V-minister risikerer en næse: »Det er utænkeligt, at det ikke får konsekvenser for hende«

Dansk Folkeparti retter på ny hård kritik af fiskeri- og ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) i den såkaldte østerssag. Ministeren fastholdt sin forklaring i et hastesamråd, men kan muligvis se frem til en næse i sagen.

Fiskeri- og ligestillingsminister Eva Kjer Hansen var fredag i samråd i østerssagen. Hun beskyldes for at tale usandt og holde hånden over kvotekonger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Fiskeri- og ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) kan meget vel styre direkte ind i hård kritik fra et flertal i Folketinget i form af en såkaldt næse, efter at hun fredag var indkaldt til hastesamråd i den såkaldte østerssag.

Ministeren er raget uklar med særligt Dansk Folkeparti, der mener, at hun har forhalet ny lovgivning, som skulle stække storfiskeres muligheder for at købe fiskelicenser til østers og musling. Dansk Folkeparti ville gerne have reglerne til at træde i kraft allerede umiddelbart efter sommerferien 2018 for at undgå, at de store fiskere hamstrede østers- og muslingekvoter. Partiets fiskeriordfører, Ib Poulsen, har forklaret, at han fremsatte kravet allerede på et ordførermøde 30. august 2018.

Ministeren fortalte i november 2018 til TV Midtvest, at diskussionen om hurtigere ikrafttrædelse var »helt ny for hende«.

Begge forklaringer kan ikke være rigtige. På  samrådet ærgrede ministeren sig over forløbet, men hun fastholdt, at hun først fik besked om ønsket fra Dansk Folkeparti i november 2018.

»Vi har ikke noteret, at nogen skulle have haft kommentarer til hverken tempo eller ikrafttrædelsesdato for den nye bekendtgørelse,« forklarede Eva Kjer Hansen i sin indledende tale.

Fiskeriminister Eva Kjer Hansen beskyldes for at holde hånden over kvotekonger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Op til samrådet har ministeren været under stort pres. Ordførerne fra oppositionen har bakket op om Dansk Folkepartis forklaring i sagen, og selv de Konservatives fiskeriordfører, Orla Østerby, har sagt til Berlingske, at Ib Poulsen fremførte sine krav under et ordførermøde i august. På samrådet oplyste ministeren dog, at Orla Østerby ifølge ministeriets notater ikke var til stede ved ordførermødet.

Dansk Folkepartis ledelse har langt hen ad vejen bakket op om kritikken af ministeren, og gruppeformand Peter Skaarup (DF) har beskyldt Eva Kjer Hansen for at levere »papegøjesvar« til Miljø- og Fødevareudvalget.

Med sig til samrådet havde ministeren dagsordener for møder med fiskeriordførerne, hvor man ikke kunne se, at spørgsmålet om hurtigere ikrafttrædelse havde været programsat. Omvendt var der heller ikke udførlige referater af, hvad der blev sagt på møderne.

»I må virkelig gøre mig opmærksom på, hvis jeg har overset noget i denne proces. Det vil jeg rigtig gerne gøres opmærksom på, og så skal jeg være den første til at lægge mig fladt ned, hvis jeg har overset noget,« sagde ministeren.

Hun fremførte på intet tidspunkt under hastesamrådet direkte beskyldninger mod et flertal i Folketinget for at tale usandt i sagen. Men det var tydeligt, at det blev opfattet sådan af ordførerne.

Ny DF-kritik af ministeren

Ib Poulsen tog ordet flere gange:

»Jeg spørger for tredje og sidste gang: Fastholder ministeren i dag, at det var helt nyt for hende i november, og dermed at et flertal af ordførerne i Folketinget inklusive mig selv ikke taler sandt? Det må være et meget simpelt og enkelt spørgsmål,« lød det fra Ib Poulsen.

Under hastesamrådet var han flankeret af Jan Rytkjær Callesen fra Dansk Folkeparti, som anførte, at ministeren har et forklaringsproblem.

»Hvorfor er det så svært for ministeren at indrømme, at hun ikke har fortalt sandheden? Det er klart for mig, at mine kolleger i Folketinget taler sandt. Det må ministeren da også kunne se,« sagde Jan Rytkjær Callesen.

Flere aspekter i sagen

Østerssagen har flere aspekter.

I juni 2018 blev de nye regler vedtaget som en del af en politisk aftale på fiskeriområdet. Siden da har Dansk Folkeparti med egne ord presset på, for at reglerne skulle træde i kraft hurtigst muligt.

Men til DFs store fortrydelse trådte reglerne først i kraft i december 2018 – i mellemtiden nåede en storfisker at handle kvoter, som Berlingske har beskrevet. Dermed blev ventetiden altså udnyttet af en af de storfiskere, som et flertal i Folketinget ønsker at bekæmpe.

»Det er en ganske alvorlig sag, og den er ikke blevet mindre alvorlig efter dette samråd.«


I sidste uge tog sagen en usædvanlig drejning. Ib Poulsen fra Dansk Folkeparti fik svar på en række folketingsspørgsmål, som han havde stillet Eva Kjer Hansen.

I svaret skrev ministeren, at »det er korrekt, at der – siden den endelige model for ejerskab af muslinge- og østerslicenser blev aftalt – har været udtrykt politisk ønske om, at de nye regler om kvoteændringer skulle træde i kraft hurtigere«.

Men svaret var tilsyneladende ikke den erkendelse, som støttepartiet havde ventet på. Til Berlingske oplyste ministeriet således, at hun referede til en model fra november.

Med andre ord: Eva Kjer Hansen erkendte over for Dansk Folkeparti, at der havde været et ønske om, at processen kunne være gået hurtigere, men tilsyneladende ikke at ønsket blev fremsat allerede i sommer.

Venstres fiskeri- og ligestillingsminister, Eva Kjer Hansen, har fået massiv kritik af Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Pousen, for at holde hånden over de såkaldte kvotekonger. Det er Ib Poulsen på billedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bjørn Larsen.

På samrådet blev ministeren presset af ordførerne fra Folketinget. Hun fastholdt sin forklaring, men var tydeligvis forsigtig med at kritisere flertallet af politikerne for eksempelvis at tale usandt.

»Det gør et stort indtryk på mig, at så mange giver udtryk for en opfattelse af et andet forløb, end det vi kan afdække i ministeriet. Jeg vil gerne gentage, at det er rigtig ærgerligt, at det har været forløbet. Jeg kunne have ønsket mig, at vi havde talt om det her undervejs, og at vi i fællesskab havde aftalt en anden tidsplan,« sagde Eva Kjer Hansen.

Ifølge Berlingskes oplysninger lægger et flertal af politikerne op til, at ministeren skal have en næse i sagen, når partierne igen mødes efter vinterferien. Her vil de formentligt i fællesskab udfærdige en kritisk beretning med officiel kritik af ministeren.

Mulig næse til ministeren

Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, mener, at sagen er blevet mere alvorlig:

»Resultatet af hendes forklaring er, at hun beskylder en lang række ordførere for at tale usandt, og det er meget alvorligt. Det er utænkeligt, at det ikke får konsekvenser for hende,« siger han.

Ib Poulsen svarer ikke direkte på, om han mener, ministeren bør fortsætte.

»Det er en ganske alvorlig sag, og den er ikke blevet mindre alvorlig efter dette samråd. Men vi skal diskutere det spørgsmål i udvalget,« siger han.

Socialdemokratiets fødevare- og landbrugsordfører, Simon Kollerup, betegner sig selv som »målløs« efter hastesamrådet.

»Ministeren havde i dag muligheden for at komme og beklage en yderst alvorlig sag og sin egen rolle i den sag, men hun kommer i stedet og beklager sig over Folketingets flertal. Det er en meget aggressiv strategi, og den kan næppe undgå konsekvenser,« siger Simon Kollerup.