46 gæster festede på kendt strandvejskro lige efter lempelse af forsamlingsforbud – Nu er coronaalarmen gået

Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

Et ukendt antal gæster er blevet smittet med coronavirus til en privat fest på Skovriderkroen i Charlottenlund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Jørgensen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De københavnske gader skulle mandag have været fyldt med rød-hvide-farver og forventningsfulde voksne og børn, der samledes på barer og foran storskærme og skrålede: »Der er et yndigt land«.

I aften skulle Danmarks fodboldlandshold have spillet EM-kamp mod Rusland i Parken, men så kom en lille virus rejsende.

Ak. Lad os hurtigt fortrænge EM og komme i gang med dagens overblik:

Dagens tal

Bekræftede smittede i Danmark: 12.391
Indlagte: 37
Indlagte på intensiv: 6
Antal døde: 600
Bekræftede smittede på verdensplan: 8.929.394
Døde på verdensplan: 467.676

1. Klimaaftale er landet

Et flertal i Folketinget er i nat blevet enig om en klimaaftale med en principbeslutning om en grøn skattereform med CO2-afgift. De endelige detaljer udestår fortsat.

Det er op til regeringen at udarbejde et oplæg til en grøn skattereform og indkalde til forhandlinger i efteråret.

Alle Folketingets partier minus Nye Borgerlige er med i aftalen på energiområdet. Dermed er også Liberal Alliance med, selv om partiet ikke er en del af den klimalov, der torsdag i sidste uge blev vedtaget.

Forhandlingerne fandt sted hos finansminister Nicolai Wammen (S).

»Da regeringen trådte til for ét år siden, lovede vi danskerne, at vi skulle sætte klimaet i højsædet og komme tilbage i den grønne førertrøje.«

Læs Berlingskes grundige gennemgang af aftalen her.

2. Statsministeren bebuder »hårde« prioriteringer på velfærdsområdet, men Arne skal have sin tidlige pension

Mette Frederiksen råber vagt i gevær i et stort interview i Berlingske. På  bare tre måneder har politikerne sendt mere end 100 mia. kr. ud til virksomheder og lønmodtagere, og yderligere 350 mia. kr. er givet i ekstra likviditet og garantier.

»Jeg synes, vi er et sted nu, hvor vi risikerer en fartblindhed i den politiske debat, og hvor der bliver foreslået udgifter i et omfang, vi formentlig aldrig nogensinde har set. Og det er nødt til at stoppe nu,« siger statsministeren.  Blandt andet vil SF og Enhedslisten fremrykke de aftalte minimumsnormeringer i daginstitutionerne, og Venstre vil halvere momsen året ud.

3. V svarer igen: »stort bluffnummer«

De andre partiers reaktion på statsministeres udmelding er næsten samstemmende:

Hvis Mette Frederiksen mener sine ord, bliver hun nødt tli at tage sin egen medicin.

»Når hun nu siger det, burde hun også sige, at der alligevel ikke er plads til at sende flere mennesker på pension, og at vi bare skal bruge en masse mere på den offentlige sektor. Så længe, hun står fast på det, vil hendes støttepartier bare kræve endnu mere. Det er ikke ansvarligt,« siger de Konservatives leder, Søren Pape Poulsen.

4. Coronatømmermænd i Charlottenlund

Forsamlingsforbuddet blev hævet til 50 personer 8. juni, og den 13. juni festede 46 mennesker til et privat arrangement på Skovriderkroen på Strandvejen.

Nu viser det sig, at der har været spedning af coronavirus til festen, og at et ukendt antal festdeltagere er testet positive for covid-19.

»Det er bare så ærgerligt, at min forretning nu bliver sat i forbindelse med den her sag, når vi allerede har lidt så meget i den her coronakrise. Og første gang, der så er nogen, der træder ind i mit lokale, så sker det her, det kan nærmest ikke være mere uheldigt,« siger Steffen Schiøtt Hansen, der ejer selskabslokalerne, til TV 2 Lorry.

Styrelsen for Patientsikkerhed er nu i kontakt med alle de smittede og dem, de har været i nærkontakt med, oplyser Bente Møller, enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed.

Læs mere hos TV 2 Lorry her.

5. Klaps til DF-formand

Det er ikke kun Skovriderkroens ejer, som møder modgang. Også Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl, befinder sig i en svær tid.

For første gang fremkommer folkevalgte DFere med meget direkte kritik af formanden.

Dansk Folkeparti er midt i sin største krise nogensinde, siger byrådsmedlemmer fra flere egne af Danmark, og DF har brug for en ny formand med »mere kraft«, siger en viceborgmester.

Du kan læse hele historien på dr.dk.

Dagens minister:

I dag er det 25 år siden, at den tidligere konservative justitsminister Erik Ninn Hansen blev idømt fire måneders betinget fængsel for brud på ministeransvarlighedsloven på grund af Tamilsagen.

Det sker i dag:
Folketingspolitikerne løber en maratondebat i gang klokken 9, når de har afslutningsdebat i Folketinget. Debatten ligger senere i år, fordi folketingsåret blev forlænget på grund af coronavirus. Udholdenhed er en vigtig egenskab i den sammenhæng. I 2016 sluttede debatten først klokken 23. Berlingskes Helene Kristine Holst følger debatten til vejs ende og giver dig live-opdateringer direkte på Berlingske.dk

I weekenden har Statens Serum Institut ikke opdateret sin opgørelse over tal for smittede, indlagte og døde coronapatienter i Danmark, da instituttet har opdateret servere. I fredags var tallene: 37 indlagte. Seks patienter på intensiv og to i respirator. SSI kommer med nye tal i dag klokken 14.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik