Barometertjek: Skipper har fortsat vind i sejlene

Enhedslisten har med Pernille Skipper ved roret taget hul på et 2019, hvor de fastholder det forgangne års stabile vælgertilslutning. Berlingske Barometer viser, at Enhedslisten står til en vælgertilslutning på 8,9 procent.

Enhedslisten har med Pernille Skipper ved roret taget hul på et 2019, hvor de fastholder det forgangne års stabile vælgertilslutning.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard

Siden folketingsvalget i 2015 har Enhedslisten (EL) oplevet vælgerfremgang i målingerne. Også i denne uge viser Berlingske Barometer, at partiet er går frem. Hvor partiet til valget scorede 7,8 procent af stemmerne, ligger Enhedslisten i barometeret nu til 8,9 procent. Den statistiske usikkerhed ligger på +/- 0,8 procent.

Men hvad render Skipper og partiet rundt og laver? I januar har de især gjort sig bemærket i sagen om salget af energiselskabet Radius – og senest i torsdags, da Pernille Skipper langede ud efter Dansk Folkeparti på Facebook.

Pelles antikapitalistiske hæderstegn

Efter at salget af det Ørsted-ejede energiselskab Radius tidligere på måneden rygtedes, var det især Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, og økonomi- og erhvervsordfører Pelle Dragsted, der holdt fanen højt for at bremse et salg.

Pelle Dragsted offentliggjorde endog sit kandidatur til Radius' bestyrelse for at modarbejde det salg, der så sidenhen blev droppet.

»Det er rart at se, at det store pres, rigtigt mange mennesker har lagt de sidste mange måneder, har virket, så der er et politisk flertal imod. Det synes jeg, der er en demokratisk skønhed i,« sagde Pelle Dragsted.

Og var man i tvivl om Pelle Dragsteds ideologiske ståsted, fik han slået sidste søm i sin antikapitalistiske kiste med et tweet, hvori han modtog Børsens kritik af kampen som et hæderstegn.

Skipper i angreb på Facebook

I sidste uge fløj Pernille Skipper så til tasterne, efter at Jyllands-Posten bragte en artikel om stramninger på flygtningeområdet.

»Jeg har indset, at Dansk Folkeparti ikke kan lide flygtninge. Jeg tvivler efterhånden på, om de kan lide mennesker overhovedet.«

Sådan lød tonerne i Pernille Skippers opslag på Facebook, der hurtigt spredte sig som ringe i vandet på sociale medier.

I et efterfølgende interview med Berlingske, hvori Pernille Skipper forklarede meningen med opslaget, udnyttede hun chancen for endnu en gang at lange ud efter Dansk Folkeparti.

»Det er jo ikke sådan, at jeg bare har kaldt Dansk Folkeparti en lort. Jeg har indholdsmæssigt argumenteret for, hvorfor Dansk Folkeparti tager fejl, og hvad jeg synes om deres politik,« sagde hun og fortsatte:

»Dansk Folkeparti lader, som om deres ytringsfrihed er blevet krænket, eller at de er ofre, hver gang deres politik møder saglig modstand.«

Således gik bølgerne højt, og heller ikke her hersker der nogen tvivl om, hvilke politiske vinde der sætter gang i Enhedslistens sejl.

Vælgerfremgang til Skipper og co.

Hvorvidt ovenstående sager har haft indflydelse på Enhedslistens vælgertilslutning, er svært at sige. Et kig på meningsmålingerne viser dog, at Pernille Skipper stadig har vind i sejlene her i begyndelsen af 2019.

I en meningsmåling foretaget af YouGov fremgår det, at partiet 14. januar har haft en vælgertilslutning på 10,2 procent.

I den seneste måling fra analyseorganisationen YouGov, er Enhedslisten estimeret til at få 10,2 procent af stemmerne, såfremt der blev udskrevet valg i dag. Fold sammen
Læs mere

Det sidste barometertjek i 2018 viste i øvrigt, at Enhedslisten det seneste års tid har redet på en rolig bølge med en vælgertilslutning på mellem 8,4 og 9,7 procent.

Af det vægtede gennemsnit 28. januar fremgår det, at Enhedslisten, såfremt der blev udskrevet valg i dag, står til 8,9 procent af stemmerne. Siden folketingsvalget i 2015 er Enhedslisten gået 1,1 procentpoint frem, hvilket er en statistisk signifikant fremgang for Skipper og co.

Dog skal der tages højde for den statistiske usikkerhed, som her ligger på plus/minus 0,8 procent.

Hvis der var valg i dag, ville Skipper & Co. se frem til at have en vælgertilslutning på 8,9 procent. Den statistiske usikkerhed er +/- 0,8 procent. Fold sammen
Læs mere

Ser man overordnet på de to blokke, står resultatet i rød bloks favør. Berlingske Barometer viser, at rød blok står til en samlet vælgertilslutning på 51,9 procent. I øjeblikket vil 48,1 procent af vælgerne ifølge Berlingske Barometer sætte kryds ud for et blåt parti.

Rød blok ligger lunt i svinget med en estimeret vælgertilslutning på 51,9 procent. Blå blok ligger i øjeblikket, ifølge Berlingske Barometer, til 48,1 procent af stemmerne. Fold sammen
Læs mere

Især Dansk Folkeparti er gået statistisk signifikant tilbage efter den historiske valgsejr tilbage i 2015. Hvis der blev udskrevet valg til Folketinget i dag, ville 17,2 procent af danskerne sætte kryds ud for partiet.

Dansk Folkeparti er dog ikke det eneste parti i blå blok, der har haft en statistisk signifikant tilbagegang. De Konservative har heller ikke meget at råbe hurra for, hvis man tager udgangspunkt i partiets vælgertilslutning. Ved folketingsvalget i 2015 fik partiformand Søren Pape seks mandater svarende til 4,0 procent af stemmerne, hvilket var den svageste repræsentation i partiets historie.

Enhedslisten før og nu

Da Enhedslisten første gang stillede op til et folketingsvalg i 1990, fik partiet 1,7 procent af stemmerne. Efterfølgende svingede partiet fra 2,2 til 3,4 procent. Dette skulle dog ændre sig ved valget i 2011.

Kilde: Folketinget

Efter valgkampen i 2011 kunne partiet alene i Københavns Storkreds hente tre mandater. Dertil havde de en fremgang fra 4 til 12 mandater og hev i alt 6,7 procent af stemmerne hjem.

Siden da har de rød-grønne haft en støt vælgerfremgang og ligger i dag estimeret til 8,9 procent af stemmerne. Og Pernille Skipper har sidenhen også meldt sit kandidatur til posten som statsminister.

Enhedslisten har siden dannelsen af partiet haft en marginal stigning i antallet af medlemmer. De seneste år har det dog taget fart for venstrefløjspartiet. Samlet set er antallet steget med 87 procent siden 1992.

Kilde: Enhedslisten

Hvornår bliver der valg?

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, melder ud, at der ikke kommer et folketingsvalg foreløbig.

»Lars Løkke Rasmussen er bagud på point og har brug for tid til at komme på omgangshøjde med S-formand Mette Frederiksen,« vurderer han.

En eksakt dato er svær at spå om, men ifølge Thomas Larsen bliver der tidligst udskrevet valg i slutningen af marts eller begyndelsen af april – hvis det skal afholdes før europaparlamentsvalget, som finder sted 26. maj.

Det eneste, som er absolut sikkert, er, at der skal afholdes valg til Folketinget senest 17. juni 2019.

Berlingske Barometer viser et gennemsnit af de politiske meningsmålinger, der er blevet offentliggjort inden for de seneste 31 dage. En avanceret model ligger til grund for beregningen. Blandt andet tillægges nyere målinger mere vægt end ældre, og de enkelte institutter vægtes efter deres måde at indsamle data på. Gå selv på opdagelse i Berlingske Barometers mange data her.