Vaccinehåb sender renten op: Nu er 1-procentlån tæt på at åbne

De danske boligrenter stiger i kølvandet på en positiv vaccinenyhed, og flere realkreditinstitutter regner nu med, at 1-procentlånet med afdrag genåbner onsdag.

 
Det amerikanske medicinalfirma Pfizer har udviklet en mulig vaccine mod covid-19, der ifølgle foreløbig analyse har en effektivitet på 90 procent. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Geertsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det 30-årige 1-procentlån med afdrag er på vej tilbage.

Lånet handles tirsdag middag til en gennemsnitskurs på 99,86 hos landets største låneudbyder af realkreditlån, Totalkredit, mens det i gennemsnit handles til kurs 99,75 hos Realkredit Danmark.

Holder kurserne sig under 100 dagen ud, åbner det 30-årige fastforrentede lån med afdrag og en rente på en procent i morgen.

Ifølge flere bankøkonomer er det primært gårsdagens positive nyhed fra medicinalselskabet Pfizer, der sender renterne og aktiekurserne i vejret verden over.

Pfizer er i en foreløbig analyse kommet frem til, at en vaccinekandidat mod coronavirus kan bremse sygdommen i ni ud af ti tilfælde. Det betyder kort fortalt, at vaccinen kan påvise en effekt på 90 procent. Nyheden kom blot få dage efter, at Demokraternes Joe Biden blev udråbt til USAs 46. præsident.

»Det smitter selvsagt også af i den hjemlige andedam, hvor de danske boligrenter ligeledes stiger,« lyder det fra Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank.

7.500 kr. dyrere at optage lån på 1 mio. kr.

Det 30-årige 1-procentlån med afdrag har været lukket land for boligejerne i store dele af oktober og november, men i løbet af kort tid er kursen på lånet dykket i omegnen af 0,75 kurspoint. Også kursen på den afdragsfrie variant af 1-procentlånet er faldet i samme størrelsesorden.

Et sådant fald i kursen svarer til, at det fra den ene dag til den anden er blevet omtrent 7.500 kroner dyrere at optage et lån på en million kroner, skriver Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark, i en kommentar.

I det store billede er konsekvensen for den månedlige ydelse dog stadig begrænset, idet den højere restgæld skal afvikles over 30 år og med en relativ lav rente, påpeger han.

»Selv om renterne altså er sendt en anelse op, er det næppe noget, der giver en mærkbar negativ effekt på et i forvejen varmt boligmarked. Lige meget hvordan vi end vender og drejer det, var det en super god nyhed i går – også for boligejerne,« vurderer Christian Hilligsøe Heinig.