Efter debat om A- og B-hold: Vaccination og negativ test bliver adgangsbillet i ny genåbning

Regeringen har fremlagt referencegruppens beregninger og indsatsgruppens indstillinger til, hvordan Danmark bør genåbnes i foråret. Og her fremgår det tydeligt, at negative test eller vaccinering flere steder vil blive et krav for at tage del i genåbningen.

 
Danmark har indkøbt 10 millioner af de nye lyntests, som kun skal to-tre centimeter ind i næsen. Det fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke på et pressemøde om regeringens nye teststrategi. (Videoen er fra 17. februar). Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

Flere partier har tidligere udtrykt bekymring om at gøre en vaccine til en adgangsbillet, fordi det vil skabe et »A- og B-hold« i befolkningen, men hvis regeringen vælger at føre indsatsgruppens indstillinger ud i livet, vil det for første gang give flere rettigheder at være færdigvaccineret.

Samtidig vil det blive et krav at kunne fremvise en negativ coronatest for at komme til fodbold eller blive klippet hos frisøren.

Det fremgår af de indstillinger, som regeringens såkaldte indsatsgruppe har lavet på, hvor det giver bedst mening at genåbne samfundet 1. marts.

De er kommet frem til, at visse butikker og udendørs aktiviteter kan genåbne, mens afgangselever i visse landsdele kan vende tilbage i skole.

Men selvom flere dele af samfundet ser ud til at genåbne fra mandag, vil man efter indsatsgruppens indstillinger ikke få adgang til andet end udvalgsvarebutikker, hvor det fortsat vil være et krav at bære mundbind, hvis man ikke har en negativ coronatest eller er færdigvaccineret.

Indsatsgruppen indstiller således, at man for at få adgang til udendørs kulturinstitutioner eller rejse til Bornholm skal kunne fremvise en negativ coronatest.

Afgangselever på ungdoms- og voksenuddannelser skal også have en negativ test for at komme tilbage i skole, mens det ifølge indsatsgruppen blot bør anbefales, at grundskoleelever testes to gange ugentligt.

På Bornholm indstilles det i øvrigt, at kunder i de liberale erhverv skal kunne fremvise »dokumentation for negativ test eller gennemført vaccinationsforløb«.

Du kan få et overblik over, hvor indsatsgruppen mener, det vil give mening at lempe restriktionerne her.