Aktivister »buhede« af Hizb ut-Tahrir – så greb politiet ind

Tre demonstranter buhede under Hizb ut-Tahrirs fredagsbøn på Christiansborg Slotsplads forrige fredag. Buhråbene fik en politibetjent til at gribe ind.

Hizb ut-Tahrir afholder fredagsbøn på Slotspladsen foran Christiansborg. Flere moddemonstrationer fandt sted samme dag, og en betjent har henvendt sig til flere demonstranter, der deltog ved lovligt anmeldte demonstrationer og irettesat deres optræden, fordi de buhede. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

En politibetjent fra Københavns Politi greb under en islamkritisk demonstration ved Christiansborg fredag den 22. marts ind over for tre demonstranter, der buhede under Hizb ut-Tahrirs afvikling af fredagsbøn på Slotspladsen.

»Jeg ser, at der kommer en politibetjent hen til tre demonstranter, der står og buher. Han bebrejder deres adfærd og fortæller dem, at de står og buher under den del af bønnen, der svarer til fadervor,« siger Marianne Mørk Mathiesen, der er medlem af regionsrådet i Region Syddanmark og formand for foreningen Bevar Danske Kvinders Ligestilling.

Hun deltog selv ved demonstrationen, som folketingsmedlem Lars Aslan Rasmussen fra Socialdemokratiet havde arrangeret.

»Politibetjenten irettesatte demonstranterne, og jeg må sige, at jeg blev ganske forundret. Det er en ejendommelig opførsel fra en betjents side af. Han skulle jo gerne være upartisk,« siger Marianne Mørk Mathiesen.

Hun har nu rettet henvendelse til Københavns Politi for at få en forklaring på, hvorfor en betjent skal irettesætte demonstranter, der står ganske fredeligt og demonstrerer lovligt.

Det fremgår af et Facebook-opslag, hvor det også fremgår, at der er tale om den samme betjent, som henvendte sig til en demonstrant, der deltog ved Stram Kurs' demonstration mod Hizb ut-Tahrir samme dag. En episode, som Berlingske skrev om fredag.

Politi: Vores opgave er at sikre, at alle kan ytre sig

Københavns Politi bekræfter forløbet i en mail til Berlingske. Politiet bekræfter også, at der er tale om den samme betjent.

»Københavns Politi kan bekræfte, at en dialogbetjent fra den kriminalpræventive sektion var til stede og i dialog med deltagerne i en moddemonstration mod Hizb ut-Tahrir på Christiansborg Slotsplads. Da nogle af deltagerne buhede under den muslimske bøn, forklarede betjenten demonstranterne, at de buhede af det, der svarer til den muslimske version af fadervor. Københavns Politi skal beklage, hvis demonstranterne har opfattet, at betjenten irettesatte dem.«

Da Københavns Politi bliver bedt om at forholde sig til, at en politibetjent irettesætter demonstranters opførsel ved en lovlig demonstration, fremgår det af mailsvaret, at:

»I en situation som denne med flere demonstrationer og arrangementer på samme sted er det politiets opgave at sikre, at alle parter kan ytre sig og gennemføre de handlinger, som er lovligt anmeldt. Denne opgave løses i første omgang og oftest gennem dialog på stedet.«

»Du skal ikke tage din personlige holdning med«

Tania Groth, der også deltog i demonstrationen, stod ved siden af de deltagende i den demonstration, som Lars Aslan Rasmussen havde arrangeret. Hun har tidligere været talskvinde for foreningen For Frihed, der afholder demonstrationer mod islamisering. Hun så også, at politibetjenten tog kontakt til de tre buhende demonstranter.

»Jeg kunne ikke høre, hvad betjenten sagde, men jeg hørte, at en af de tre mænd gav ham svar på tiltale og sagde, at »han bare skulle passe sit arbejde og ikke tage sine personlige holdninger med«,« siger Tania Groth.

Freddie Nygaard Larsen, der er nuværende formand for foreningen For Frihed, deltog også i demonstrationen, hvor han tog billeder i samme område. Et af billederne viser betjenten, hvor han taler med demonstranterne.

»Jeg kunne ikke høre alt, hvad betjenten sagde, men det var tydeligt, at han bad den ene mand om at dæmpe sig, og han sluttede af med at sige, at »det var bare hans mening«,« siger Freddie Nygaard Larsen.

Formand: Politiet griber ikke ind, når vi kaldes nazisvin

Freddie Nygaard Larsen fra For Frihed hørte, at den ene demonstrant gav betjenten svar på tiltale med ordene: »Din mening skal du beholde derhjemme. Jeg betaler din løn, og du er på arbejde.«

Freddie Nygaard Larsen fortæller, at politiet aldrig har grebet ind, hvis demonstranter råber »nazisvin« efter medlemmer af foreningen For Frihed i forbindelse med andre demonstrationer, som foreningen har deltaget i, så han kan ikke forstå, at betjenten greb ind den fredag.

»Betjenten skulle ikke have sagt, at det »bare var hans mening«. Den udtalelse er malplaceret i den pågældende situation, som i øvrigt slet ikke var ved at udvikle sig til noget problematisk. Vi taler om tre mænd, der stod og buhede under en demonstration,« siger Freddie Nygaard Larsen.

Han vil ikke kritisere politiet for den samlede indsats, men han mener ikke, at den pågældende betjents ageren var »rimelig« – hverken i forhold til de tre demonstranter ved den demonstration, han selv deltog i, eller den henvendelse, som betjenten rettede mod manden, der deltog ved Stram Kurs' demonstration.

Ville indberette far til kommunen

Den samme betjent, som kommer fra den kriminalpræventive sektion, henvendte sig samme dag også til en far, der deltog ved Stram Kurs' demonstration, fordi han havde sin søn på otte-ni år med. Drengen kastede med Koranen og var tilskuer til partiets afbrænding af Koranen på en engangsgrill.

En videooptagelse viser, at betjenten sagde til drengens far, at han »overvejer« at indberette faderen til kommunen, fordi han er bekymret for, at drengen deltager i en demonstration, der er så »sprængfarlig«.

»Jeg kommer fra den kriminalpræventive sektion, og jeg siger, at jeg nok kommer til at lave en underretning til kommunen i forhold til, at en dreng på otte-ni år tager så aktiv del i en demonstration, som jeg synes (...) har et så sprængfarligt emne, at jeg synes, at man skal være voksen for at tage stilling til det,« sagde betjenten.

Københavns Politi bekræftede forløbet, men tilføjede, at man ikke ønskede at indberette faderen, og at »den kriminalpræventive medarbejder efterfølgende havde en god snak med drengens far«.

Formand for Politiforbundet Claus Oxfeldt bakkede lørdag betjentens ageren op og kalder reaktionen for »helt fair«.

»Dilemmaet er, at det er en meget sprængfarlig demonstration, og der skal man tænke sig godt om med børn. Betjenten vurderer, at det her måske kan være skadeligt for det lille barn. Han drager jo omsorg for barnet.«