En stor dag for boligejere – nu får 80.000 danskere indblik i boligens værdi

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

Udsigt fra Grønnevej højhusene i Lyngby Sorgenfri over beboelseskvarter med villaer og parcelhuse. Postnummer, størrelse, materialer og i særdeleshed øvrige boligsalg i området spiller ind, når de nye ejendomsvurderinger kommer næste år. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere

God morgen og velkommen til et nyhedsoverblik på denne onsdag. Selvom weekenden kan synes så nær, men dog så langt væk, kan det alligevel blive en stor dag, hvad enten det er inden for hjemmets fire vægge eller på andre breddegrader.

I dag kan flere tusinde danskere se frem til den spændende udvikling på boligmarkedet, Storbritannien skal til nyvalg, og debatten om Radio24Syvs skæbne ruller stadig derudad. Berlingske tager dig igennem det hele.

1. 80.000 boligejere får ejendomsvurdering

Vi starter ved forsiden af dagens Berlingske, hvor avisen skriver om en stor dag for danske boligejere. I dag onsdag får op mod 80.000 boligejere nemlig tilbudt en vejledende vurdering af deres ejendom af Vurderingsstyrelsen. I den forbindelse får boligejerne mulighed for at give feedback på, hvordan de oplever gennemsigtigheden i vurderingerne, og om de er indforståede med grundlaget for vurderingen.

Udsendelsen af de vejledende vurderinger som en del af en storskalatest er dermed et stort skridt i arbejdet med nye og mere retvisende vurderinger, der kommer ud til boligejerne fra andet halvår 2020 og frem, siger Vurderingsstyrelsen.

I den forbindelse har Berlingske Business forberedt en række artikler om sagen. Du kan eksempelvis læse om faldgruberne for boligejerne i de ændrede planer for boligskat.

Berlingske dækker emnet tæt, og vi håber også, at vores trofaste læsere vil hjælpe os. Hvis du er en af de 80.000 boligejere, som i dag får en vejledende ejendomsvurdering, så skriv til Berlingske på grundskyld@berlingske.dk, hvis Berlingske må kontakte dig for at høre din historie, så danskerne kan få indblik i, hvad de nye vurderinger betyder.

2. Demokrati-ikon Joshua Wong må ikke stille op til valg

Joshua Wong, der for mange i Vesten er blevet ansigtet på kampen for demokrati i Hongkong. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANTHONY WALLACE/Ritzau Scanpix.

Det skal dog ikke handle om Business alene – eller om Danmark for den sags skyld. Vi drager østpå for en stund og tager til Hongkong, hvor den unge aktivist og demokratiforkæmper Joshua Wong ikke må stille op til det lokale distriktsråd 24. november. Årsagen er ifølge myndighederne, at man ikke må støtte selvbestemmelse for Hongkong.

Over for Berlingske forudser den unge, men dedikerede aktivist, at forbuddet blot vil give protestbevægelsen endnu mere momentum. I mange demonstranters øjne er bevægelsen et opgør med Beijings kontrol over det Hongkong, som ellers blev lovet en række frihedsrettigheder efter overdragelsen fra Storbritannien til Kina i 1997.

»Hongkong skal ikke blive det næste Xinjiang eller Tibet. Jeg håber, at Hongkong en dag kan blive som Taiwan, et sted med demokrati og frihed,« siger han. Du kan læse hele interviewet her.

3. Nu får briterne deres decembervalg. Vinder Boris Johnson?

Premierminister Boris Johnson kan være tilfreds med et snarligt nyvalg i december måned. Fold sammen
Læs mere
Foto: Toby Melville/Ritzau Scanpix.

Vi flyver hastigt videre til Storbritannien, hvor den længerevarende føljeton, kaldet Brexit, stadig huserer, omend det meget snart kan være på det sidste vers. Premierminister Boris Johnson har nemlig langt om længe fået Labour til at gå med til et nyvalg 12. december, hvilket han kan føre til sine få sejre.

Men det kan meget vel vise sig at give bagslag for den bramfri premieminister, da han ikke har indfriet sit soleklare valgløfte, der gav ham sejren i det konservative formandsopgør og premierministerposten; Brexit den 31. oktober, »do or die«.

»Det, de fleste valgeksperter nu godt tør forudsige, er, at med Brexit oppe i luften – på baggrund af de britiske politikeres chokerende ineffektivitet og med vælgere på jagt efter en troværdig stemme – har de aldrig set et så uforudsigeligt valg som det, der i dag i Underhuset kan blive en realitet,« skriver Berlingskes Brexit-korrespondent Uffe Taudal i sin analyse, som du finder her.

4. Amerikansk sikkerhedsforsker kritiserer Trump

Danmark er blevet det seneste eksempel på den måde, som præsident Donald Trump og USA behandler sine allierede på, mener en amerikansk sikkerhedsforsker. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI/Ritzau Scanpix.

I USA vækker præsident Donald Trumps beslutning om presse Danmark til at bruge to procent af bruttonationalproduktet på militæret kritik. Denne gang kommer den fra Rachel Ellehuus, vicedirektør for Europa-programmet i tænketanken Center for Strategic and International Studies.

USAs reelle formål med afpresningen er for hende snarere at opnå øget fodfæste i Grønland, og det er et meget godt eksempel på, at Trump bruger USAs allierede som skakbrikker i sit eget personlige spil, siger hun.

»For mig er det endnu et bevis på den måde, Trump-administrationen fører sig frem på og behandler sine allierede. De bruger pres i deres forhandlinger; og det er ikke sådan, vi skal behandle vores venner og allierede,« siger hun til Berlingske.

Læs historien her.

5. Har Radio24Syv været sin egen værste fjende?

Programchefer på radio24syv Michael Bertelsen (tv) og Mads Brügger (th) med Kristoffer Eriksen (i midten) m.fl. efter beskeden om at radiokanalen ikke kan fortsætte som DAB-kanal, på Radio24syv i København, tirsdag den 22. oktober 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Tilbage i København skuer vi nu over mod Radio24Syv, der fortsat kæmper en brav kamp for at overleve blot to dage før, de endegyldigt lukker og slukker. Men er det en kamp, der er værd at kæmpe i længden? Det spørgsmål rejser kommunikationsrådgiver og tidligere politisk rådgiver Benny Damsgaard.

I et interview lufter han således idéen om, at mediet var så meget den »frække dreng i klassen«, at det kostede dem livet. De var så provokerende og ungdommelige, at radiokanalen skabte flere fjender end venner i det politiske landskab, lyder dommen.

»Vi ville få en lidt mere saglig debat, hvis Mads Brügger & Co. ville skrue ned for hysteriet. Rolig nu. Det kan godt være, at de har en pointe, men det drukner i hysteri. Der er nogle, der ikke kan lide dem, men sådan er det med alle medier,« siger Benny Damsgaard i interviewet i dagens AOK, som du kan læse her.

​Det sker i dag:

Forhandlinger om finansloven

Finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterer på et pressemøde regeringens finanslovforslag for 2020 i Finansministeriet onsdag den 2. oktober 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Klokken 9.45 indleder finansminister Nicolai Wammen (S) den sidste etape i forhandlingsmøderne om finansloven for 2020. Her får støttepartierne mulighed for at spørge ind til yderligere emner, som de måtte have på hjerte. Det ventes, at regeringen laver en finanslov for 2020 med SF, De Radikale og Enhedslisten.

Dom i ankesag om terrordrab

Blomster og billeder til minde om 24-årige Louisa Vesterager Jespersen og 28-årige Maren Ueland foran Københavns Rådhus mandag den 21. januar 2019. Retten i Salé i Marokko har fulgt anklagerens krav om dødsstraf til tre hovedmænd bag drabet på de to kvinder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

En appeldomstol i Salé uden for den marokkanske hovedstad, Rabat, ventes at afsige dom i ankesagen mod 24 mænd, der er dømt for i varierende omfang at have medvirket i drabet på danske 24-årige Louisa Vesterager Jespersen og hendes 28-årige norske veninde Maren Ueland. Tre af de dømte, der erkendte at stå bag drabene, blev idømt dødsstraf.

De to kvinder blev dræbt i Atlasbjergene i december sidste år, da de var på vandretur i området. De tre dømte er Islamisk Stat-sympatisører.

Boeings topchef vidner om ulykkesfly

Dennis Muilenberg, adm. direktør for Boeing, bliver afhørt i Repræsentanternes Hus omkring de forulykkede 737 MAX-fly. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alex Wong/Ritzau Scanpix.

Flyproducenten Boeings adm. direktør, Dennis Muilenberg, er indkaldt til en høring i et udvalg i Repræsentanternes Hus om flytypen 737 Max, som efter to styrt med i alt 349 dræbte personer har flyveforbud på ubestemt tid.

Dagens citat

Thomas Herman, kogebogsforfatter og TV-vært

»Det er hamrende ulækkert, og det smager ad helvede til. Det er fuldstændig misforstået.«


Det større fokus på klimaforandringer har også haft indvirkning på vores madvaner – på både godt og ondt, siger kogebogsforfatter og TV-vært Thomas Herman. Men hvis der er én ting, som den tidligere Michelin-kok aldrig kommer til at putte i sin mund, så er det plantefars. Selvom veganisme er komplekst og på sin vis fair nok, er den specifikke spise nemlig latterlig, siger han i et interview til AOK.

Dagens græskar

Mange forbinder Halloween med græskar. Her er et meget stort et af slagsen til DM for kæmpegræskar lørdag 11. oktober 2014. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix.

Det er snart Allehelgensaften, og med det følger naturligvis græskar. I dag bliver Danmarks største græskar på 446,3 kg udhulet og udstillet som et strålende lysshow i Tivoli, hvor den dansk-amerikanske kunstner Malik Mabe er fløjet direkte ind til lejligheden. Det er første gang, at Tivoli får lov til at udstille de store græskar, der deltog i DM for kæmpegræskar. Udhulingen starter i dag og fortsætter i morgen, før der tændes lys i dem.