Politiformand om betjenten, der advarede islamkritisk far til demo: »Han drager jo omsorg for barnet«

Ifølge Politiforbundets formand er det »helt fair«, at en betjent valgte at advare en far med en lille dreng til en islamkritisk demonstration om, at han måske ville indberette ham til de sociale myndigheder.

Formand for Stram Kurs, Rasmus Paludan, kaster med en koran til islamkritisk demo ved Chrsitiansborg fredag 22. marts. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

»Det er en potentielt sprængfarlig demonstration, og i sådan en situation er det ikke en god ide at have børn med«.

Sådan lyder meldingen fra formand for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, i forbindelse med en episode til en demonstration for nylig ved Christiansborg i København.

Her var en dreng på otte-ni år, som beskrevet af Berlingske fredag, af sin far taget med en til en demonstration arrangeret af det islamkritiske parti Stram Kurs.

Undervejs blev drengens far kontaktet af en betjent fra den kriminalpræventive sektion i Københavns Politi.

Betjenten sagde, som det fremgår af en videooptagelse, at »jeg kommer fra den kriminalpræventive sektion, og jeg siger, at jeg nok kommer til at lave en underretning til kommunen i forhold til at en dreng på otte-ni år tager så aktiv del i en demonstration, som jeg synes... har et så sprængfarligt emne, at jeg synes, at man skal være voksen for at tage stilling til det«.

Stram Kurs har Rasmus Paludan som formand, og demonstrationen fandt sted fredag 22. marts i forbindelse med, at islamistiske Hizb ut-Tahrir havde kaldt til fredagsbøn på Christiansborg Slotsplads.

Epsioden har været genstand for stor opmærksomhed. Betjenten er blevet beskyldt for at være rød og for at opdrage folk. Ifølge Rasmus Paludan er det »helt urimeligt«, at Københavns Politi talte om en underretning.

Men betjentens vurdering var ifølge Claus Oxfeldt »helt fair«.

»Politiet arbejder ud fra et skøn, her skønner man, og her er det helt fair og legitimt,« siger han:

»Dilemmaet er, at det er en meget sprængfarlig demonstration, og der skal man tænke sig godt om med børn. Betjenten vurderer, at det her måske kan være skadeligt for det lille barn. Han drager jo omsorg for barnet.«

Ifølge Claus Oxfeldt er det også »helt fair«, at Københavns Politiet efter episoden ikke valgte at foretage sig yderligere.

Dreng kaster med koran

Fredag skrev Berlingske, at politiet »ikke har indberettet sagen, og den kriminalpræventive medarbejder havde efterfølgende en god snak med drengens far«.

»Forhåbentlig har det fået faren til at tænke, at næste gang skal jeg måske tænke over, om det er klogt, at jeg tager mit lille barn med,« lyder det fra formanden for Politiforbundet:

»Jeg synes, det er okay, at man går ind og siger, jeg overvejer at indberette dig til de sociale myndigheder, fordi det sker i den her slags situation. Det er farligt, der bliver kastet med en koran.«

Således har Rasmus Paludan over for Berlingske beskrevet, hvordan han med bl.a. drengen spillede »5 Koran«, som det hedder, hvor fem personer kaster med en koran.

»Der var mange gange, hvor vi kastede og greb til hinanden«, oplyser Rasmus Paludan.

Nogle kritiserer betjenten for at opdrage?

»Det ligger i det præventive og forebyggende arbejde fra politiets side, så ja,« forklarer Claus Oxfeldt.

Altså kriminalpræventivt arbejde?

»Ja, det er jo opdragende i eller anden forstand. Eller påvirkende,« siger han:

»Det ligger jo i muligheden for en påtale. Altså, hvis vi stopper dig for en færdselsforseelse, kan vi skrive dig for det eller påtale dig for det. Altså en besked om, at du skal tænke dig godt om næste gang. Det er altid en vurdering. Men i en potentielt farlig situation er det ikke en god ide at have børn med.«