Bekymret Heunicke kommer med ny bøn til danskerne: Følg de nye anbefalinger

Dagens overblik: Berlingske giver dig her et overblik over dagens vigtigste historier, så du kan begynde dagen med at være godt klædt på allerede til morgenkaffen.

 
Få overblikket over coronavirussen i Danmark her. Redigering: Ida Meesenburg og Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Godmorgen og velkommen til søndagens nyhedsoverblik.

Kort fortalt kommer du til at læse om en natklubejer, der går mod strømmen og ikke mener, at man bør genåbne landets natklubber endnu. Og så skal vi runde den såkaldte imampakke, der nu – fire år efter, den blev vedtaget – viser sig at have ringe effekt.

Men før du får dagens historier serveret på et sølvfad, skal vi kort runde de nyeste coronatal. De kommer her, men bemærk, at de danske myndigheder ikke opdaterer deres tal i løbet af weekenden.

Antal bekræftede smittede i Danmark: 13.789 (+64 siden torsdag)

Antal, der har overstået smitten: 12.578 (+52 siden tirsdag)

Bekræftede døde i Danmark: 615

Antal døde på verdensplan: 684.111

Antal bekræftede smittede på verdensplan: 17.795.047

Du kan se flere coronatal for Danmark her og på verdensplan her.

Imampakke har haft ringe effekt

I 2016 vedtog et flertal i Folketinget den såkaldte imampakke, der varslede en række indgreb mod religiøse forkyndere. Den indeholdt blandt andet en kriminalisering af billigelse af visse ytringer fremsat i religiøs kontekst.

Men nu, fire år senere, kan Berlingske i en ny artikelserie fortælle, at de ti initiativer, pakken indeholder, har haft ringe effekt. Ét tiltag er faktisk overhovedet ikke blevet brugt.

»Det har været svært at finde de redskaber, der skulle til, og man har nok ikke vidst, hvad man skulle gøre for at håndtere problematikken. I stedet endte man med at vedtage en række symbolske indgreb, der alene betød, at man skubbede moskéerne og imamerne længere væk,« siger Lene Kühle, der er moskéforsker og professor med særlige opgaver, MSO, i artikelseriens første historie.

Hele artiklen kan du læse her – og de kommende artikler i serien kan du læse i løbet af de kommende dage. Som altid på berlingske.dk.

Robin Ungermann, medejer af natklubben Haven på Frederiksberg, mener ikke, det er forsvarligt at genåbne landets natklubber. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Medejer af natklub: Vent med at åbne landets natklubber

Drikfældige og festglade danskere ser med garanti frem til, at landets natklubber, diskoteker og spillesteder atter åbner. Men står det til 36-årige Robin Ungermann, der er medejer af natklubben Haven på Frederiksberg, skal natklubber og dansesteder ikke have lov til at åbne foreløbig. Det vil ganske enkelt ikke være forsvarligt at åbne, mener han.

»Det virker urealistisk, at vi kan åbne op forsvarligt. I Bulgarien har man bedt folk om at holde halvanden meters afstand på dansegulvet. Men det er jo en utopi at tro, at det kan lade sig gøre. Det er logik for mig, men jeg har også været 19 år i nattelivsbranchen,« siger Robin Ungermann til Berlingske.

Hans udmelding kommer efter en tid, hvor eksperter på stribe har advaret mod at lade blandt andet natklubber åbne.

»Både natklubber og diskoteker skal vi holde igen med. Det er et af de risikoområder, hvor man på papiret kan sætte regler op, men som er meget svære at overholde og derfor kan udvikle sig til supersprederbegivenheder,« har Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi på Københavns Universitet, for eksempel sagt til Information.

Hele interviewet med Robin Ungermann kan du læse her.

Nordsjællandsk by plages af larmende ungdomsfester

Og når nu vi er ved festligheder i coronakrisens tid, kan vi lige så godt fortsætte. I Berlingske kan du lige nu læse om, at en nordsjællandsk by er slemt plaget af, at unge mennesker fester.

Det er Hillerød, som nu plages af fester. Og de har været til så stor gene, at Nordsjællands Politi i perioden 1. maj til 29. juli har modtaget 36 klager om musik til gene for naboer og tre anmeldelser om overtrædelse af forsamlingsforbuddet. Og det er alene anmeldelser, der drejer sig om det lokale samlingspunkt Posen i en park.

Berlingske har i den forbindelse været ude at tale med en række af de unge mennesker, som fester i området.

»Men at vi ikke engang må spille musik her… Altså, hvor må vi så egentlig være?« siger en af de unge.

Du kan læse hele artiklen her.

Rådet for Sikker Trafik mister millionstøtte og må fyre

Rådet for Sikker Trafik arbejder for at sikre, at det er sikkert at færdes på de danske veje. Men nu står organisationen til at få langt færre penge til at kæmpe for danskernes færdselssikkerhed.

Politiken skriver nemlig, at Rådet for Sikker Trafik mister en tredjedel af det vanlige budget. Budgettet er på omtrent 60 millioner kroner årligt, Det sker, fordi Trygfonden har valgt at udfase samarbejdet med Rådet for Sikker Trafik.

Allerede nu har ni medarbejdere fået en fyreseddel. Samtidig er der udsigt til, at Rådet for Sikker Trafik mister millionstøtte fra staten.

»Det er smaskforkert og ikke til at forstå, nu da vi får flere ulykker, også flere alvorlige ulykker«, siger rådets formand, Ole Bjørstorp (S), borgmester i Ishøj, til Politiken.

Nu er håbet, at staten kommer til undsætning og sikrer, at Rådet for Sikker Trafik kan fortsætte som hidtil.

Hele Politikens gennemgang af sagen finder du her.

Ellen Hillingsø, skuespiller

»Jeg har haft alle mulige mystiske oplevelser, hvor jeg har tænkt, at der var nogen, der holdt hånden over mig.«


Heunicke: »Virus er med al tydelighed stadig både i Europa og i Danmark«

I de seneste dage har et Danish Crownslagteri i Ringsted trukket overskrifter i de danske medier. Det skyldes, at coronavirus har spredt sig så hastigt på slageriet, at 62 af medarbejderne i skrivende stund er konstateret smittet med covid-19. Det får nu sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til at reagere i et længere Facebook-opslag.

»Virus er med al tydelighed stadig både i Europa og i Danmark – og aktuelt altså med et udbrud i Ringsted omkring slagteriet. Derfor kære venner: Lad os bevise, at vi endnu en gang kan holde epidemien under kontrol. Afstand, håndvask, håndsprit, host i ærmet,« skriver Heunicke og fortsætter.

»Og følg også Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger om mundbind, hvis du rejser i den kollektive trafik på tidspunkter, hvor det er svært at holde afstand til andre passagerer.«

Også WHO, Verdenssundhedsorganisationen, er lørdag kommet med en melding om coronavirussen.

»Pandemien er af den type sundhedskrise, der sker én gang på et århundrede, men effekterne vil kunne mærkes i flere årtier. Mange lande, som troede, de var forbi det værste, kæmper nu med nye udbrud. Nogle, der var mindre berørt i de tidligste uger, ser nu stigende antal tilfælde og dødsfald,« lyder meldingen fra WHO.

Du kan læse mere om Heunickes statusrapport her. Og meldingen fra WHO linker vi til her.

Det sker i dag

Det er søndag, så der sker ikke pokkers meget. Men hvis du er vild med både motorsport og en dag foran fjernsynet, fortsætter Formel 1-sæsonen. Løbet begynder klokken 15.10 dansk tid.

Hvis du til gengæld er mere i læsehumør, kan du her læse et større interview med skuespilleren Ellen Hillingsø, hvor hun taler om tro. Det sker i anledning af, at hun aktuel med Gyldendal-podcasten »Er der en engel til stede?«. Her er en lille smagsprøve.

Tror du på engle?
»Ja, det tror jeg på. Jeg har haft alle mulige mystiske oplevelser, hvor jeg har tænkt, at der var nogen, der holdt hånden over mig. Det samme oplevede jeg, da jeg en sen aften havde travlt med at komme af sted og gik på gaden. Jeg standsede pludselig op og så, at der lå en stor kæde foran mig. Hvis jeg var faldet over den, ville jeg være blevet slået helt til plukfisk. Jeg kan ikke forklare det, men det var, som om der var nogen, der fortalte mig, at jeg skulle stoppe op.«