Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Som den første kvinde nogensinde har en 25-årig løjtnant af reserven bestået Hærens såkaldte patruljekursus, og hun er nu blevet ansat i Jægerkorpset.
Det benhårde, syv uger lange kursus indgår sammen med aspirantkurset i uddannelsen som jægersoldat.
Kvinden skal dog ikke tjene som jægersoldat, men stå i spidsen for oprettelsen af en uddannelse specifikt målrettet kvinder med ambitioner om specialstyrkerne. Det skriver Forsvaret i en pressemeddelelse.
»Vi har et klart ønske om, at flere kvinder skal søge både Patrulje- og Aspirantkursus eller vores kommende uddannelse for kvinder. Kvinder vil tilføre både Jægerkorpset og specialoperationsstyrkerne generelt en yderligere kapacitet,« siger Jægerkorpsets chef, oberstløjtnant Kåre Jakobsen.
Stadig ingen kvinder i specialoperationer
Der er til dato ingen kvindelige soldater i hverken Jægerkorpset eller Frømandskorpset.
Kvindens navn er fortroligt af sikkerhedshensyn. Hun er blevet interviewet under kodenavnet Nr. 20 i Forsvarets pressemeddelelse.
»Det er helt nyt. Jeg skal være med til at planlægge, tilrettelægge og gennemføre en uddannelse for kvinder i specialoperationsstyrkerne. Vi skal indgå i operationer rundt om i verden, hvor kultur og kønsspecifikke forskelle i dag hindrer for eksempel indhentning af efterretninger,« siger hun.
Det ligger endnu ikke fast, hvad uddannelsen konkret skal indebære. Men der bliver tale om »et helt særligt optagelses- og uddannelsesforløb specifikt for kvinder, der vil tage udgangspunkt i de opgaver, de skal løse sammen med Jægerkorpsets patruljer eller selvstændigt,« som det hedder i pressemeddelelsen.
Forsvaret har gennem flere år gjort en indsats for at blive en mere attraktiv arbejdsplads for kvinder. Sideløbende har Forsvaret dog også kæmpet med alvorlige problemer med mobning og seksuelle overgreb mod kvinder, som Berlingske sidste år belyste i en artikelserie.
Tilbage i 2006 rundede Forsvaret en anden milepæl, da Line Bonde blev den første kvindelige F-16-kamppilot i Danmark.