535 piger har fået besked fra politiet om ulovlig deling af deres bikini- og nøgenbilleder

Flere hundrede piger har fået en besked i deres e-boks om, at der er blevet delt intime billeder af dem i et online katalog. Der er dog stadig enkelte piger, som muligvis ikke er klar over, at der ligger billeder af dem på nettet, lyder det.

Modelfoto. Hånd med mobil. Mobiltelefon med billede af kvinde i bikini Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Flere hundrede piger har fået delt intime billeder uden deres samtykke i et online katalog på nettet. En stor del af disse piger har allerede modtaget en besked fra politiet om, at de er iblandt de forurettede.

Det oplyser Frank Olsen, der er vicepolitiinspektør i Nordjyllands Politi.

»Vi har underrettet 535 af de 585 piger, som hører under sagen hos os. Det er de piger, vi har kunnet identificere,« siger han til Berlingske.

Han oplyser samtidig, at der stadig er piger, som ikke har fået en besked om, at der ligger billeder af dem nøgne eller i bikini på nettet.

»Resten af pigerne er vi ikke i stand til at identificere, fordi de har et for almindeligt navn, så vi kan ikke være sikre på, at det er de rigtige piger, vi sender til,« siger vicepolitiinspektøren.

Politiet har fundet frem til pigerne, efter de gennem en efterforskning har fundet ud af, at der ligger et online katalog på nettet med omkring 720 pigers navne i alfabetisk rækkefølge. Navnene er nævnt i en indholdsfortegnelse, og dertil er der en beskrivelse af, hvad det er for slags billeder, som kataloget indeholder af den enkelte pige.

For at få adgang til billeder af en bestemt pige, skal man anmode om at få tilsendt billederne via et link. For at få linket, skal man selv sende nøgenbilleder eller bikinibilleder af andre piger til bagmændnene, oplyser Frank Olsen.

Københavns Politi indblandet

Nordjyllands Politi beskæftiger sig kun med 585 af de 720 piger. Det skyldes, at politiet har sigtet en 24-årig mand fra Aalborg, der har uploadet profilbilleder fra Facebook ud fra de 585 pigers navne i indholdsfortegnelsen.

Der er også profilbilleder af de resterende 135 piger, men det er ikke den sigtede, der har uploadet dem, og derfor er de ikke en del af Nordjyllands Politis efterforskning, oplyser Frank Olsen.

Han fortæller, at sagen faktisk begyndte hos København Politi i 2017.

»Det forholder sig sådan, at sagen oprindeligt er anmeldt til Københavns Politi i juli 2017. Der var en pige, der blev kontaktet og spurgt, om hun er bekendt med, at der ligger sexvideoer af hende og hendes kæreste på nettet,« siger vicepolitiinspektøren.

Han forklarer, at pigen derefter kontaktede Københavns Politi, der begyndte en efterforskning.

Københavns Politi fandt efterfølgende frem til online kataloget.

Herefter fandt politiet ud af, at 585 af skærmprintsne var blevet uploadet af manden fra Aalborg, og derfor overgik efterforskningen til Nordjyllands Politi.

»De resterende 135 piger hører til i den sag, som København startede op, og den kender jeg ikke status på,« siger Frank Olsen.

Berlingske arbejder på at få en kommentar fra Københavns Politi.

Ikke mindreårige

Ifølge Frank Olsen er der kun en enkelt pige, som er under 18 år iblandt de berørte piger.

»Der er ikke mindreårige iblandt. Det har vi undersøgt. Så vidt jeg husker er der en enkelt på 17 år, men det er det eneste,« siger han.

Nordjyllands Politi er ikke klar over, hvor længe kataloget har eksisteret.

Politiet har længe arbejdet på at finde bagmændene, men det har endnu ikke været muligt.

»Der er ikke noget, der tyder på, at vi står lige for et gennembrud i forhold til at finde gerningsmanden- eller mændene. Det tyder ikke på, at vi kommer til at finde ham,« siger Frank Olsen og fortsætter:

»Men nu er der omtale i pressen, så måske kommer vi i besiddelse af  nogle nye oplysninger i sagen og om bagmanden.«