Venstre-borgmester i København går i rette med Støjberg efter opsigtsvækkende Facebook-opslag: »Det er et dumt indspark«

En af Venstres mest prominente borgmestre, Cecilia Lonning-Skovgaard fra København, langer nu ud efter Inger Støjberg i den aktuelle debat om sexisme og krænkelser i dansk politik. Borgmesteren kalder et Facebook-opslag fra Venstres næstformand for »et dumt indspark« i debatten.

Et opsigtsvækkende Facebook-opslag fra Inger Støjberg får nu Venstres borgmester i København, Cecilia Lonning-Skovgaard, til at lange ud efter sin næstformand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Endnu en Venstre-politiker går nu i rette med Inger Støjberg i den aktuelle debat om sexisme i dansk politik.

Denne gang er det en af partiets mest prominente kommunalpolitiske skikkelser, beskæftigelses- og integrationsborgmester i København Cecilia Lonning-Skovgaard (V), der langer ud efter sit partis næstformand.

Adskillige kvindelige politikere har i den seneste tid fortalt om oplevelser med sexisme og krænkende adfærd på Christiansborg, og i kølvandet på de beretninger skrev Inger Støjberg mandag morgen på Facebook, at debatten i hendes optik er »ved at gå helt over gevind«, og at den medfører, at »alle mænd bliver udråbt som sexhungrende og krænkende monstre«.

»Det er simpelthen for langt ude, når vi ser eksempler på, at selv helt uskyldige komplimenter om kvinders udseende kan blive udlagt som sexisme. Der har i medierne været eksempler på politikere, der har følt sig krænket over at få at vide, at de er pæne. Altså, hvad der efter min mening bør opfattes som et godt, gammeldags kompliment,« lød det fra Støjberg, der for tiden er Venstres fungerende formand, mens Jakob Ellemann-Jensen er sygemeldt.

Cecilia Lonning-Skovgaard siger til Politiken, at de kvinder, der står frem med sager om krænkelser, har rejst en »ekstrem vigtig og følsom debat«, som »vi skylder at tage utrolig alvorligt« – og det gør Inger Støjberg ifølge Venstre-borgmesteren ikke med sit opslag.

»Jeg synes, det er et dumt indspark. Der er ingen, der er i tvivl om, at de kvinder, der har stillet sig frem, og vi, der har bakket dem op, ikke er ude i et ærinde, der handler om at mistænkeliggøre eller kriminalisere alle mænd. Det er der ingen, der på noget tidspunkt har troet. Derfor er det en ikkedebat, jeg synes, at Inger rejser her,« siger hun til avisen.

Cecilia Lonning-Skovgaard mener, at Inger Støjberg opstiller »en falsk præmis«, og hun frygter, at opslaget bliver opfattet, som om Venstre ikke tager den aktuelle debat alvorligt.

Et brev til Støjberg

Kritikken fra Cecilia Lonning-Skovgaard kommer, efter at hendes forgænger som Venstre-borgmester i København, Pia Allerslev, også har langet kraftigt ud efter Inger Støjberg.

Tirsdag morgen sagde Allerslev således til Berlingske:

»Jeg synes, det er en forkert dagsorden, Inger Støjberg kører frem. Jeg synes ikke, den passer ind i Venstres profil og optik, og jeg synes slet ikke, det klæder en fungerende formand i Venstre at negligere sexisme og skrive, at debatten er ved at gå helt over gevind.«

»Det er jo det samme som at sige til de kvinder, som har turdet stille sig frem, og som endelig siger fra, at de er for skingre og bare skal slappe af. Det løser vi altså ingenting ved at gøre,« lød det fra den tidligere borgmester, der forlod dansk politik efter kommunalvalget i 2017.

Pia Allerslev erklærede sig samtidig helt enig med 22 Venstre-folk, der har forfattet et åbent brev til Inger Støjberg, hvori de tager afstand fra hendes udmeldinger.

»Vi deler ikke Inger Støjbergs holdning eller vurdering af sagen, og vi ser os nødsaget til at sige fra, så debatten om nødvendigt også kan blive taget i Venstre. At kvæle en så vigtig debat, inden den overhovedet er startet, er useriøst, og det ønsker vi ikke at sidde overhørig,« skrev de 22, som tæller et byrådsmedlem, en række kandidater, medlemmer og tidligere medlemmer af Venstre samt formandskabet i Venstres Ungdom.