Afgørende anbefalinger til genåbning landede sent mandag aften: Her er otte korte, men vigtige pointer

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som fortsat står i coronavirussens tegn.

14 eksperter har undersøgt, hvilken virkning en lempelse af restriktionerne vil have på danskernes smitte, samfundsøkonomien, borgernes trivsel, folkesundheden og den enkeltes personlige frihed. Referencegruppen har gennemgået den med partierne. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til en tirsdag, hvor dagen er blevet tre timer og ti minutter længere, og vintergækkerne er begyndt at kigge frem fra bede og plæner. Det bliver en varm uge – også politisk!

Dagens helt store historier bliver nemlig forhandlinger om genåbning af Danmark samt den tredje og sidste behandling af den såkaldte epidemilov. Det kan du læse mere om nederst i dagens overblik. Først nogle andre korte nyheder.

Men allerførst skal vi se nærmere på dagens coronatal:

Mere om de danske tal her og de internationale tal her. Og så til dagens historier:

B.1.1.7 smitter ikke kun mere. Meget tyder på, at den også er mere dødelig

Den britiske coronavariants, B.1.1.7s, indtog kan både ende med at betyde flere indlæggelser og flere dødsfald. Det udtrykker Statens Serum Institut ifølge Jyllands Posten nu bekymring over i et nyt notat. Notatet vil indgå i de kommende dages politiske drøftelser om en plan for genåbningen af Danmark.

»Vi har hele tiden vidst, at den var mere smitsom, og nu viser det sig, at den i hvert fald ikke er mindre farlig. Så meget kan vi sige med sikkerhed, og det betyder, at vi må genåbne med større omtanke,« siger professor Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet til Jyllands Posten.

Det er en britisk ekspertgruppe, der fremlægger den nye viden om B.1.1.7. Og Statens Serum Institut understreger i sit notat, at den nye viden bør indgå i de matematiske modeller og beregninger, som lægges til grund for en genåbning. Der er dog ikke mistanke om, at vacciner har en nedsat effekt over for B.1.1.7.

Læs mere her.

Små børn er i stigende grad blandt de smittede

På forsiden af dagens Politiken kan vi læse artiklen om, at små børn udgør en stigende andel af de coronasmittede. Det viser en opgørelse, som Politiken har foretaget på baggrund af data fra Statens Serum Institut. Siden begyndelsen af december er andelen af børn under ti år, der er blevet konstateret smittet, fordoblet.

»Det ser ud til, at børn bliver smittet i skolerne, og de smitter oftere end tidligere deres forældre og lærere i lande, hvor B.1.1.7 dominerer«, siger Astrid Iversen, der er professor ved University of Oxford og rådgiver for den britiske regering under coronapandemien, til Politiken.

Hun forklarer videre, at selvom børnene bliver smittet med B.1.1.7, så får de sjældnere symptomer.

Skoleåbningen for de mindre børn i sidste uge er sandsynligvis årsagen til en kraftig stigning i antallet af smittede småbørn.

Læs mere her.

Siden begyndelsen af december er andelen af børn under ti år, der er blevet konstateret smittet, fordoblet. Skoleåbningen for de mindre børn i sidste uge er sandsynligvis årsagen til en kraftig stigning i antallet af smittede småbørn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

SU og gratis uddannelse ændrer ikke på social mobilitet: Danmark er ikke bedre til at bryde social arv end USA

Det er blevet sværere gennem uddannelse at kravle op af den sociale rangstige i Danmark. Men sådan har tendensen ikke altid været. Danske børn og unges evne til at bryde den sociale arv er på to årtier gået markant tilbage. Det skriver Berlingske.

Trods gratis uddannelse, et relativt generøst SU-system og masser af tiltag for at få alle med, er Danmark ikke bedre til at skabe større social mobilitet gennem uddannelse end USA.

Det er konklusionen i et nyt studie af forskerne Kristian Bernt Karlson og Rasmus Landersø fra henholdsvis Københavns Universitet og Rockwool Fondens Forskningsenhed.

»Studiet sætter nogle spørgsmålstegn ved den selvforståelse, vi har i Danmark af vores uddannelsessystem,« siger forskningsleder Rasmus Landersø, Rockwool Fondens Forskningsenhed.

Læs mere her.

Her er otte afgørende pointer fra Indsatsgruppens indstilling til genåbning

Den såkaldte indsatsgruppe fremlagde i aftes via Sundhedsministeriet sit bud på en genåbning af Danmark. Dette er grundlaget for politiske forhandlinger senere på dagen. Du kan få hele overblikket lige her. Og læse en god opsamlende historie her.

Men hvis du ikke har tid til det, så kan du få de vigtigste pointer herunder.

Butikker åbner. Landets mange såkaldte udvalgsvarebutikker kan åbne. Dem op til 5000 m² Men det sker med skærpede krav til kvadratmeter. Så inden længe behøver shopping ikke kun foregå på nettet. Genåbningen gælder ikke udvalgsvarebutikker i storcentrene dog.

Butikker prioriteres over skoleelever. I lang tid har debatten især gået på, om man skulle åbne for de store skoleelever. Det begynder man på delvis i nogle enkelte områder. Men den store nationale åbning bliver på butikker, ikke skolerne i første omgang. Hjemmeundervisningen kan trygt fortsætte.

Kulturen tilgodeses. Udendørs kulturinstitutioner genåbnes med krav om negativ test. Forsamlingsforbuddet hæves til 20 personer, når det gælder udendørs, organiserede sportsaktiviteter.

Genåbning bliver differentieret. Forarbejdet til de politiske forhandlinger deler landet op i 11 områder, der kan åbne i forskelligt tempo. I første omgang får Bornholm, Vestjylland og Nordjylland lov til at gå længere end de andre områder. Her kan nu på forskellig vis gå videre med åbning af skoler og på Bornholm også med de liberale erhverv. Læs mere specifikt om det her.

Test bliver helt afgørende i genåbning. I forbindelse med de lokale genåbninger kræves i flere tilfælde ugentlige test, blandt andet af elever og lærere på skoler. Det kræver udvidet brug af test.

Særlige rettigheder til testede og vaccinerede. Indstillingen åbner tydeligt op for, at det bliver et krav at kunne fremvise en negativ coronatest for eksempel at komme til fodbold. På Bornholm indstilles det i øvrigt, at kunder i de liberale erhverv skal kunne fremvise »dokumentation for negativ test eller gennemført vaccinationsforløb«. Læs mere om det her.

København må vente. Hovedstadsområdet er ikke direkte, men indirekte nævnt i Indsatsgruppens indstilling. For blandt de områder, som muligvis kan åbne mere om 14 dage, nævnes hovedstaden ikke. Og de resterende kan se frem mod tiden efter påske. Men her er det værd at huske, at alt afhænger af smittetallene. Udvikler de sig positivt, kan regionerne åbne hurtigere.

Flere vil blive indlagt som konsekvens af åbning. Indsatsgruppens indstilling skønnes at indebære, at der i midten af april vil være samlet set cirka 870 indlagte med covid-19, hvis man følger de mange indstillinger.

Lasse Wiwe er partner i Noho Partners, der har 25 restauranter og barer i Danmark herunder burgerkæden Cock's & Cows. Han ønsker »for alt i verden« at kunne åbne igen snart, men peger på, at det vil blive en dyr omgang, hvis en ny nedlukning så bliver nødvendig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Ny epidemilov kan stække regeringen: »Det her ændrer spillereglerne«

Tirsdag vedtager Folketinget med al sandsynlighed en ny epidemilov, der stækker regeringens magt over håndteringen af smittebekæmpelsen. Det skriver Berlingske.

Med den nye lov kan regeringen ikke længere vedtage nye vidtgående restriktioner som for eksempel tvangslukning af skoler og butikker, hvis et flertal i Folketinget modsætter sig: Skulle en stigende smitte for eksempel få regeringen til at komme med nye vidtgående tiltag den kommende tid, skal det fra 1. marts accepteres af et folketingsflertal.

Og her kan regeringen ikke tage for givet, at Folketinget følger dens linje med baggrund i det seneste års erfaringer, advarer flere partier nu.

Enhedslistens coronaordfører, Peder Hvelplund, svarer »helt klart« på, om støttepartiet er klar til at bruge den nye lov efter 1. marts, hvis partiet vurderer, at regeringen går for langt.

»Det er jo derfor, vi netop har fået den mulighed. Når det handler om at træffe så vidtgående beslutninger, er det klart, at det skal baseres på en sundhedsfaglig indstilling, men det politiske ansvar ligger selvfølgelig på det politiske niveau, og der er det klart, at det skal ligge hos Folketinget og ikke en minister,« siger Peder Hvelplund.

Han bliver bakket op af flere andre af Folketingets partier.

Læs hele historien her.

Det sker i dag

  • Klokken 13.30 skal Folketingets politikere stemme om en ny epidemilov. Det forventes, at loven bliver stemt igennem.
  • Klokken 15.30 mødes Folketingets partier med regeringen for at diskutere en kommende genåbning af Danmark.

Dagens fødselar

Musikeren, sangskriveren og komponisten Keld Heick fylder i dag 75 år. Han kan se tilbage på en 54 år lang musikkarriere.