DF-ledelse giver V-minister løftet pegefinger: Stop med »papegøjesvar«

Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, bakker nu sin fiskeriordfører op med kritik af fiskeri- og ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V). DF udtaler ikke mistillid, men ministeren skal blive bedre til at lytte til flertallets krav, lyder det. Ministeren er fortsat tavs i sagen.

Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup går nu ud med offentlig kritik af fiskeri- og ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen og Thomas Lekfeldt

Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, indledte torsdag et hårdt angreb på fiskeri- og ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V), og såede  i den forbindelse endog tvivl om ministerens fremtid.

Toppen af Dansk Folkeparti bakker op om ordførerens kritik og opfordrer Ib Poulsen og andre medlemmer af Miljø- og Fødevareudvalget til at grave videre i sagen.

Et flertal uden om regeringen ønsker at stramme de såkaldte kvotekongers muligheder for at fiske efter musling og østers i Limfjorden, og i juni 2018 indgik de en aftale med ministeren om at begrænse store fiskeres adgang til de eftertragtede skaldyr.

Reglerne er dog først trådt i kraft kort før årsskiftet, hvilket ifølge Dansk Folkeparti er alt for langsommeligt. I mellemtiden har en storfisker brugt ventetiden til at opkøbe nye muslinge- og østerskvoter. Vedkommende ville ikke have haft adgang til kvoterne, såfremt reglerne var trådt i kraft hurtigere.

»Hun skal være mere imødekommende, når et folketingsflertal har krav og stiller spørgsmål til hende.«


Ib Poulsen har kaldt ministerens håndtering af sagen for »fuldstændig skandaløs«, og han har beskyldt hende for at have en skjult dagsorden om at begunstige storfiskere på bekostning af de små fiskere og livet i de små havne i Limfjorden.

»Det er en meget alvorlig sag, fordi hun trodser et flertal i Folketinget,« har han sagt.

Dansk Folkepartis ledelse udtaler ikke mistillid til Eva Kjer Hansen, men bakker langt hen ad vejen op om sin ordføres kritik.

»Vores fiskeriordfører mener, at ministeren har forhalet processen, og jeg kan godt forstå, at han sidder tilbage med det indtryk,« siger gruppeformand i Dansk Folkeparti, Peter Skaarup.

Forpestet klima

Gruppeformanden er blandt andet træt af, at Eva Kjer Hansen leverer »papegøjesvar« til Miljø- og Fødevareudvalget, når hun skal forklare sig i sagen. Ministeren har blot videreformidlet en mindre redegørelse fra Fiskeristyrelsen og har ikke selv forklaret sig politisk over for udvalget.

Tidligere miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) havde store konflikter med Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, om linjen i fiskeripolitikken og ragede uklar med et flertal på Christiansborg, som ikke mente, at han gjorde nok for at modvirke de såkaldte kvotekonger. I en meget omtalt pressemeddelelse undskyldte og beklagede Esben Lunde Larsen fem gange, at han ikke havde gjort nok for at hjælpe flertallet med at gennemføre deres politik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard.

»Hun anerkender slet ikke, at det er et problem, og hun giver ikke nogen indrømmelser. Hun burde reflektere mere over, at hun har med en sag at gøre, som et flertal i Miljø- og Fødevareudvalget er meget interesseret i, og hun burde lægge op til at undersøge sagen nærmere,« siger Peter Skaarup.

De seneste to år har der i lange perioder været et forpestet klima mellem Dansk Folkeparti og Venstres fiskeriminister i sagen om de såkaldte kvotekonger. Regeringens støtteparti indgik en fiskeriaftale uden om regeringen i december 2016, og dermed var Venstre tvunget til at føre en fiskeripolitik, som partiet i udgangspunktet ikke havde indflydelse på.

Tidligere miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) fik en stor næse for at have tilbageholdt oplysninger i kvotekongesagen. Ifølge Dansk Folkeparti fik han til sidst frataget fiskeriet som ansvarsområde efter pres fra partiet som følge af sin håndtering af sagen. Flertallet ønskede et opgør med de såkaldte kvotekonger, men ministeren havde tilbageholdt oplysninger, som kunne hjælpe flertallet med at gennemføre sin politik, lød kritikken.

Esben Lunde Larsen blev afløst af Karen Ellemann (V), som Dansk Folkeparti havde et godt forhold til. Men i maj 2018 gjorde Eva Kjer Hansen comeback på ministerholdet, og der gik ikke lang tid, før forholdet til Dansk Folkeparti igen blev iskoldt.

»Hun skal forbedre sig«

Peter Skaarup opfordrer medlemmerne af Miljø- og Fødevareudvalget til at grave dybere i sagen om bekendtgørelsen for muslinge- og østersfiskeri. Han peger blandt andet på, at Ib Poulsen selv har fortalt, at han på et møde i august pressede på for, at bekendtgørelsen skulle gennemføres hurtigere. Flere medlemmer af udvalget bakker op om denne udlægning.

I november sagde Eva Kjer Hansen til TV Midtvest, at kritikken om nøl i lovarbejdet på daværende tidspunkt var »helt ny« for hende.

Liberal Alliances fiskeriordfører, Carsten Bach, har udtalt til Berlingske, at Ib Poulsen først fremlagde sit krav om hurtigere gennemførelse af bekendtgørelsen i november, og at ministeren på den baggrund faktisk fremskyndede processen ved at lade bekendtgørelsen træde i kraft midt i december i stedet for ved årsskiftet.

»Begge dele kan ikke være rigtigt,« siger Peter Skaarup.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har forsvaret sig i samråd i Miljø- og Fødevareudvalget på Christiansborg om sine relationer til de såkaldte kvotekonger. Ifølge Ekstra Bladet havde statsministeren blandt andet modtaget en gave fra en storfisker i form af et sommerhusophold til en anslået værdi af 10.000 kroner, da han var oppositionsleder. En gruppe vestjyske fiskere har også været med til at indsamle store midler til Løkkefonden, der er stiftet af Lars Løkke Rasmussen. Statsministeren har hidtil afvist at forklare dybdegående om sine relationer til storfiskerne med henvisning til, at det er private forhold. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

»Medlemmerne af Miljø- og Fødevareudvalget bør stille ministeren nogle supplerende spørgsmål til disse forhold, og jeg vil opfordre ministeren til at komme med nogle dybere og mere reflekterende svar denne gang. Hun skal lytte mere,« siger Peter Skaarup.

Er ministerens liv i fare?

»Vi udtaler ikke mistillid til ministeren på dette grundlag, men hun skal lære at lytte mere, og hun skal være mere imødekommende, når et folketingsflertal har krav og stiller spørgsmål til hende. Man kan godt kalde det her en løftet pegefinger til ministeren. Vi har et flertal i Folketinget, som sidder tilbage med en dårlig smag i munden, og derfor forventer jeg, at ministeren udviser mere imødekommenhed fremover.«

Hvad skal der til, før I mister tilliden til ministeren?

»Det kan man ikke give en facitliste på. Men hun skal forbedre sig,« siger Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup.

Siden Ib Poulsen fremførte sin kritik af ministeren, har Eva Kjer Hansen forholdt sig tavs. Det har heller ikke været muligt at få hendes kommentar til denne artikel.