Nu er lån i dette realkreditinstitut på vej mod ny bundrekord

Mens alles øjne er rettet mod de fastforrentede lån og deres rekordlave renteniveauer, så skal flekslån have nye renter i de kommende dage. Der er udsigt til renter under nul på alle typer.

Boligejerne kan glæde sig over fortsat lavere renter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Nedturen for renterne til boligejerne vil tilsyneladende ingen ende tage. Onsdag begynder det første af realkreditinstitutterne at fastsætte renter på flekslån fra 1. januar, og der er udsigt til nye bundrekorder i et af realkreditinstitutterne.

Realkredit Danmark forventer, at renten på koncernens femårige flekslån, F5, for første gang også synker ned under nul, forudser cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig i Realkredit Danmark, RD.

Generelt er der udsigt til rekordlave renter i RD på alle typer flekslån på den kommende auktion, der fastsætter renten.

»Vi venter en F1-rente på i omegnen af -0,25 pct., en F3-rente på omtrent -0,3 pct. og en F5-rente på cirka -0,15 pct. Dermed er der for første gang nogensinde lagt op til, at F5-låntagere hos os kommer til at opleve en negativ rente på en rentetilpasningsauktion,« skriver han i en prognose over de kommende renter på flekslån.

De nuværende bundrekorder i Realkredit Danmark går fra -0,2 pct. på F1-lån til 0,22 pct. på F5-lånet. Dermed får endnu flere boligejere minusrenter på deres realkreditlån, og omfanget af negative renter kommer til at omfatte flere end hver femte boligejer i Realkredit Danmark.

Det er dog ikke første gang, der er negative renter på femårige flekslån. Allerede i august sank F5-renten til under nul i de institutter, der rentetilpassede på det tidspunkt.

Sådan falder ydelsen

Rentefaldet på flekslånene slår igennem i ydelserne på lån, som per lånte mio. kroner falder med mellem 25 og 410 kroner om måneden efter skat – mest på F5-lån uden afdrag. Dertil skal lægges, at afdragene på lånetypen med afdragsbetaling vokser med op til cirka 300 kroner om måneden.

Realkreditlån med fast rente ligger også fortsat i meget lave niveauer, selv om de er steget lidt fra bundrekorden. Og de meget lave renter skyldes den lempelige pengepolitik fra centralbankerne, lav inflation og den fortsatte usikkerhed om holdbarheden i det økonomiske opsving over de kommende år.

Nykredit/Totalkredit indleder auktionerne onsdag, og hovedparten af auktionerne finder sted i næste uge og afsluttes 28. november. Realkreditlån for i alt 45 mia. kroner skal have fastsat renten fra 1. januar.