Næse på vej: »Ministeren fortjener kraftig kritik«

Fiskeri- og ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) kan se frem til at få alvorlig kritik fra et flertal i Folketinget i form af en såkaldt næse i sagen om østerslicenser, lyder det fra Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

Fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) var fredag i forrige uge i samråd i østers-sagen, hvor hun beskyldes for at holde hånden over kvotekonger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Ministeren for fiskeri- og ligestilling, Eva Kjer Hansen (V), er blevet beskyldt for at have holdt hånden over storfiskere ved bevidst at have trukket en række ny regler, møntet på de såkaldte kvotekonger, i langdrag.

Nu styrer ministeren med al sandsynlighed direkte ind i alvorlig kritik fra et flertal i Folketinget i form af en såkaldt næse.

Det oplyste Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet torsdag eftermiddag.

»Vi kommer til at konkludere, at hun skal have en næse i form af skriftlig kritik. Men vi mødes først og træffer endelig beslutning om de præcise formuleringer i næste uge i Miljø- og Fødevareudvalget. Det er en meget alvorlig sag, og ministeren fortjener kraftig kritik,« siger Ib Poulsen, fiskeriordfører i Dansk Folkeparti.

Han understreger, at man endnu ikke har besluttet, hvor stor næsen skal være.

Berlingske har i en række artikler beskrevet forløbet bag de nye regler, som samtlige partier i sommeren 2018 vedtog med henblik på at begrænse storfiskeres adgang til at fiske østers og muslinger i Limfjorden.

Siden indgåelsen af aftalen har Dansk Folkeparti med egne ord presset hårdt på for at få reglerne til at træde i kraft hurtigst muligt og har flere gange kritiseret forløbet offentligt.

Støttepartiet skærpede retorikken markant, da Berlingske for nylig kunne beskrive, at en storfisker udnyttede ventetiden på den nye lov til at købe kvoter, som han ikke kunne have købt sig til, hvis de nye regler var trådt i kraft hurtigere.

S: Næse skal være stor

Ministeren har gennem hele forløbet haft et noget andet syn på sagen.

I november 2018 sagde minister Eva Kjer Hansen (V) til TV Midtvest, at kritikken om nøl på daværende tidspunkt var »helt ny« for hende. Og netop det har undret Dansk Folkeparti og ordførere i oppositionen, som mener, at de allerede tidligt i forløbet pressede på for at få de nye regler gennemført hurtigst muligt.

Ifølge Simon Kollerup, fiskeriordfører i Socialdemokratiet, antyder ministeren dermed, »at et flertal i Folketinget ikke taler sandt«.

»Derudover har hendes nølen i sagen gjort, at fiskere kunne spekulere i fjordens ressourcer ved at opkøbe kvoter. Samlet set gør det sagen meget alvorlig, derfor skal næsen være stor,« siger Simon Kollerup i dag til TV MIDTVEST.

Efter artikler i Berlingske stillede Dansk Folkeparti en række spørgsmål til ministeren om sagen. I sit svar skrev ministeren »det er korrekt, at der – siden den endelige model for ejerskab af muslinge- og østerslicenser blev aftalt – har været udtrykt politisk ønske om, at de nye regler om kvoteændringer skulle træde i kraft hurtigere«.

Selv om det ummidelbart kunne lyde som en erkendelse fra ministeren, viste sagen sig at være en anden. Til Berlingske oplyste ministeriet således, at ministeriet referede til en model fra november. Og dermed fastholdte mininsteren, at hun først blev bekendt med ønsket om en hurtig ikrafttrædelse i november.

På den baggrund var Eva Kjer Hansen i hastesamråd om sagen i forrige uge.

Her forklarede hun, at »vi har ikke noteret, at nogen skulle have haft kommentarer til hverken tempo eller ikrafttrædelsesdato for den nye bekendtgørelse«.

»Det gør et stort indtryk på mig, at så mange giver udtryk for en opfattelse af et andet forløb, end det vi kan afdække i ministeriet. Jeg vil gerne gentage, at det er rigtig ærgerligt, at det har været forløbet. Jeg kunne have ønsket mig, at vi havde talt om det her undervejs, og at vi i fællesskab havde aftalt en anden tidsplan,« sagde Eva Kjer Hansen videre.

Miljø- og Fødevareudvalget mødes på onsdag og træffer en endelig beslutning om kritikken af Eva Kjer Hansen.