Bar-mastodont så ikke det samme som politiet i weekenden: »De unge er gode til at overholde retningslinjerne«

Københavns Politi mener, at københavnerne ikke har været gode nok til at overholde retningslinjerne i weekenden. Lars Børsting fra barkoncernen REKOM er af en anden mening, når det gælder barerne.

»Når først vi har slået streger på fortovet som i supermarkedet, så efterlever de det. Det er bare noget, man følger,« siger Lars Børsting, politisk chef hos REKOM. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har været en god weekend.

De unge mennesker kan sagtens finde ud af at efterleve retningslinjerne på barerne, og de er tilmed gode til det.

Sådan lyder det fra den politiske chef hos REKOM, Lars Børsting. REKOM har 21 åbne barer i København under de eksisterende retningslinjer. Det er blandt andet barer som Rabalder Bar og Cucaracha på Gothersgade i København.

»Det er mit klare indtryk, at både branchen og gæsterne godt kan finde ud af at overholde retningslinjerne,« siger han.

Dermed går Lars Børsting op imod politiets beskrivelse af weekenden i København.

På et pressemøde lørdag opfordrede politiet de unge til at blive hjemme i stedet for at tage ud på barer og restaurationer. På pressemødet sagde Thorkild Fogde fra Rigspolitiet, at der var behov for at skrue ned for tætheden og op for ansvarligheden.

Søndag lød den første melding fra politiet til DR, at »folk var mere ansvarlige i nat«, men senere udtalte politiinspektør Peter Dahl til DR, at »episoderne i nat viser, at der er nogle, der er ligeglade med sammenholdet og med at knække kurven«.

I dag sagde vicepolitiinspektør i Københavns Politi Rasmus Schultz så til Berlingske, at restauratørerne har været gode til at tage ansvaret på sig, men at gæsterne ikke har været særlig gode, fordi rigtig mange har samlet sig. »Der har været alt for mange, der har været alt for tætte,« sagde han.

Lars Børsting mener dog, at de unge har været meget opmærksomme på at overholde retningslinjerne, og at de især også har været gode til at holde afstand i køen.

»Når først vi har slået streger på fortovet som i supermarkedet, så efterlever de det. Det er bare noget, man følger,« siger han.

Afdelingschefen hos Statens Serum Institut, Tyra Grove Krause, har mandag udtalt, at hun ser nattelivet som en reel trussel. Københavns overborgmester Frank Jensen (S) mener, at der bør indføres flere restriktioner i nattelivet, og eksperter har sagt, at man bør overveje, om barerne fortsat skal holde åbent.

Yderligere restriktioner er ikke en god idé

Lars Børsting mener, at det er forkert at gribe ind med yderligere restriktioner for barer og restaurationer. Han tror, at yderligere restriktioner tværtimod vil skubbe flere ud i at opfinde andre måder at være sammen på.

»Det er klart, hvis man begrænser åbningstiden igen, eller putter yderligere restriktioner på vores erhverv, så vil det være lidt naivt at tro, at de unge mennesker sætter sig ned derhjemme og kigger ud af vinduet. Det kommer ikke til at ske, og så finder de på noget andet,« siger han.

Lars Børsting, politisk chef hos REKOM

»Hvor er der en voksen henne, hvis der er en, der bliver for fuld, eller en, der kommer galt afsted?«


Er det forståeligt, at der kunne være behov for flere restriktioner? Nu er det jo de unge, der bliver smittet.

»Selvfølgelig er det forståeligt, at vi alle sammen skal være med til at nedbringe et smittetal, som er stigende, men at sætte lighedstegn mellem det og yderligere restriktioner, det tror jeg er forkert. Jeg tror ikke, at yderligere restriktioner er med til at nedbringe smittetallet,« svarer Lars Børsting.

Han understreger også, at et åbent natteliv er vigtigt, fordi det er dér, der er professionelle rammer. Det er bedre, end at mange unge samles til piratfester eller store, private komsammener, som for eksempel da 300 mennesker samledes til fest i Nordhavn lørdag. Han mener, at der er mere sikkert på barerne, fordi der er personale, som har styr på retningslinjer og hygienje, men især også sikkerheden.

»Hvor er der en voksen henne, hvis der er en, der bliver for fuld, eller en, der kommer galt afsted? Hvor har vi en hjertestarter henne, og hvor har vi en kontrolmand henne, der sikrer sig, at der ikke pludselig kommer en bil med nogle uønskede mennesker, der ikke skal være der,« spørger han.

Barer, caféer og restauranter skal lukke klokken 24 efter stigende smitte i København. Men Lars Børsting tror ikke, at de unge tager hjem og sover, når klokken runder midnat.

»Vi har ikke et nuanceret billede af, hvad der sker bagefter. Men en ting er helt sikkert – de er ikke klar til at gå hjem klokken 24,« siger han.

Derfor mener han, at det er bedre, hvis festen foregår i professionelle rammer til klokken 02, end at festen foregår privat – uden rammer for sikkerhed og opsyn.