Udenrigsministeren indkalder Saudi-Arabien til samtale: »Det er fuldstændigt uacceptabelt«

Tre iranere er sigtet for spionage mod Danmark, og derfor har udenrigsministeren nu sendt en klar besked til Saudi-Arabien: »Vi vil på ingen måde acceptere en stedfortræderkonflikt på dansk jord«. Venstre bakker op, men havde gerne set regeringen gå længere.

Det Udenrigspolitiske Nævn holdt mandag ekstraordinært møde om spionagesagen i Danmark. Ministeren har indkaldt både den saudiarabiske og den iranske ambassadør til samtale på baggrund af sagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Mandag eftermiddag kom det frem, at Politiets Efterretningstjeneste (PET) havde sigtet tre iranere fra organisationen ASMLA for spionage mod Danmark for den saudiarabiske efterretningstjeneste.

Efter et ekstraordinært møde i Det Udenrigspolitiske Nævn om sagen gjorde udenrigsminister Jeppe Kofod (S) det klart, at Saudi-Arabiens ambassadør i Danmark nu skal stå skoleret.

»Vi har indkaldt den saudiske ambassadør i Danmark til samtale i Udenrigsministeriet og klart sagt til ambassadøren, at det er fuldstændigt uacceptabelt, at der finder spionagevirksomhed sted i Danmark fra saudiernes side,« siger Jeppe Kofod.

Besked til Riyadh

Udenrigsministeren har desuden sendt en såkaldt démarche, som er en formel diplomatisk henvendelse, til den saudiarabiske regering om, at man fra dansk side ikke vil finde sig i spionage.

Sammen med Holland, som i dag har sigtet et medlem af organisationen ASMLA for terrorrelaterede aktiviteter, vil Udenrigsministeriet via EU sende et signal om, at man ikke vil se »den form for stedfortræderkonflikt fra Saudi-Arabien og Iran« på europæisk jord.

Lars Løkke Rasmussen (V)

»Man må spørge sig selv, om vi, i en situation hvor udenlandske magter fører en slags proxykrig på dansk jord, vil blive ved med at gå op i det finere diplomati, eller om vi skal opruste.«


Jeppe Kofod har desuden indkaldt den iranske ambassadør til samtale om sagen, der ud over de tre sigtelser i dag også involverer Ringsted-sagen fra 2018.

Udenrigsministeren vil ikke komme ind på, om man kunne finde på at udvise saudiarabiske diplomater fra Danmark eller tage andre diplomatiske tiltag i brug mod Saudi-Arabien eller Iran.

Løkke: Det er ingen overreaktion

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som også sidder i Det Udenrigspolitiske Nævn, mener, at regeringens tiltag er nødvendige, men han havde også gerne set regeringen tage hårdere fat.

»Vi bakker fuldstændig op om de skridt, som regeringen har taget, men vi ville også bakke op, hvis man havde gjort mere,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Han vil dog ikke komme ind på, hvilke midler han gerne så taget i brug.

»Man må spørge sig selv, om vi i en situation, hvor udenlandske magter fører en slags proxykrig på dansk jord, vil blive ved med at gå op i det finere diplomati, eller om vi skal opruste,« siger han.

Danmark har før sagt fra over for Iran, da det kom frem, at den iranske efterretningstjeneste planlagde et attentat på dansk grund.

Allerede sigtet

De tre mænd er sigtet efter paragraf 108 i straffeloven, som handler om at hjælpe en fremmed efterretningstjeneste med at virke på dansk territorium. Strafferammen går op til seks års fængsel.

Mændene er i forvejen sigtet, idet de i november 2018 blev sigtet for at have billiget en terrorhandling i Iran i september 2018.

De sigtede tilhører organisationen ASMLA (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz), der kæmper for en selvstændig stat i det sydvestlige Iran ved byen Ahwaz.

Den iranske stat betragter ASMLA som en terrororganisation.