Denne type lån hitter blandt boligejerne

For første gang i ti år går flest boligejere med både seler og livrem, når det kommer til valg af realkreditlån, viser nye tal fra Nationalbanken.

Nye tal viser, at der nu er flest boligejere med fast rente og afdrag. Det gælder dog ikke alle steder i landet. Eksempelvis er Gentofte sammen med Hørsholm og Rudersdal de tre kommuner med den højeste andel af lån med variabel rente – og dermed også den mindste andel af fastforrentede lån. Billedet er fra en villavej i Charlottenlund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er nu flere boligejere med fast rente og afdrag end med variabel rente og afdragsfrihed. Det skriver chefanalytiker Jeppe Borre fra det Nykredit-ejede Totalkredit i en kommentar til netop offentliggjorte tal fra Danmarks Nationalbank.

»For første gang i ti år er fast rente med afdrag det mest udbredte hos boligejerne, som ellers har vænnet sig til en tilværelse i skyggen af den mest risikable låntypes dominans på boligmarkedet. Men det magtforhold skifter altså nu,« påpeger Jeppe Borre.

Af alle udestående realkreditlån hos de danske boligejerne står fast rente med afdrag i dag for 32,7 procent. Variabel rente uden afdrag står for 32,1 procent. De øvrige lånekombinationer, fast rente uden afdrag samt variabel rente med afdrag, står for henholdsvis 13 procent og 22 procent.

Fast rente vinder fortsat terræn

»Jeg forventer klokkeklart, at de mest sikre låntyper fortsætter med at vinde styrke. Jeg har svært ved at få øje på noget, som for alvor kan sætte en stopper for udviklingen mod større lånesikkerhed på boligmarkedet i den nærmeste fremtid,« skriver han med henvisning til, at der ikke er udsigt til, at renten for alvor begynder at brage i vejret.

Samtidig fremhæver han, at også forskellen på den såkaldte korte og lange rente er på et tiårigt lavpunkt, hvilket betyder, at merprisen for at vælge fast rente frem for variabel rente er historisk lav.

Desuden er der de senere år kommet en række tiltag fra myndighederne, som begrænser adgangen til det, der betegnes som de mest risikable lån med variabel rente og afdragsfrihed.

Den seneste stramning kom i januar 2018 med God Skik-reglerne, som betyder, at boligejere med en gældsfaktor på mere end fire gange husstandsindkomsten og en belåningsgrad på over 60 procent af boligens værdi ikke har mulighed for at kombinere variabel rente og afdragsfrihed.

»Herudover er bidragssatsen steget mest på lån med variabel rente og på lån med afdragsfrihed. Det giver yderligere et argument for at vælge rentesikringen til og koble afdrag på lånet,« skriver Jeppe Borre.

Andelen af fastforrentede lån med afdrag ramte sit laveste i 2014 på under 22 procent. Dengang stod de variabelt forrentede lån med afdragsfrihed for mere end 44 procent.

F1-lånere har sparet 29.500 kroner om året

De helt korte etårige flekslån har ellers været en god forretning for boligejerne. Tal fra Finans Danmarks viser, at boligejerne de seneste ti år har sparet 80 milliarder kroner på F1 sammenlignet med lån med fast rente. Det svarer til, at den enkelte boligejer med et gennemsnitligt lån på 1,4 millioner kroner har sparet i alt 295.000 kroner – eller 29.500 kroner om året.

Men i øjeblikket er det altså muligheden for at få fingrene i et fastforrentet 30-årigt lån med en rente på én til 1,5 procent, der trækker mest hos boligejerne.

»Fast rente med afdrag tromler igennem og trækker stort set al opmærksomhed hos boligejerne i øjeblikket. Alene det seneste år er lånekombinationen steget med næsten 54 mialliarder kroner ud af en samlet stigning på knap 57 milliarder kroner i det samlede realkreditudlån. Fast rente med afdrag står således for 94 procent af stigningen i boligejernes lån, som afspejler sig i den voksende andel i de danske boliger,« skriver chefanalytikerne.

Ifølge tal fra Nationalbanken er andelen af lån med fast rente lavest i de kommuner, hvor boligpriserne er højest. Det drejer sig i høj grad om kommunerne i og omkring hovedstaden. Faktisk er Hørsholm, Gentofte og Rudersdal kommuner nord for København de tre kommuner med den højeste andel af lån med variabel rente og derved også den med den mindste andel af fastforrentede lån. I Hørsholm er 62 pct. af boliglånene med variabel rente. For Gentofte og Rudersdal drejer det sig om henholdsvis 69,4 pct. og 65,5 pct.