På vej i flyet til Israel løfter Mette Frederiksen nu noget af sløret for vaccineplaner

Statsminister Mette Frederiksen (S) sidder netop nu i flyet på vej til Tel Aviv, hvor hun skal mødes med den østrigske forbundskansler, Sebastian Kurz, og Israels premierminister, Benjamin Netanyahu. På Facebook løfter statsministeren allerede nu lidt af sløret for, hvad hun ønsker at få ud af dagens møder: et nyt partnerskab, som skal fremme fremtidig vaccineproduktion, der skal gøre Danmark mere selvforsynende.

Mette Frederiksen (S) er netop nu på vej til Israel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

I flyveren på vej til Tel Aviv deler statsminister Mette Frederiksen (S) på Facebook sine tanker bag turen.

Hun annoncerer blandt andet, at regeringen vil arbejde for et nyt partnerskab.

»Regeringen har også taget initiativ til et offentligt-privat partnerskab for at se på, hvordan vi kan fremme vaccineproduktion i Danmark.«

Når statsministeren vælger at tage turen til Israel med sin østrigske kollega, Sebastian Kurz, sker det for at »sikre et stærkere forsvar« mod fremtidige sundhedskriser, forklarer hun:

»Vi skal tænke frem. Forberede os på potentielle mutationer. For er der én ting corona har demonstreret, så er det, at vi skal have et stærkere forsvar mod sundhedskriser, som truer vores samfund, sundhed og økonomi. Og det er den primære grund til, at jeg nu er på vej til Israel.«

Vacciner, vacciner, vacciner

Statsministeren skriver også i opslaget, at danskerne meget vel kan forvente i en fremtid, hvor vi skal vaccineres flere gange. Derfor stræber hun efter, at Danmark skal kunne blive mere selvforsynende, når det gælder vacciner:

»Det er ikke holdbart, hvis verden om få år igen står i en situation, hvor vi ikke har vacciner nok. Derfor mener jeg også, at Danmark skal bidrage til, at vi får bragt produktionen af vacciner op. Og arbejde for i fremtiden at være mere selvforsynende.«

Statsministeren har mødt kritik for at rejse ud af landet. Hun mener dog, at rejsen til Israel hører ind under »nødvendige« rejser.

»Det er klart, at det kræver meget nøje overvejelse at rejse ud af Danmark lige nu. Og jeg har selv (selvfølgelig) afholdt mig fra at rejse igennem længere tid. Men der vil være undtagelser, hvor det er nødvendigt. Og det er kritisk, at vi allerede nu rykker på udvikling og produktion af vacciner,« skriver statsministeren.