Menneskejagten byggede på misforståelse – PET-mistænkte var muligvis »verdens uheldigste kriminelle«

Det var et usædvanligt sammenfald af tilfældigheder, der førte til, at politiet iværksatte den største danske politiaktion i moderne tid. Det ved vi nu efter et døgns uvished, der bragte en lille by på Midtfyn i verdens søgelys, alt imens det lokale forsamlingshus var fyldt med børn til sodavandsdiskotek.

Chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov fra Københavns Politi forklarer nærmere om fredagens store politiaktion ved en pressebriefing på Politigården i København lørdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Uffe Weng

Det var den største politiaktion i Danmark i moderne tid, og tidligere PET-agenter talte om, at det meget vel kunne være selve nationens sikkerhed, der var på spil. Men ingen vidste andet, end at politiet for alt i verden skulle have fat i en svensk indregistreret sort Volvo V90 årgang 2017.

Jagten på de tre personer i den stjålne Volvo begyndte tilsyneladende et sted på Midtsjælland for så at sprede sig til trafikale knudepunkter over hele landet og til sidst at koncentrere sig om en ganske lille landsby på Midtfyn.

Jørgen Bergen Skov, kbh politi

»Hvis det viser sig, at der er tale om to forskellige sager, som meget tyder på nu, så har der været tale om verdens uheldigste kriminelle«


Imens rapporterede verdens toneangivende aviser fra et land, der var lukket ned i jagten på ukendte mistænkte for planer eller en forbrydelse, som ingen vidste, hvad var.

I mange timer, helt frem til lørdag klokken 13.46, da chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov kom ud af en dør ved Politigården i København, var danskerne overladt til uvished og spekulationer om, hvorfor rejsende mellem landsdelene og til nabolandene havde siddet fast i timelange bilkøer, mens hvert enkelt køretøj blev undersøgt.

Spekulationerne gik på alt fra en sammenhæng med USAs tidligere præsident Barack Obamas besøg i Kolding, over kidnapning til en forbindelse til onsdagens terroranholdelser i København eller sidste weekends terrorangreb i Iran, som en dansk-iraner mere eller mindre havde taget ansvar for.

Politiethund gennemsøger Espe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix.

Fredag aften dukkede kampklædt politi med maskinpistoler pludselig op i krydset, hvor Holmevej møder Lydinge Mølle Vej i den lille midtfynske by Espe med godt 500 indbyggere.

Overfor var der gevaldigt gang i et sodavandsdiskotek i forsamlingshuset. De voksne, der ikke anede andet, end det de kunne læse på deres smartphones, bildte børnene ind, at det hele var en øvelse – også dronerne i luften, også overvågningshelikopteren, også de fem-seks knald, der lød som skud fra den nærliggende gård, hvor ejeren stille og roligt har dyrket sit landbrug gennem årtier.

En af de voksne, der sad i uvished i forsamlingshuset, var Sascha Barret.

»Vi stod med ansvaret for alle de børn, og hvis der foregår en masse – som eksempelvis, at nogle affyrer skud – så er det utrygt, at man står med denne uvished,« fortalte Sascha Barret til Berlingske, inden politiet senere på lørdagen forklarede sig.

På det tidspunkt, vidste Sascha Barret endnu ikke, om man trygt kunne færdes på Espes veje:

»De holder det selvfølgeligt tilbage for ikke at skræmme, men jeg ved, at politiet har været flere steder i Espe og ikke kun ved gården, så det handler om, hvorvidt vi kan færdes normalt?«

Imens opsamlede medier på begge sider af Sundet, alle oplysninger de kunne. Svensk TV kunne oplyse, at ikke bare Forsvarets- og Politiets Efterretningstjeneste var involveret, hvilket vi allerede vidste, men også at den svenske sikkerhedstjeneste, Säpo, var orienteret. Med andre ord var de tegn, der tyder på international terrorisme, på plads i et døgn.

Chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov fra Københavns Politi fortæller om fredagens store politiaktion ved en pressebriefing på Politigården i København lørdag den 29. september. Fold sammen
Læs mere
Foto: Uffe Weng/Ritzau Scanpix.

Faktisk var de på plads helt frem til Jørgen Bergen Skov kom ud af døren på Politigården. Han har et af de ansigter, det er svært at aflæse. Det er først og fremmest myndigt. Med rolig stemme forklarede han, at det hele vist nok var et uheldigt sammenfald af tilfældigheder.

»PET har gennem længere tid arbejdet med en sag, hvor specifikke enkeltpersoner er truet på livet. I den forbindelse kunne vi i går konstatere, at den svenske Volvo opholdt sig i nærheden, og at man måtte vurdere, at der kunne være et angreb i gang. De stikker af, da politiet retter henvendelse, og derfor afspærrer vi trafikken. Nu føler vi os sikre på, at det køretøj med de personer ikke har relation til truslen, og det betyder, at deres færden på stedet ikke havde noget med den sikkerhedsoperation at gøre,« sagde chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov og tilføjede:

»Hvis det viser sig, at der er tale om to forskellige sager, som meget tyder på nu, så har der været tale om verdens uheldigste kriminelle.«

Efter et døgns uvished, viste det sig, at den enorme politiaktion, der lammede trafikken over det meste af landet og gav genlyd af terror, byggede på nogle kriminelle, der som taget ud af en dansk folkekomedie, var på det forkerte sted, på det forkerte tidspunkt, i den forkerte bil.

Lørdag aften skriver TV 2, at der var tale om nogle kammerater uden kørekort, der var påvirkede af hash, som befandt sig i den sorte Volvo. Det var en af passagererne, der via sin advokat kontaktede Københavns Politi og oplyste, hvor bilen befandt sig.

Oplysningerne bekræftes af den pågældendes advokat og Københavns Politi.

Bilen blev efterladt i Vintre Møller nær Holbæk på Midtsjælland. Siden de efterlod bilen, har han ikke været i kontakt med politiet, skriver TV 2.

»Københavns Politi bekræfter, at en af mændene i køretøjet via sin advokat henvendte sig efter politiets efterlysning af den sorte Volvo. Københavns Politi har ikke yderligere oplysninger for nuværende,« skriver politiet i en sms til TV 2.

Tidligere operativ chef for PET Hans Jørgen Bonnichsen har intet at udsætte på selve politiaktionen.

»Når det er et spørgsmål om at eliminere en overhængende trussel mod nogens liv, så er der kun et at gøre,« siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Han mener dog, at kommunikationen kunne have været bedre.

»Nu har vi langt om længe fået en forklaring. Men når det drejer sig om specifikke personer, der er i fare, så er de relativt nemme at beskytte hurtigt. Jeg kan se på min Facebook-side, at folk har været urolige, ligesom én skriver, at han mistede omsætning, fordi ingen kunne komme frem til hans restaurant. Det har skabt undren og utryghed, når ikke man ved, hvad der foregår. Men PET siger jo, at der har været tungtvejende grunde, som jeg ikke skal gøre mig klog på, hvad er,« siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Politiet oplyser, at det har anholdt og løsladt to personer med relation til Volvoen, og at tilstedeværelsen i Espe har forbindelse til Volvoen og ikke til truslen mod specifikke personer.

Under lørdagens pressebriefing afviste Jørgen Bergen Skov at gå ind i spørgsmål om truslen mod specifikke personer og svarede kun kortfattet på, om kommunikationen havde været optimal:

»Man kan altid diskutere, om vi har kommunikeret godt nok, men jeg vil sige, at der ingen grund er til at være bekymret som almindelig dansker, truslen har kun været rettet mod enkeltpersoner. Nogle har ikke nået deres aftaler, men det må være sådan, at et godt politi agerer på den måde, når det handler om menneskeliv. Vi beklager, hvis nogle har følt sig utrygge, det har der ikke været grund til.«

I et af tidens så populære tweets takker justitsminister Søren Pape Poulsen (K) både politi og borgere for indsats og opbakning.

De truede er i sikkerhed. Vejene er åbne, færgerne sejler, og broerne kan passeres.

Selv i Espe kan de færdes normalt igen.