Tidligere udenrigsminister kritiserer Mette Frederiksens Israel-tur: Hun kan ende med at hjælpe en korruptionsanklaget premierminister

I dag lander Mette Frederiksen i Tel Aviv, og den beslutning har affødt kritik fra flere kanter. Nu lyder det fra den radikale Martin Lidegaard, at statsministeren med sin rejse risikerer at blive flettet ind i et politisk spil.

»Mette Frederiksen forsinker de hjemlige forhandlinger om genåbning af Danmark, hvor både elever, studerende, liberale erhverv, restauranter med videre tæller hver eneste dag,« skriver Martin Lidegaard på Facebook. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

I princippet er grænsen til Israel hermetisk lukket, men det forhindrer imidlertid ikke statsminister Mette Frederiksen (S) i at lande i Tel Aviv i dag.

Målet er ifølge hende selv at forsøge at løse fremtidige udfordringer med vaccineknaphed i Danmark, skriver hun på Facebook.

»Vi kan meget vel se ind i en fremtid, hvor vi skal vaccineres igen. Måske flere gange. Og det er ikke holdbart, hvis verden om få år igen står i en situation, hvor vi ikke har vacciner nok,« skriver Mette Frederiksen.

Beslutningen om at rejse til Israel har allerede affødt en del kritik, og ifølge den radikale udenrigsordfører og tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard er der adskillige grunde til, at den statsministerielle forretningsrejse til Israel ikke er en fremragende idé.

»Hun forsinker de hjemlige forhandlinger om genåbning af Danmark, hvor elever, studerende, liberale erhverv, restauranter med videre tæller hver eneste dag,« skriver Martin Lidegaard på Facebook.

Desuden mener han, at Mette Frederiksen sender et »usolidarisk« signal, og at statsministeren – om hun så vil det eller ej – vil blive rodet ind i den forestående israelske valgkamp.

»Til fordel for en premierminister, der både er anklaget for korruption og har stået i spidsen for de ulovlige bosættelser,« skriver Lidegaard.

Der er gode og tunge grunde til, at Mette Frederiksen ikke burde rejse til Israel i dag. Hun forsinker de hjemlige...

Publicado por Martin Lidegaard em Quarta-feira, 3 de março de 2021

Der er israelsk parlamentsvalg 23. marts, hvor den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, som er formand for det højreorienterede Likud-parti, skal forsvare sin post. Han bliver i øjeblikket beskyldt for at misbruge indrejseregler for at give sig selv en fordel til valget.

Det er for tiden kun meget få israelske statsborgere, der får lov til at rejse ind i landet. Det israelske medie Haaretz har for nylig afsløret, at mens tusindvis af ultraortodokse jøder, som typisk stemmer på Likud eller dets koalitionspartnere, får lov til at rejse ind, får ligeså mange sekulære israelere afslag.

Martin Lidegaard undrer sig ligeledes over, at det lige præcis er Israel, Mette Frederiksen rejser til. Nok er landet førende i verden, når det gælder udrulning af coronavaccinen, men Martin Lidegaard mener dog primært, at dette skyldes, at Israel agerer vaccinelaboratorium for Pfizer – landet producerer ikke selv nogen vacciner.