Her er 10 steder på Bornholm, hvor du kan være (næsten) alene

Selv om Bornholm spås at blive ekstra besøgt denne sommer, behøver det langtfra betyde tæt samvær med mange andre feriefolk. For øen har massevis af små fine steder og oplevelser, hvor trængslen er minimal. Her er ti af dem.

»Bornholm, Bornholm, Bornholm – du' den dejligste ferieø.« Og det er der mange, der synes. Her får du 10 steder på solskinsøen, hvor du (næsten) kan være i fred. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gitte Holtze
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den glemte dal

Kan der ligge en fin og frodig dal midt i et landbrugslandskab? Som man skal ud ad diverse småbitte landeveje omkranset af enge og rapsmarker for at finde? Svaret er ja. Knap fem kilometer øst for Hasle ligger Svartingedalen, en godt fire kilometer lang sprækkedal med et rigt fugleliv, en rislende å og en natur af den vildtvoksende og uplejede slags, som giver associationer til en jungle.

Dalen var i starten af 1900-tallet et yndet turistmål, men gik efterfølgende i glemmebogen og er stadig skjult i den forstand, at den eneste afmærkning er et uanseeligt skilt ved den simple parkeringsplads bag den gård, dalen ligger ved.

Følg stien i bunden af dalen op ad en skråning forbi jættebolden, en mandshøj klippeblok, og hold eventuelt en kaffepause længere oppe ad bakken bag jættebolden – herfra har du en smuk udsigt over landskabet.

Midt i et landbrugslandskab ligger der en fin og frodig dal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gitte Holtze.

Strandene i vest

Man kan ikke sige strand på Bornholm uden at sige Dueodde. Men den lange, brede og meget populære strand i syd er langtfra den eneste gode af slagsen på øen, og er kriteriet for strandturen, at der skal være så få andre mennesker som muligt, kunne strandturen gå til Perfekter Strand.

Den ligger cirka fem kilometer nord for Rønne og har ingen iskiosker, cafeer eller minigolfbaner i nærheden. Til gengæld har den hvidt sand, blåt vand og klitter at søge ly i. Og så ligger den vestvendt, så den er oplagt til en grilltur med solnedgang og kan kombineres med en gåtur omkring de nærliggende smukke søer Pyritsøen, Smaragdsøen og Safirsøen.

Denne strand ligger cirka fem kilometer nord for Rønne og har ingen iskiosker, cafeer eller minigolfbaner i nærheden. Til gengæld har den hvidt sand, blåt vand og klitter at søge ly i. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gitte Holtze.

Bed, breakfast og udsigt

Hvor skal man bo i Rønne? Den største by på Bornholm har masser af hoteller og andre overnatningsmuligheder, men vil man bo meget privat og personligt og med en af byens måske fineste udsigter over havet og havnen, er den lille pension på Kapelvej et rigtigt godt bud.

Her er bare fire værelser – det ene med en fabelagtig terrasse og tilhørende udsigt – og selv om det ikke er eksklusivt, er det hyggeligt. Det samme er værten, Knud Norby, der både er god for en spændende snak og et stort morgenbord.

Knud Norbys pension har bare fire værelser, men udsigten og hyggen er ikke til at tage fejl af. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gitte Holtze.

I kagehimlen

Jordbærlagkage, svesketærte, gammeldags æblekage, hindbærsnitter, kringle, scones, kanelsnegle, vanillekranse og masser af andre søde fristelser.

Kagebordet på Fru Petersens Café er et must for ethvert sukkerøre, og oven i det får man dansk hygge i store doser i de gamle stuer med deres antikke indretning og i den hyggelige have med god plads ved de mange borde under frugttræerne.

Jordbærlagkage, svesketærte, gammeldags æblekage, hindbærsnitter, kringle, scones, kanelsnegle, vanillekranse og meget mere. Der er alt, hvad hjertet kan begære, på Fru Petersens Café. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gitte Holtze.

Kagerne er hjemmelavede. Det samme er flødeskummet til den varme kakao, som sammen med kaffe og te er en del af buffetten og serveres i en Madam Blå. Så bliver det ikke mere nostalgisk. Eller billigt: 150 kr. pr. person for kagebuffeten inkl. drikkevarer.

Kagebordet på Fru Petersens Café er et must for ethvert sukkerøre, og oven i det får man dansk hygge i store doser i den hyggelige have med god plads ved de mange borde under frugttræerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gitte Holtze.

På cykel ind i landet

Der er mange måder at opleve Bornholm på. En af de oplagte er på to hjul, for øen er gennemskåret af markerede cykelveje, som blandt andet følger tidligere jernbanespor og går ad skovveje, små landeveje eller grusstier gennem skov og langs marker.

Det er især populært at cykle langs kysten, men vil man lidt væk fra andre cyklister, er den knap 25 kilometer lange tur fra Slotslyngen i nord til Almindingen midt på øen oplagt. Ruten er meget lidt befærdet og fører ad veje så små, at det virker uvirkeligt, at biler skal kunne køre der, inden den bliver til grusvej ind gennem Rutsker Højlyng med dens rokkesten og storslåede lynglandskab.

Det er oplagt at køre Bornholm tynd på den tohjulede. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gitte Holtze.

Længere fremme passerer man Spelling Mose, hvor man skal være meget uheldig, hvis ikke man ser eller hører både rådyr, egern og nogle af de mange fuglearter, der har hjemme her.

Cykler kan lejes mange steder på Bornholm. Gå efter en elcykel eller en med mange gear, hvis du ikke er vant til at cykle – Bornholm er bakket.

Ruten fra Slotslyngen mod syd til Almindingen er meget lidt befærdet, og man kommer både forbi rokkesten og storslået lynglandskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gitte Holtze.

Det perfekte pitstop

Den lille fiskerby Vang i det nordvestlige Bornholm er kendt for blandt andet gourmetrestauranten Le Port, men det er også her, lige over for den lillebitte havn, man finder den uprætentiøse Café Misty.

Er man på cykeltur eller vandring ad kyststien rundt om Bornholm, er cafeen et oplagt sted at holde pitstop med en kop kaffe eller en Bornholmermost, inden det går videre i det bakkede terræn på denne del af øen.

Er der fuldt hus på cafeen, kan man tage sin drik med – man skal oftest ikke mange skridt væk fra Vang, før man er alene.

Café Misty er et oplagt sted at holde pitstop på en vandre- eller cykeltur. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gitte Holtze.

Camping på naturmåden

Hvor slår man lovligt sit telt op med direkte udsigt til klipper og hav? Det kan man for eksempel gøre på Hullehavn Camping syd for Svaneke.

Pladsen er en naturplads, hvor alt menneskeligt bortset fra receptionsbygningen fjernes i vinterperioden, og hvor den naturlige natur, der ud over de allestedsnærværende klipper består af træer og buske, ikke friseres. Det gør oplevelsen af at være tæt på naturen stor, specielt fra nogle af teltpladserne, der er placeret midt mellem klipper og træer og i første parket til havet.

Pladsen skråner dog let, så også når man er i campingvogn og placeret lidt længere tilbage, kan man se havet.

Hullehavn Camping er en populær plads, så man får den ikke for sig selv, men med de store naturarealer og de mange træer og buske på pladsen er det forholdsvis nemt at finde fred og privatliv.

Hvor slår man lovligt sit telt op med direkte udsigt til klipper og hav? Det kan man for eksempel gøre på Hullehavn Camping syd for Svaneke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gitte Holtze.

Vandring i eventyrland

En af de absolut smukkeste kortere vandreture på Bornholm er gennem Kobbeådalen.

Fra åens udløb syd for Melsted til Stavehøl Vandfald er der bare to kilometer, men to helt forrygende kilometer gennem en dal, hvor klipperne rejser sig lodret på begge sider, hvor Kobbeåen risler ned gennem landskabet, og hvor stammer og træer, væltet af storme og uvejr, har fået lov at ligge hen over åen og op ad skråningerne.

En af de absolut smukkeste kortere vandreture på Bornholm er gennem Kobbeådalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gitte Holtze.

Stien snor sig langs åen, og det er som at bevæge sig gennem et vildt eventyrland, der i foråret får en ekstra dimension af de tusindvis af anemoner og senere ramsløg, der dækker hver en ledig kvadratcentimeter af jorden.

Sprækken ender ved det knap seks meter høje Stavehøl Vandfald. Herfra kan man gå tilbage mod havet, og orker man ikke at gå begge veje, er det muligt at parkere tæt ved vandfaldet og blot tage en lille tur ind gennem dalen.

To kilometer gennem dalen rejser klipperne sig lodret på begge sider. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gitte Holtze.

Hemmelig badetur fra klipper

Der er noget særligt over at bade fra klipper, og heldigvis lægger Bornholm land til adskillige gode steder at gøre det. Et af dem er i havnen i Listed, hvor man ved Høl Strand kan hoppe i det klare vand fra høje klipper. Er man ikke til vilde hop, men bare gerne vil vade i vandet fra klipperne, skal man godt 100 meter nord for Høl Strand, hvorfra man kan klatre ned over klipperne til vandet. Her er man i skjul for de badende på den anden side af klippeformationerne, og dermed har man det hele for sig selv.

Der er noget særligt over at bade fra klipper, og heldigvis lægger Bornholm land til adskillige gode steder at gøre det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gitte Holtze.

På kryds og tværs på Hammerknuden

Hammerknuden er et af Bornholms populære naturområder, men stort nok til at man sagtens kan bruge dage på at gå ture uden at møde ret mange andre. Især hvis man følger de mange mindre benyttede, men derfor ekstra fine trampestier, der snor sig på kryds og tværs til små listige steder som Klinten, Ankermyr, Hjortebjerg eller det smukke fyr Hammerfyr.

Et oplagt sted at bo som udgangspunkt for gåture på Hammerknuden og Slotslyngen på den anden side af Hammershus er Lyngholt Camping, enten i telt, i campingvogn eller i en af de mange hytter. Pladsen er så stor, at man ikke mærker andres tilstedeværelse, og den støder direkte op til skoven, hvor der også er små vandrestier at følge, og hvor man især i morgen- og aftentimerne kan være heldig at spotte et rådyr.

Man kan sagtens bruge flere dage på at gå ture på Hammerknuden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gitte Holtze.