A-kasse anmelder whistleblower efter afsløring af pamperi

Akademikernes A-kasse har anmeldt whistleblower til Datatilsynet for at have skaffet sig adgang til mails, der afslørede misbrug af medlemmers penge.

Akademikernes A-kasse har anmeldt whistleblower til Datatilsynet for at have skaffet sig adgang til mails, der afslørede misbrug af medlemmers penge.  Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Udadtil har Akademikernes A-kasse takket whistleblower Lars Kreutzmann for at afsløre blandt andet vennetjenester, dyre vinfester og inhabilitet i Akademikernes A-kasse, men nu viser det sig, at A-kassen har anmeldt ham til Datatilsynet for at have fået oplysningerne frem i lyset. Det viser dokumenter, som Radio24syv har fået indsigt i.

Akademikernes A-kasse anmeldte den 2. november whistlebloweren til Datatilsynet for »brud på datasikkerheden« for at have skaffet sig »utilsigtet adgang« til e-mails på en personlig computer eller server. Der står desuden, at der skal være forekommet  »utilsigtet videregivelse« af disse e-mails. Hændelserne er ikke konkretiseret yderligere i dokumenterne, da store dele er streget over.

Anders Kjærgaard, næstformand i whistleblowerorganisationen Veron, mener, at det er problematisk, at a-kassen har meldt whistlebloweren til Datatilsynet.

»Det er en ret alvorlig sag at anmelde en whistleblower til Datatilsynet, fordi han har skaffet sig adgang til bevismateriale, som beviser de her ulovligheder, og som efterfølgende har haft ret store konsekvenser,« siger Anders Kjærgaard.

I forbindelse med fyringen af whistleblower Lars Kreutzmann sendte en afdelingschef i Akademikernes A-kasse mails ud til en håndfuld medlemmer, hvor der står, at Lars Kreutzmann er blevet sendt hjem, fordi han har begået ulovlige handlinger. Afdelingschefen skriver i mailen:

»Bestyrelsen har besluttet at afskedige whistlebloweren – og vi er blevet forsikret om, at det intet har med hans store indsats i forhold til at afdække forhold i direktionen. Men undervejs har vedkommende også begået nogle handlinger, som er ulovlige.«

Disse mails trak afdelingschefen dog tilbage efterfølgende, hvilket den nye bestyrelsesformand, Thomas Damkjær Petersen, bakkede op om.

»Jeg har ikke kendskab til, at whistlebloweren har gjort nogen ulovlige ting. Heldigvis viste det sig at være en forkert mail, der var gået afsted, så jeg har ikke kendskab til, at whistlebloweren har lavet noget ulovligt,« sagde bestyrelsesformanden tidligere på måneden til Radio24syv, hvor han også sagde, at a-kassen »selvfølgelig« skyldte Lars Kreutzmann en stor tak.

Thomas Damkjær Petersen sagde også, at der skulle ”transparens” og ”gennemsigtighed” ind i a-kassen. Den udtalelse undrer Anders Kjærgaard.

»Det lader jo til, at den her nye bestyrelse har meget, meget svært ved at finde ud af, hvad gennemsigtighed i virkeligheden er,« siger han.

Datatilsynet oplyser, at de er gået videre med sagen. Thomas Damkjær Petersen vil ikke at stille op til interview. Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra Lars Kreutzmann, da han er underlagt en tavshedspligt.