Boligmarkedet fortsætter vild fremgang: »Priserne pisker i vejret«

Nye tal fra Boligsiden viser, at boligpriserne steg igen i oktober. Både huse og ejerlejligheder er nu steget med omkring seks procent siden årsskiftet, mens sommerhuspriserne er steget med 14 procent.

Der er fuld fart på det danske boligmarked. Især sommerhuspriserne er steget kraftigt i årets første ti måneder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et stigende salg kombineret med et rekordlavt udbud fik boligpriserne til at stige igen i oktober. Det er sjette måned i træk, at salgspriserne for huse, ejerlejligheder og sommerhuse stiger.

Det viser nye tal fra Boligsiden.

Den seneste måned er huspriserne steget med 0,8 procent, mens ejerlejligheder og sommerhuse er steget med henholdsvis 0,9 procent og 0,6 procent.

»Vi er i gang med et vildt år på boligmarkedet, hvor priserne pisker i vejret til nye rekorder, mens handlerne buldrer derudad, og udbuddet fortsætter med at dykke,« skriver Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

Med den seneste stigning er huspriserne steget med fem procent siden årsskiftet, mens prisen på ejerlejligheder er steget med 6,6 procent. Det er dog sommerhusene, som fører an med en prisstigning på 14,4 procent.

Boligudbuddet er raslet ned

Boligpriserne er steget i en periode, hvor dansk økonomi har været hårdt ramt af coronakrisen, og ledigheden er skudt i vejret. Jeppe Juul Borre kan derfor godt forstå, hvis folk finder de kraftige stigninger bemærkelsesværdige.

»Men,« skriver han, »sagen er, at det bygger på nogle solide grundsten i økonomien, og coronakrisen er ingen almindelig krise. Tiden er skrøbelig, men fundamentet for økonomien og boligmarkedet er ganske robust, hvor vi ikke har haft nogen større ubalancer op mod krisen, som ramte med rekordfart. Derfor har boligmarkedet også bedre kunnet parere slagene fra coronakrisen. Oven i det bidrager de lave renter til boligefterspørgslen, mens det laveste boligudbud i 14 år er med til at piske priserne i vejret.«

Trods den pæne fremgang i årets første ti måneder forventer Jeppe Juul Borre, at boligpriserne vil stige yderligere i de kommende måneder.

»Det skyldes, at udbuddet fortsat er på retræte, mens handelsaktiviteten endnu er til den høje side. Det giver sælgerne gode kort på hånden, hvor boligkøberne flokkes om stadig færre boliger. Også på længere sigt er vi fortrøstningsfulde på boligmarkedets vegne, om end det ikke kommer til at fortsætte med lige så stor fart som hidtil,« skriver Jeppe Juul Borre.

Nye restriktioner kan skabe usikkerhed

Hos Sydbank ser cheføkonom Søren V. Kristensen også optimistisk på boligmarkedet. Han fremhæver dog, at der er risiko for lidt »modvind« i de kommende måneder.

»Vi så i går, at positive nyheder omkring en vaccine sendte de danske renter kraftigt i vejret. Det vil også smitte af på boligrenterne, og hvis den udvikling fortsætter, så kan renten på et fastforrentet boliglån snart hedde en procent igen og ikke 0,5 procent. Det vil give modvind på markedet, men er næppe nok til at vende billedet,« skriver Søren V. Kristensen og tilføjer:

»Mere bekymret kan man være for, at den seneste runde af restriktioner giver anledning til nye fyringer og mere usikkerhed blandt boligkøberne. Alt i alt er vi dog ikke voldsomt bekymrede for boligmarkedet. Det har vist sig at være langt stærkere end ventet.«