Bekymrede eksperter undrer sig over regeringens nye plan: Luk i stedet ned for hele landet

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

 
Antallet smittede med corona er begyndt at stige, og det er især unge mellem 20-29 i hovedstadsområdet, der er ramt. Få det fulde overblik over situationen her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Ida Meesenburg Fold sammen
Læs mere

Godmorgen og velkommen! Det er fredag, og solen skulle titte frem, men inden du tager hul på ugens sidste hverdag, får du her dagens nyhedsoverblik, så du er godt opdateret.

I dagens overblik skal vi blandt andet forbi udenrigsminister Jeppe Kofod (S), som igen har undskyldt for sin sexsag, vi skal forbi et varsel om flere fyringer i efteråret, og vi vil nævne en ny EU-plan, der skal redde klimaet de næste ti år.

Men først skal vi se på dagens coronatal, som aldrig har været højere, siden coronavirussen 27. februar for første gang blev registreret hos en dansker. I løbet af det seneste døgn har der nemlig været hele 453 smittetilfælde i Danmark.

Bekræftede smittede i Danmark: 21.393 (+453)

Antal bekræftede døde i Danmark: 635 (+1)

Antal bekræftet overstået smitte: 16.918 (+161)

Antal bekræftede smittede på verdensplan: 30.071.314

Antal døde på verdensplan: 944.887

Du kan læse mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Og så til de øvrige nyheder:

Jeppe Kofod undskylder 12 år efter sexsag

Debatten om sexisme har i de seneste dage sat kurs mod udenrigsminister Jeppe Kofod, der som 34-årig havde sex med en 15-årig pige til et DSU-kursus.

Jeppe Kofod har i løbet af ugen, hvor sagen er blevet hevet frem igen, været tavs, men nu står han frem og undskylder i et interview til TV 2.

»Jeg var fuld, og jeg var dum,« erkender han i interviewet.

Sagen fik daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt til at fyre Jeppe Kofod fra hans daværende poster. Dengang undskyldte Jeppe Kofod også for sagen. I tirsdags fredede nuværende statsminister Mette Frederiksen (S) ham i hans virke som udenrigsminister.

Læs artiklen og se interviewet her.

Eksperter anbefaler: Luk ned for hele landet

Og så til en coronahistorie.

Smitten har været rekordhøj det seneste døgn. 453 er blevet testet positive inden for det seneste døgn. Det bekymrer flere eksperter, som ikke mener, at lokale coronarestriktioner er nok. De efterlyser, at myndigheder og regeringen breder restriktioner og smittebekæmpelsen ud over hele landet.

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi på SDU, peger på, at fokus er skævt fordelt i landet.

»Jeg er bange for, at man forfordeler landområderne og de mindre bysamfund. Jeg kan godt forstå, at man analyserer med stor ihærdighed i København, for der bor mange mennesker, men det er jo også interessant og vigtigt at se, hvad der foregår rundt omkring i resten af landet. Vi ser meget røde og bekymrende smittetal i Nordjylland – i bl.a. Brønderslev og Frederikshavn. Det er påfaldende tal, men hvem tager sig af det?« spørger Hans Jørn Kolmos, som frygter, at Styrelsen for Patientsikkerhed ikke har mandskab nok til effektiv smitteopsporing overalt i landet.

Læs om andre eksperters bekymring i Jyllands-Postens artikel her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Fire ud af ti topchefer forventer, at antallet af medarbejdere vil falde i efteråret

Coronakrisens indvirkning på erhvervslivet er slet ikke slut endnu. Der venter omfattende fyringer i efteråret. Sådan lyder det i en ny undersøgelse blandt Berlingskes toplederpanel. Her svarer fire ud af ti topchefer, at de forventer, at antallet af medarbejdere vil falde i løbet af de næste tre måneder.

En ny arbejdsordning om midlertidig arbejdsfordeling kan dog afværge et stort fald i ledigheden.

»Vores primære fokus er at undgå opsigelser. Derfor vil vi fra på mandag også benytte os af den nye mulighed for arbejdsfordeling. Men på vores fabrikker i Polen og Ukraine er der ikke de muligheder, så der er vi nødt til at hyre og fyre, i takt med at aktiviteten går op og ned,« siger Anders Kold, som er administrerende direktør i industrikoncernen Mekoprint.

Læs hele Berlingskes historie her.

EU har en ny plan, som skal redde klimaet de næste ti år

EUs klimakommissær, Frans Timmermans, præsenterede torsdag en ny klimaplan, som skal redde klimaet de næste ti år. En plan, som skal reducere EUs udledning af drivhusgasser lige så meget som de forgangne 25 år.

Planen involverer en udvidelse af EUs CO2-kvotehandelssystem, fokus på at satse endnu mere på vedvarende energi og en stramning af CO2-standarderne. Klimakommissær Frans Timmermans strålede, da han præsenterede planen, men blev også alvorlig, da han hev hele klimaudfordringen ned på et personligt plan.

»For blot to måneder siden holdt jeg min første sønnesøn i armene. Jeg var den lykkeligste bedstefar i hele verden, da jeg kiggede på denne lille baby. Men jeg bekymrede mig også. Hvilken slags verden vil han bo i, når han bliver 20 år? Som blot to måneder gammel kan han ikke selv gøre meget. Hele hans fremtid afhænger af, om vi får bragt det i orden. Nu«.

Læs mere om tiltagene i EUs nye klimaplan i Politikens artikel her.

For få danskere har Smittestop-app: »Appen har ingen effekt, hvis man lader være«

Vi skal til endnu en coronahistorie. Denne gang handler det om Smittestop-appen, som igen i dag er under kritik. Der er nemlig for få, der bruger den, og det gør appens effekt meget lille. Siden appen blev lanceret 18. juni, har omkring 8.000 personer været smittet med coronavirus. Ud af de 8.000 har 1.365 meldt sig som smittede i Smittestop-appen. Men det er ifølge Jakob Stoustrup, der er professor ved Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet, ikke ideelt.

»Der ligger et enormt potentiale for at få bragt smittetallet ned, hvis man kan få flere til at melde sig ind i appen, når de bliver smittet. Det vil helt klart bidrage,« siger han til Berlingske.

Læs hele historien her.

Det sker i dag:

  • USA: Trump-valgmøde i Minnesota.
  • Rotterdam: Pride i Holland begynder i dag.
  • Pressekonference i forbindelse med globale klimastrejker, hvor Gretha Thunberg deltager.
  • Bundesligaen i fodbold begynder i Tyskland.
  • Nyt parti præsenteres på et pressemøde på Café Dan Turèll i København.
  • Nordisk Litteraturfestival (Nord) løber af stablen i dag og i morgen.