Sankt Petersborg: Velkommen til en optimal weekend i Ruslands mest europæiske by

Sankt Petersborg, der er Ruslands oprindelige hovedstad, kaldes i dag den mest europæiske by i Europas største land. Mest seværdig er den historie, som har formet byen med de mange navne.

Sankt Petersborg bør opleves i foråret og sommeren, hvor byens indbyggere lever ved Neva-floden. Foto: Gabriel Bouys/AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: GABRIEL BOUYS

Stå på toppen af byen

Gyldne kupler er langt fra sjældne i Rusland, men Isak-katedralen i Sankt Petersborg er alligevel et særsyn. Katedralen var oprindeligt Ruslands største og var domkirke, da byen hed Leningrad. Kirken er siden blevet slået i omfang, men ikke i udseende.

Kuppel-katedralen er en af de største i verden og blev opført mellem 1818 og 1858 af franskmanden Auguste De Montferrand, der også står bag en statue af Alexander I på pladsen foran Vinterpaladset.

Se kirkemuseet og bevæg dig derefter op ad de hundredvis af trin til toppen af katedralen, hvor du kan nyde en suveræn udsigt ud over byen. Fra toppen kan du se havnen, Floden Neva, Vinterpaladset, og langt ude i horisonten den højeste bygning i Europa: Lakhta Center, der måler 462,5 meter og 87 etager og er den russiske oliegigant Gazproms hovedkvarter, som blev færdiggjort i fjor.

Den danske kongefamilie besøgte Isak-katedralen, da Kejserinde Dagmar blev genbegravet i 2006. Hun var mor til Ruslands sidste tsar. Foto: Alexander Nikolayev/COP102 Fold sammen
Læs mere
Foto: ALEXANDER NIKOLAYEV.

Ballet i Mariinskij-Teatret

Kan du overhovedet finde tid, så krydr din tur til Sankt Petersborg med en aftentur på en af verdens mest berømte ballet- og operascener, Mariinskij-Teatret. Teatrets balletkompagni har udklækket nogle af landets – og verdens – bedste balletdansere. Og selv hvis du ikke går op i ballet og opera, er forestillingernes aristokratiske publikum en oplevelse i sig selv.

Tag pænt tøj på, kom i god tid, drik et glas champagne, køb et stykke brød med kaviar – og gå ind og se noget af det bedste ballet og opera, verden har at byde på.

Teatret åbnede i 1860 og har været aktivt lige siden. Mariinskij måtte i Sovjetunionens tid spille andenviolin til Moskvas Bolsjoj-teater, men siden unionens sammenbrud er mange dansere taget mod Sankt Petersborg, og i dag kæmper de to kompagnier side om side. Det er muligt at se ballet for helt ned til 120 kroner per billet - men det kan godt betale sig at købe lidt dyrere billetter til bedre pladser.

Det anbefales at købe billetter til en balletforestilling i det oprindelige Mariinskij-Teater frem for i det nye, modernistiske Mariinskij II.

Mariinskij-Teateret er det mest populære i Sankt Petersborg, og er byens pendant til Bolsjoj-Teateret i Moskva. Verdens dygtigste balletdansere og operasangere har gæstet scenen. Foto: Olga Maltseva/AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: OLGA MALTSEVA.

Det russiske Louvre

Det siges, at hvis du bruger et minut på hvert værk, Eremitagen har at byde på, og du bruger otte timer om dagen på det, vil det tage 15 år at se hele museet. Museet har tre millioner udstillede genstande, og tilsammen måler alle museets gange 19 kilometer.

Det gigantiske museum er indrettet i kejserfamiliens gamle gemakker i Vinterpaladset, som blev bygget i midten af 1700-tallet.

Museet sammenlignes med Louvre i Paris, og på en sommerdag er det lige så populært som den parisiske pendant. Kommer du i myldretid, kan køen til indgangen være mange hundrede meter lang. Kom i stedet onsdag eller fredag aften ved seks-tiden, hvor museet har længe åbent. Det er det værd. Museet fører dig gennem udstillinger fra alle verdenshjørner: Det gamle Grækenland, den italienske renæssance, kunst fra Asien og selvfølgelig det bedste fra Ruslands egne. Selv for de mindre kunstinteresserede er museet et besøg værd, for de storslåede sale er en oplevelse i sig selv, men er du ikke forsigtig, farer du vild og kan ende i en af de ydre korridorers blinde ender.

Efter sigende vil det tage 15 år at se alle udstilte genstande på museet – det vides ikke, om nogen faktisk har gjort det. Foto: Robin Van Lonkhuijsen/ANP Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBIN VAN LONKHUIJSEN.

Fæstningen mod svenskerne

Det var dengang, russerne var bange for svenskerne. Den daværende Tsar Peter frygtede i starten af 1700-tallet, at Sverige ville slå tilbage under Den Store Nordiske Krig, hvor Danmark under Frederik IV i øvrigt var allieret med Rusland.

Peter og Paul-fæstningen blev bygget for at beskytte den kommende hovedstad mod et frygtet svensk kontraangreb. Fæstningen, på Hareøen ved Neva-flodens udmunding, blev i 1703 starten på det, vi i dag kender som Sankt Petersborg. Fæstningen blev dog aldrig taget i brug i krigen med svenskerne, men blev i stedet et berygtet fængsel og hjemsted for Tsar-æraens hemmelige politi.

I dag fungerer den befæstede ø som hjemsted for byens historiemuseum, ligesom man kan se Trubetskoj-fængslet, der husede politiske fanger, heriblandt forfatteren Dostojevskij og politikeren Lev Trotskij, der var næstkommanderende under Lenin. Desuden huser øen Peter og Paul-katedralen, hvor alle russiske tsarer ligger begravet.

Gå en formiddagstur på den flotte plads bag fæstningen, tag på historiemuseum og slut på stranden ud til Neva-floden.

Fæstningen ligger på stranden og er om sommeren et populært sted at sole blandt indbyggerne i Sankt Petersborg. Foto: Olga Maltseva/AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: OLGA MALTSEVA.

En gåtur i historien

Ingen anden gade i Sankt Petersborg giver så godt et indblik i, hvordan byen så ud, da den hed Leningrad i Sovjetunionens tid, som boulevarden Moskovskij Prospekt.

På vejens sydligste punkt ligger et monument for forsvarerne af Leningrad, der blev rejst som en hyldest til de soldater, der holdt stand i den 900 dage lange nazi-belejring under Anden Verdenskrig. Overvej også at gå et smut ind i Sejrsparken, der er en hyldest til sejren i Anden Verdenskrig, der i Rusland går under navnet »Den Store Patriotiske Krig«.

Langs gaden er der flere eksempler på klassisk arkitektur fra Sovjettiden, eksempelvis det enorme Sovjetternes Hus og Generalens Hus. Gaden går desuden forbi byens bedste bud på en triumfbue, der tilbage i 1800-tallet markerede bygrænsen, inden den slutter helt inde i hjertet af byen ved metrostationen Senaya Ploshchad.

Det tager to timer at gå gaden tynd, så overvej at springe nogle kilometer over via byens flotte metro, der også fungerede som propaganda for Stalins Sovjetunionen.

Om natten åbner »Palads-broen« for skibe, der skal passere. Foto: Etienne Laurent/EPA Fold sammen
Læs mere
Foto: ETIENNE LAURENT.

Vinterpaladset, som det ses fra den modsatte side af Neva-floden. Paladset og det tilhørende kunstmuseum er byens mest populære seværdigheder. Foto: Ludovic Marin/AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: Ludovic MARIN.