Opposition kræver svar i sag om kvoter: »Det kan jo ikke passe«

Socialdemokratiet og Alternativet bakker Dansk Folkeparti op i beskyldningerne om, at fiskeri- og ligestillingsminister har forhalet nye regler møntet på storfiskere på Limfjorden. Ministeren må forklare sig i sagen, lyder det.

Fiskeriordfører i Socialdemokratiet, Simon Kollerup, bakker Dansk Folkeparti op i partiets beskyldninger rettet mod fiskeri- og ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V). Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, står ikke alene med beskyldningerne mod fiskeri- og ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) om at have forhalet indførelsen af en række nye regler, der skal begrænse storfiskeres adgang til fiskeri af østers og muslinger i Limfjorden.

Således mener Socialdemokratiet og Alternativet også, at ministeren har trukket lovarbejdet unødigt i langdrag.

I sommer vedtog samtlige partier en række nye regler med henblik på at begrænse de såkaldte kvotekongers fiskeri efter musling og østers i Limfjorden.

Reglerne trådte i kraft godt et halvt år senere - i midten af december - men ifølge Dansk Folkeparti har processen ikke alene været langsom, den har også haft konsekvenser.

En af storfiskerne benyttede således den mellemliggende periode til at købe yderligere fiskekvoter, så fiskerens samlede mængde overstiger det nye loft, viser et nyt svar til Folketinget.

Ifølge Simon Kollerup, fiskeriordfører i Socialdemokratiet, forsøgte man tilbage i august 2018 at fremskynde processen første gang.

»Jeg husker meget tydeligt, hvordan vi i sommeren 2018 blev gjort opmærksomme på risikoen for, at nogle af de største fiskere ville kunne hamstre muslinge- og østerslicenser. Derfor blev sagen taget op på ordførermøder allerede i august. Vi havde som politisk flertal i Folketinget et ønske om, at bekendtgørelsen skulle ud hurtigst muligt, fordi der skulle lukkes for kvotekonger på Limfjorden,« siger Simon Kollerup.

Han bakkes op af Roger Matthisen, fiskeriordfører i Alternativet. Ministeren må forklare, hvorfor processen er blevet »forhalet«, lyder det.

»Vi har ret tidligt i forløbet diskuteret, at processen skulle gå hurtigere. Vi har brug for en forklaring fra ministeren. Det kan jo ikke passe, at en bekendtgørelse på et relativt småt område skal være så lang tid undervejs,« siger Roger Matthisen.

I Enhedslisten vil fiskeriordfører Søren Egge Rasmussen ikke konkludere, om ministeren har forhalet processen eller ej, men han mener, at der behov for at få klarlagt forløbet.

»Når vi har en ambition om, at kvotekoncentrationen skal ned, er det jo dybt provokerende, at en fisker skynder sig at købe mere op i den periode, hvor en vedtaget stramning ikke er effektueret. Derfor må vi også få klarlagt, om den her proces på nogen måde kunne være gået hurtigere. Indimellem oplever vi lovgivning, hvor vi kan alt på ingen tid. Så det kan jo godt lade sig gøre,« siger Søren Egge Rasmussen.

Minister er foreløbig tavs

I november 2018 sagde Eva Kjer Hansen til TV Midtvest, at kritikken om tidstrækkeri i lovarbejdet på daværende tidspunkt var »helt ny« for hende. Samtidig forklarede ministeren, at »det kan ikke gå hurtigere, når vi skal sørge for, at tingene er i orden i de bestemmelser, vi sender ud«, samt at der er tale om en helt normal lovgivningsproces.

Berlingske har stillet en række spørgsmål til ministeren om sagen, blandt andet om hun allerede i august 2018 var bekendt med ordførernes ønske om en hurtigere proces. Eva Kjer Hansen har ikke ønsket at besvare disse spørgsmål.

I Venstre siger fiskeriordfører Erling Bonnesen:

»Vi har gennemført aftalen, som vi lavede i forligskreden, og herudover har jeg ikke yderligere kommentarer. Punktum.«

Fiskeriordfører i Det Konservative Folkeparti, Orla Østerby, fortæller, at han også deltog i ordførermødet i august, og han bekræfter, at Ib Poulsen allerede på dette tidlige tidspunkt bad om, at muslinge- og østersbekendtgørelsen skulle træde i kraft hurtigere.

»Jeg har været med til alle møderne, og Ib Poulsen har, siden denne aftale blev indgået, forsøgt at få det til at gå hurtigere. Men ministeren har gjort det så hurtigt som muligt, og det har hun sammen med sine embedsmænd gjort klart for Dansk Folkeparti,« siger Orla Østerby.

I december 2016 indgik Dansk Folkeparti en fiskeriaftale uden om regeringen, så regeringen pludselig blev sat helt uden for indflydelse i fiskeripolitikken.

Orla Østerby kalder derfor situationen på fiskeriområdet for »mærkværdig« og »ikke gavnlig« for erhvervet.

»Ministeren ved godt, at der er et flertal uden om regeringen i fiskeripolitikken. Det er Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, som bestemmer, og derfor har hun kun interesse i, at det skal gå så hurtigt som muligt med denne bekendtgørelse,« forklarer Orla Østerby.

Professor i offentlig ret ved Aarhus Universitet Jørgen Albæk Jensen har tidligere sagt til Berlingske - uden at vurdere den konkrete sag - at det normalt er muligt at gennemføre en bekendtgørelse hurtigt, hvis der er et politisk ønske om det.

Skærpet retorik

Den konkrete sag udspringer af en politisk aftale fra juni, hvor samtlige partier som en del af opgøret med de såkaldte kvotekonger vedtog de nye regler om at begrænse storfiskernes adgang til muslinge- og østerfiskeri i særligt Limfjorden.

Målet med reglerne er at støtte de små fiskere omkring fjorden og holde liv i havnene.

Ib Poulsen fra Dansk Folkeparti retter skarp kritik af fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V). Han er selv fisker og ses her ved sin jolle syd for Hanstholm på den jyske vestkyst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bjørn Larsen.

Dansk Folkeparti har tidligere kritiseret lovarbejdet for at være for langsomt i både TV Midtvest og Ekstra Bladet, men skærpede i torsdagens Berlingske retorikken, fordi det nu viser sig, at en fisker har udnyttet ventetiden ved at købe netop muslinge- og østerskvoter.

Allerede inden handlen var fiskeren over det nye loft, men Dansk Folkeparti ser handlen som et udtryk for, at Venstre-ministeren har hjulpet storfiskeren med at blive endnu større på grund af det - ifølge dem - langsommelige lovarbejde.

Fiskeren kan udnytte kvoterne indtil 2026, hvor kvoterne over det nye loft, skal afhændes.

I Socialdemokratiet siger Simon Kollerup, at opkøbene »strider direkte mod intentionerne i den politiske aftale«. Samtidig efterlyser han svar fra ledelsen i Dansk Folkeparti.

»Det er jo Dansk Folkeparti, som må beslutte sig for, om et flertal i Folketinget skal finde sig i, at en minister så direkte trodser deres ønsker på fiskeriområdet. Sagen er varm endnu, idet ministerens svar til Folketinget for få dage siden afslører nye, alvorlige problemer, som ikke engang er et halvt år gamle,« siger han.

Ib Poulsen har udtalt, at han vil drøfte ministerens fremtid med sin ledelse. Det har desværre ikke været muligt at få en kommentar fra Dansk Folkepartis ledelse.

Artiklen er opdateret klokken 15.24: Ministeriet har meddelt, at ministeren ikke ønsker at kommentere oplysningerne i artiklen.