Årets største rejsedag ventes at blive markant mindre travl – grænselukning stresser bornholmere

DSB forventer, at juletrafikken bliver mindsket markant 23. december, der traditionelt er årets største rejsedag. For bornholmerne bliver den knap så travle juletrafik dog ikke mindre stressende.

 
Natten til tirsdag blev grænsen lukket mellem Danmark og Sverige. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

23. december er under normale omstændigheder årets mest travle rejsedag for DSB, idet mange denne dag vender snuden hjem for at fejre jul hos familie.

Omstændighederne er dog i år, som alle ved, ikke normale, og det kan mærkes på trafikken.

»Vi forventer et markant fald i antallet af julerejsende,« sagde Tony Bispeskov, informationschef i DSB til Berlingske 12. december.

Den forventning holder han fast i, for trafikken har i løbet af hele december været markant lavere.

Til Ritzau siger Tony Bispeskov:

»Vi havde en jul i 2019, som var et rekordår i forhold til, hvor mange som tog toget. I år forventer vi rekordfå julerejsende.«

DSB forventer under halvdelen af det antal rejsende, der var i juledagene sidste år.

Også biltrafikken oplever et stort fald, hvilket ifølge Vejdirektoratet skyldes myndighedernes opfordring til at begrænse rejser.

»Der er allerede færre ude at køre på vejene. Normalt kan vi se kødannelse på flere strækninger i landet, men efter de seneste stramninger er der færre biler på vejene,« siger vagthavende ved Vejdirektoratets trafikcenter Jakob Riis-Petersen til TV 2 Lorry.

En meningsmåling, som Voxmeter har foretaget for nyhedsbureauet Ritzau, indikerer, at 40 procent af danskerne i år vil ændre adfærd i julen, så den følger myndighedernes anbefalinger. 32 procent af de adspurgte angiver dog, at de ikke vil ændre adfærd.

Ved juletid bliver der om morgenen ofte åbnet et nødspor i myldretiden på Hillerød Motorvejen, men de seneste tre til fire dage har dette ikke været nødvendigt.

På alle togafgange mellem Jylland og Sjælland er der krav om, at rejsende bestiller pladsbillet, og derfor har DSB i år en temmelig præcis indikation af, hvornår danskerne planlægger at rejse i julen.

De største rejsedage bliver 23. december, hvor det især er sjællændere, der rejser mod Fyn og Jylland, og 26. december, der traditionen tro er den største hjemrejsedag.

For en særlig gruppe danskere er 2020 imidlertid ikke ensbetydende med mindre julestress. Her er der tale om dem, der kommer fra eller skal til Bornholm.

Sverige kan ikke længere anvendes som transit til og fra øen, efter at Sverige lukkede grænsen til Danmark. Der er nu ekstra færgeafgange fra Køge til Rønne.

Mandag meddelte den svenske regering, at grænserne er lukket i en måned. Transportminister Benny Engelbrecht (S) oplyser dog, at han arbejder på en løsning.

»Det optimale vil være en transitløsning som i foråret. Jeg havde en dialog med min svenske ministerkollega i går og har her til morgen sendt et formelt brev. Udenrigsministeriet og ambassaden i Stockholm er også inde over, men der er ikke noget ændret svar, så vi må handle ud fra det, vi ved nu,« siger ministeren til DR.