Venstre kræver uvildig undersøgelse i telesag: »Det er en skandale ud over alle grænser«

Justitsministeriet og Rigspolitiet er under voldsom kritik for ikke at have orienteret de ansvarlige politikere rettidigt i teleskandalen. Venstre er ikke tilfreds med justitsminister Nick Hækkerups foreløbige håndtering af sagen og kræver uvildig undersøgelse.

Venstres retsordfører, Inger Støjberg, er stærkt utilfreds med justitsministerens foreløbige håndtering af teleskandalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Venstre kræver en uvildig advokatundersøgelse af sagen om misvisende teledata, der blandt andet er blevet brugt som bevismateriale i retssager.

Det bebuder partiets retsordfører, Inger Støjberg, kort tid efter at justitsminister Nick Hækkerup (S) har holdt et pressemøde, hvor han har fremlagt ministeriets egen undersøgelse af Rigspolitiets ageren i den såkaldte teleskandale.

Justitsministeren har fremlagt 16 punkter til at komme til bunds i sagen, der ifølge ministeren umiddelbart ikke vil få personalemæssige konsekvenser i Rigspolitiet.

Inger Støjberg er dog ikke tilfreds og kalder det »en skandale ud over alle grænser«.

»Jeg mener, vi skal have en uvildig advokatundersøgelse. Det mener jeg, fordi det grundlæggende er problematisk, når myndigheder undersøger sig selv. I det her tilfælde har Justitsministeriet jo nu undersøgt sig selv og konkluderet, at der godt nok er begået nogle fejl, men nu kigger vi fremad og lærer af de fejl, der nu ligger,« siger Inger Støjberg til Berlingske.

Hun vil nu søge et politisk flertal til at gennemtvinge en uvildig undersøgelse af forløbet.

Medarbejdere tilbageholdt bevidst information

Berlingske kunne torsdag afsløre, at den øverst ansvarlige politichef for afdelingen, der håndterer teledata i Rigspolitiet, på et møde 27. marts i år bad sine medarbejdere tilbageholde information og direkte lyve om, hvorvidt kontrollen af teledata blev gennemført efter bogen.

Inger Støjberg (V), retsordfører

»Vi må have undersøgt tingene til bunds, så vi igen kan have tillid til vores retssystem.«


Men ifølge justitsministeren får det ikke konsekvenser, selv om Rigspolitiets håndtering af teledata er »særdeles utilfredsstillende« for ministeren. Ministeren understregede ligeledes på pressemødet: »Rigsadvokaten har ikke været sit ansvar voksen«.

Det vil Venstre have undersøgt til bunds.

Inger Støjberg er rystet over, at embedsværket tilsyneladende har handlet helt uden om både den tidligere og nuværende justitsminister, henholdsvis Søren Pape Poulsen (K) og altså Nick Hækkerup.

»Jeg må sige, at det virker meget, meget forkert på det nuværende grundlag, at hverken Søren Pape eller Nick Hækkerup er blevet orienteret før på et meget sent tidspunkt. Og man har også holdt Folketinget ude af sagen,» siger Inger Støjberg:

»Vi må have undersøgt tingene til bunds, så vi igen kan have tillid til vores retssystem. Der må sidde mange mennesker, der nu sætter spørgsmålstegn ved hele tilliden til vores retssystem. Der er skyldige, de kan være gået fri, og der er uskyldige, der kan være blevet dømt.«

Justitsminister Nick Hækkerup (S) holdt fredag morgen pressemøde om myndighedernes redegørelser i teledatasagen i Justitsministeriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbaek Arentsen/Ritzau Scanpix.

På den baggrund beklager Støjberg, at Nick Hækkerup har udskudt de kommende politiforhandlinger.

»Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at kigge på opbygningen af Rigspolitiet. Min antagelse er klart, at Rigspolitiet både kan slankes og gøres mere effektivt,« siger hun.

Foruden Inger Støjberg har flere folketingsmedlemmer udtrykt deres utilfredshed med sagens udvikling.

SFs retsordfører, Karina Lorentzen, kalder det »helt vildt« og »et ledelsesmæssigt svigt«, ligesom Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, vil have placeret et ansvar.

Ligeledes har Kristian Heegaard, der er retsordfører for Radikale Venstre, været kritisk over for håndteringen af teleskandalen.