Ledigheden fortsatte ned i september - men farten aftog

Ledigheden faldt til 4,8 procent i september. Herfra ser det dog svært ud, lyder det fra økonom.

Arkivfoto. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at arbejdsløsheden er faldet fra 4,9 procent til 4,8 procent i september. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ledigheden fortsatte i september de seneste måneders fald efter en stor stigning i foråret. Men sommerens fart aftog gevaldigt.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik var der 136.300 ledige i september, hvilket svarer til en arbejdsløshed på 4,8 procent.

Det var 1400 færre ledige end i august, hvor arbejdsløsheden var på 4,9 procent. Her faldt ledigheden dog med rekordhøje 9700 personer.

I de tre sommermåneder lagt sammen faldt ledigheden med 20.000.

Trods faldet er der stadig et stykke vej endnu, før ledigheden er tilbage på det niveau, den havde, inden coronakrisen nåede Danmark.

I februar umiddelbart inden epidemien var ledigheden på 3,7 procent. Her var der 32.900 færre ledige end i september.

Resten af vejen retur bliver ifølge Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, lang.

Han peger på, at mange i begyndelsen efter genåbningen af samfundet hurtigt kom i arbejde.

»Men nu er der ikke så meget mere genåbning tilbage, tværtimod kom der nye begrænsninger på blandt andet restauranterne i september, og hele rejsebranchen er stadig meget hårdt ramt,« skriver han i en kommentar.

Han regner derfor ikke med det store fald i ledigheden i den nærmeste fremtid.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har da også noteret sig, at ministeriets daglige tal viser, at ledighedsfaldet taber fart i oktober.

Han hæfter sig ved, at de nyeste restriktioner formentlig betyder, at der i en periode vil være mindre positive takter på arbejdsmarkedet.

»For at holde hjulene i gang har vi gjort det muligt for folk at få udbetalt indefrosne feriepenge, og det har over to millioner danskere benyttet sig af.«

»Jeg håber, at mange af pengene vil blive brugt lokalt, så vi kan holde hånden over danske arbejdspladser i en meget svær tid,« lyder det fra ministeren i en kommentar.

Den højeste ledighed i Danmark under coronakrisen var i maj. Her var 21.500 flere personer ledige end i september, hvilket gav en ledighed på 5,6 procent.

Når man ophører med at være ledig, betyder det ikke nødvendigvis, at man har fået et job. Det kan også være, fordi man er begyndt på et studie, er blevet syg eller gået på barsel.

/ritzau/