Efter folkelige protester: Rusland frafalder anklage mod journalist

Dagen inden Ruslands nationaldag blev den fængslede journalist Ivan Golunov løsladt, og sagen mod ham opgives.

En dybt bevæget Ivan Golunov forlader Indenrigsministeriets Magistrat efter sin frigivelse tirsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sergei Ilnitsky/EPA/Ritzau Scanpix

Den russiske regering foretog en overraskende kovending og frafaldt tirsdag alle anklager mod en undersøgende journalist, hvis anholdelse havde udløst omfattende protester.

Dertil kommer, at de politibetjente, som anholdt ham, vil blive suspenderet, mens deres optræden bliver efterforsket, fortalte indenrigsminister Vladimir Kolokoltsev til det statslige TV. Han har også bedt præsident Vladimir Putin om at fyre to højtstående politichefer – den ene ansvarlig for narkoafdelingen i Moskva, den anden for hovedstadens vestlige distrikt.

Undersøgelser for fingeraftryk samt en række retstekniske prøver havde ikke kunnet godtgøre, at den anholdte journalist, Ivan Golunov, havde været involveret i narkotikahandel, som politiet ellers havde beskyldt ham for, fortalte ministeren.

Anklagerne vil blive indstillet »på grund af manglende beviser på, at han har været involveret i de kriminelle forhold«, sagde Kolokoltsev. Derfor blev Ivan Golunov også løsladt senere på dagen.

Der var ingen umiddelbar forklaring på det pludselige skifte, som end ikke involverede retssystemet. Selv om narkoanklagerne mod Golunov af de fleste blev opfattet som fabrikerede, så har det ikke tidligere afholdt myndighederne fra at fængsle adskillige aktivister og journalister på samme grundlag.

Golunovs sag blev imidlertid ledsaget af en vedholdende folkelig protest dagen igennem. Støtter havde indkaldt til en stor protestmarch mod politiets hovedkvarter i dag onsdag, som er Ruslands nationaldag. Præsident Putins talsmand, Dmitrij Peskov, havde da også udtrykt bekymring for, at marchen kunne overskygge festligholdelsen.

Tre af Ruslands førende aviser, RBK, Kommersant og Vedemosti, trykte samme forside til støtte for den fængslede journalist Ivan Golunov. Overskriften lyder: »Jeg/vi er Ivan Golunov«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Shamil Zhumatov/Reuters/Ritzau Scanpix.

Der har også været rapporter om, at Putin selv ønskede sagen ud af verden inden 20. juni, hvor han skal holde sit årlige telefonshow og besvare spørgsmål fra russerne for rullende kameraer.

Selv om spørgsmålene bliver omhyggeligt sorteret, er Putin ofte på direkte TV i timevis, og der var en rimelig chance for, at han kunne blive konfronteret med pinlige spørgsmål om den tvivlsomme narkoanklage og de forskellige tilfælde af korruption, som Golunov har afdækket – ikke mindst sagen om Moskvas rådhus.

En sejr for oppositionen

Analytikere havde regnet med, at myndighederne ville reagere hurtigt for at afdramatisere situationen – ikke mindst efter mange kendte russere, som normalt støtter Kreml, var gået i medierne for at kræve Golunov løsladt. Selv det statslige TV, der almindeligvis ignorerer den slags sager, havde valgt hans frigivelse som sin tophistorie tirsdag aften.

Hans arbejdsgiver, nyhedssitet Meduza, som er hjemmehørende i Riga, Letland, hilste hans løsladelse velkommen og foreslog samtidig, at protestmarchen bliver udskudt til en senere dato. Moskvas rådhus oplyste, at man her har godkendt en demonstration søndag 16. juni.

»Det her er resultatet af en international kampagne af journalistisk og civil solidaritet,« skrev Meduza i en kommentar. »Sammen har vi gjort det utrolige: Vi stoppede den kriminelle retsforfølgelse af en uskyldig person. Mange tak!«

Men sagen kan ikke ende her, fortsatte kommentaren. »Det her er kun begyndelsen. Der venter meget arbejde forude – så det, der skete, aldrig kan ske igen for nogen.«

Oversættelse: Lars Rosenkvist