Boligjagten i Hovedstaden intensiveres: Rekordfå lejligheder til salg

Der er markant færre boliger til salg i år sammenlignet med sidste år, ligesom udbuddet af ejerlejligheder har nået sit laveste siden 2004. Det skaber gunstige vilkår for boligsælgerne og presser priserne opad.

I Region Hovedstaden er der 3.017 lejligheder til salg. På landsplan er tallet 5.887. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Længe har det heddet sig, at boligjagten i Hovedstadsområdet er en hård omgang.

Nu kan man vist roligt sige, at den betragtning er spidset til – særligt, hvis man er på jagt efter en ejerlejlighed.

I slutningen af oktober måned var der 3.017 ejerlejligheder til salg i Region Hovedstaden. Det er 30 pct. færre end samme måned sidste år, viser tal fra Finans Danmark.

»Danskere på boligjagt i Københavns Kommune har nu godt en tredjedel færre ejerlejligheder at vælge imellem sammenlignet med sidste år. På Frederiksberg er udbuddet næsten halveret,« siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

Tendensen ses ikke kun i Hovedstaden. Siden 2004 har der aldrig været så få ejerlejligheder til salg på landsplan, som der er nu.

Ved udgangen af oktober stod 5.887 ejerlejligheder til salg landet over, hvilket er 25 pct. færre end sidste år. Ligeledes er udbuddet af huse dykket med 21 pct. det seneste år.

»Boligmarkedet har altså været igennem en rivende udvikling det seneste år, hvor boligerne bliver revet væk fra markedet. Vi skal tilbage til 2006 for sidst at have set så få huse til salg, mens udbuddet af lejligheder aldrig har været lavere i statistikkens levetid,« siger økonom i Arbejdernes Landsbank Anders Christian Overvad.

»Sælgers marked« presser priser op

En øget købelyst er grunden til den »kraftige udvikling« på boligmarkedet, betoner Anders Christian Overvad.

Han mener, at forklaringen på de mange ivrige boligkøbere skal findes i tiden før corona, hvor der var rigtig godt gang i dansk økonomi –bekæftigelsen var høj og danskernes lønninger ligeså.

»Kombineret med faldende renter skabte det de helt rigtige betingelser for boligmarkedet, som har oplevet fremgang i mange år efterhånden,« siger Anders Christian Overvad.

Det rekordlave boligudbud har presset boligpriserne opad. En ejerlejlighed koster 7 pct. mere, end den gjorde sidste år, mens huspriserne er steget med 4,3 pct.

»Det kraftigt faldende udbud har betydet, at boligmarkedet i dag er sælgers marked. Når boligudbuddet falder så hurtigt, som vi har set det seneste år, sætter det boligsælgerne i en yderst gavnlig position, da det giver dem bedre forhandlingskort på hånden, og mulighed for at sætte udbudsprisen op. Det kan vi også se, boligsælgerne udnytter,« lyder det fra Anders Christian Overvad.