

Black Lives Matters demonstrationer har tidligere mødt kritik, blandt andet på grund af en række opfordringer i en »protestetikette«, som foreningen har haft til personer med hvid hud forud for demonstrationerne.

Blandt andet skulle hvide personer afholde sig fra at udtale sig til pressen og deltage i visse råb under demonstrationer. Der blev desuden opfordret til at danne »menneskelige kæder« for at beskytte sorte demonstranter mod politiet eller højrenationalister.