Mand sigtet for at dele flere hundrede pigers intime billeder

Nordjyllands Politi har igennem længere tid efterforsket en sag, hvor intime billeder af hundredvis af kvinder er blevet lagt op i et online-katalog på internettet uden deres samtykke. En 24-årig mand er sigtet i sagen.

Politiet kalder sagen for »kompleks og langvarig.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Vibeke Toft

Berlingske beskrev i går, hvordan flere hundrede piger har fået delt krænkende billeder af sig selv i et online-katalog på nettet.

Nu oplyser Nordjyllands Politi, at der er tale om en kompleks IT-sag, hvor politiet efter en anmeldelse indgivet i foråret 2018 om ulovlige delinger af billeder på internettet igangsætte en efterforskning.

Er du berørt af sagen? Så skriv til journalisten bag denne artikel på juli@berlingske.dk, eller skriv direkte til Berlingske på internet@berlingske.dk

Politiet fandt ud af, at der på internettet befandt sig et online-katalog med omkring 720 kvindenavne i alfabetisk rækkefølge.

»Politiets efterforskning peger i retning af, at kataloget indeholder krænkende materiale af disse kvinder, da der foruden navnene også fremgik en kort beskrivelse af indholdet. Materialet er fortrinsvis kommet i gerningsmandens ulovlige besiddelse via hacking og ulovlig deling,« skriver Nordjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Frank Olsen, der er vicepolitiinspektør i Nordjyllands Politi, oplyser til Berlingske, at kataloget har ligget på en hjemmeside, hvor man har kunnet se indholdfortegnelsen med navnene på pigerne.

Man har derefter haft mulighed for at anmode om at få lov til at se billeder af bestemte piger. For at få adgang har man selv skulle dele nøgenbilleder med bagmændene, hvorefter der ville blive fremsendt et link af den eller de piger, man har bedt om at se.

Kataloget er oprettet af en ukendt gerningsmand, og det er ikke lykkedes for politiet at skaffe sig adgang til katalogets indhold ud over indholdsfortegnelsen, oplyse Frank Olsen.

Indholdsfortegnelsen i kataloget er forsynet med et skærmprint af den enkelte kvindes Facebook-profil. Via den fortsatte IT-efterforskning har det vist sig, at disse Facebook-profiler var uploadet af en 24-årig mand fra Aalborg.

Derfor skred politiet til anholdelse af pågældende mand den 7. maj 2018.

»Han er sigtet for blufærdighedskrænkelse og for uberettiget videregivelse af billeder af private forhold – under afhøringen erkendte han sin rolle i sagen. Den pågældende er løsladt, men han er fortsat sigtet i sagen. Politiet kan ikke – af hensynet til efterforskningen – oplyse, hvad den sigtedes rolle helt konkret har været,« skriver politiet i pressemeddelelsen.

Langvarig efterforskning

Frank Olsen pointerer, at der er tale om en særdeles kompleks og langvarig efterforskning, hvor efterforskerne har skulle rede mange tråde ud. Blandt andet har politiet skulle forfølge vanskelige IT-spor, hvor man har haft bistand fra Rigspolitiets IT-enhed, NC3.

»Vi tager delingssager af intimt materiale meget alvorligt. Det er dybt krænkende for borgerne at få delt intime billeder,« siger Frank Olsen.

Det langstrakte efterforskning skyldes blandt andet, at der via billedmateriale har skullet ske nøjagtig identifikation af de hundredvis af forurettede kvinder og herefter også underretning af de pågældende kvinder.

De pågældende kan tilkendegive over for politiet, hvorvidt de ønsker en bistandsadvokat beskikket.

»Når vi har et samlet overblik over, hvor mange af kvinderne der ønsker en bistandsadvokat beskikket, sender vi anmodningen om beskikkelse til Retten i Aalborg, hvorefter sagen afleveres til anklagemyndigheden for juridisk vurdering,« siger Frank Olsen.

Den sidste underretning blev udsendt 23. august. De forurettede kvinder har nu frist til 1. oktober til at melde tilbage.