V-ordfører fordømte amerikansk droneangreb – nu modsiges han af partiprofiler

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, udtrykte fredag stor bekymring for, om USAs likvidering af en iransk general kan føre til regulær krig. De bekymringer undslog partikolleger sig samme aften på sociale medier.

 

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, fortalte fredag eftermiddag til Berlingske, at han var »meget meget bekymret« over USAs likvidering af den iranske general Qassem Soleimani, som han desuden kaldte »hovedløst«.

Det, ordføreren betegnede som »en gave til Irans hardliners,« blev dog taget i forsvar af to partiprofiler, der sent fredag aften udtrykte opbakning til amerikanernes angreb på Soleimani i Bagdad.

»Mange bekymrer sig om, hvilken reaktion der måtte komme på Soleimanis død. Jeg ville være mere bekymret ved udsigten til, at han stadig var i live,« skrev Mads Fuglede, der udover at sidde i Folketinget for Venstre er cand.mag. i historie og filosofi og hyppigt anvendt USA-ekspert, på sin Facebook-profil.

Partiets næstformand, Inger Støjberg, skrev på Facebook, at amerikanerne har ret til at forsvare sig selv – også når præsidenten hedder Donald Trump. Hun skrev også, at Iran længe har haft »en alt for stor og destruktiv indflydelse« og herunder også har planlagt attentater her i landet, som vi så det sidste sommer, da oplysninger om et muligt iransk attentat i Ringsted lukkede kongeriget ned.

Frygter for danske soldater og handel i regionen

Qassam Soleimani var langt fra en, som Michael Aastrup Jensen »ville invitere på kaffe«. Men han var intet mindre end iransk general og dermed et officielt og højtstående medlem af landet, som Vesten ønsker at fastholde en atomaftale med, og som vi og flere af vores allierede fortsat har diplomatiske forbindelser med.

»Det her er ikke en terrorleder – det kan godt være, at USA har smidt Den Revolutionære Garde på terrorlisten – men det her er altså en mand, som havde en fuldstændig officiel rang i det iranske styre,« siger udenrigsordføreren.

Derfor fastholder Aastrup Jensen, at likvideringen efter hans opfattelse virker uigennemtænkt fra amerikanernes side.

»Vi har danske soldater i Irak, så der kan potentielt blive danskere involveret i en optrapning af konfliktniveauet,« siger Michael Aastrup Jensen, der i værste fald frygter missilangreb mod vestlige mål eller en regulær væbnet konflikt som respons på USAs likvidering af Irans de facto nummer to.

»Spredte død og ødelæggelse«

Mads Fuglede lægger i sit opslag på Facebook stor vægt på, at Soleimani brugte det meste af sit liv på »at sprede død og ødelæggelse« som leder af »et af verdens største og mest effektive og ressourcestærke terrornetværk«. Ifølge Fuglede var manden derfor alle dage et legitimt mål for amerikanerne.

»At påstå andet er simpelthen et ret aparte standpunkt. Hvis Vesten havde en ærkefjende, var det Soleimani,« skrev politikeren på sin Facebook-profil.

Han skrev også, at der i 2007 var lagt planer for at eliminere Soleimani. Det lykkedes dog ikke, hvilket ifølge Fuglede var en »skam«.

»Soleimani fik så mange flere år til sit destruktive og grusomme forehavende. Det har kostet mange uskyldige livet. Men bedre sent end aldrig,« skrev han.

Michael Aastrup Jensen fortæller til Berlingske, at han ikke er uenig med sine partifæller i, at generalen var en skidt karl, som vi ikke kommer til at savne. Han mener dog alligevel, at det bør give anledning til stor bekymring, eftersom han var en af Irans mest højtstående, hvorfor Iran formentlig vil føle sig nødsaget til at komme med et modsvar på angrebet.

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra Mads Fuglede.