Barsk opvækst øger risikoen for alvorlig sygdom

Studie påviser en forhøjet stressrelateret kronisk inflammation – betændelsestilstand – allerede i 18-årsalderen hos unge, der har været udsat for overgreb og vold. Det øger risikoen for at få blandt andet diabetes og kræft.

Traumatiske oplevelser gennem barndommen – såsom omsorgssvigt, fysiske og psykiske overgreb, mobning og vold – øger risikoen for alvorlige sygdomme senere i livet, viser ny undersøgelse. Arkivfoto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En barsk opvækst, hvor børn udsættes for stress, overgreb og vold, kan få alvorlige konsekvenser for deres helbred og øge risikoen for, at de udvikler sygdomme som hjerte-kar-lidelser, diabetes og kræft.

Det viser et internationalt studie, der med brug af en biomarkør, som er udviklet på Hvidovre Hospital, har kunnet påvise en forhøjet stressrelateret inflammation – betændelsestilstand – hos udsatte unge allerede i 18-årsalderen og dermed også en øget risiko for alvorlig sygdom.

»Det var overraskende, at man allerede så tidligt som 18-årsalderen kunne se denne forskel, da man ved, at tilstedeværelsen af kronisk inflammation er forbundet med risiko for senere udvikling af kronisk sygdom,« siger Line Jee Hartmann Rasmussen, postdoc ved Klinisk Forskningscenter på Hvidovre Hospital og Duke University i USA, i en pressemeddelelse.

Sammen med en international forskningsgruppe har hun fulgt 1.391 britiske unge fra deres tidlige barndom, til de var 18 år.

Forskerne registrerede mange forskellige typer traumatiske oplevelser op gennem barndommen, herunder omsorgssvigt, fysiske og psykiske overgreb, mobning og vold.

Ved hjælp af biomarkøren suPAR – efter et protein af samme navn – kunne de bl.a. måle, at kronisk inflammation var særligt udtalt blandt unge, som havde været udsat for forskellige traumatiske oplevelser i løbet af deres barndom eller tidlige ungdom.

Studiet kommer på et tidspunkt, hvor regeringen herhjemme har øget fokus på børns vilkår og blandt andet bebuder flere bortadoptioner, i forventning om at det vil sikre en bedre opvækst for udsatte børn.

»Resultaterne giver et indblik i nogle af de langsigtede skadelige helbredsmæssige konsekvenser af traumatiske barndomsoplevelser og bidrager dermed med endnu en grund til, hvorfor det er så vigtigt at beskytte børn og unge mod den slags traumer tidligt i livet,« siger Line Jee Hartmann Rasmussen.

Den pågældende biomarkør indgår også i en række andre sammenhænge, blandt andet i et projekt, hvor akutmodtagelser på Sjælland vil begynde at måle deres patienters biologiske alder og bruge den som afsæt til at afgøre, hvordan de skal behandles.