Thomas Larsen: »Statsministeren står i lidt af et djævelsk dilemma«

Statsminister Mette Frederiksen (S) vil ikke gå videre med en genåbning i fase fire. Statsministerens melding er med til at understrege situationens alvor, lyder det fra Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen. Samtidig er hun nu nødt til at se på næste skridt.

»Hendes eksamen er ikke overstået og manges blikke vil hvile på hende den kommende tid for at se, hvordan hun reagerer på de data og informationer om smittespredningen, der kommer ind,« siger Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, om statsminister Mette Frederiksens opgave i den kommende tid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stephanie Lecocq/AFP/Ritzau Scanpix

Et stigende smittetal er begyndt at brede sig gennem Danmark, hvor særligt Aarhus og Ringsted har markeret sig på danmarkskortet.

Udviklingen fik i går statsminister Mette Frederiksen (S) til at åbne op for, at der kan komme krav om mundbind flere steder end i den kollektive trafik i Aarhus, og at der »kan komme nationale restriktioner for os alle sammen periodisk«. Det fortalte hun i et interview med Avisen Danmark.

I den kommende uge skal regeringen mødes med Folketingets partier for at forhandle om fase fire af genåbningen. Men i interviewet slog Mette Frederiksen fast, at fase fire af den ellers planlagte genåbning alligevel ikke skal gennemføres.

Og den melding er med til at understrege situationens alvor, vurderer Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen.

»Der er mere eller mindre allerede signaleret, at nogle af de genåbninger, som man havde planlagt, bliver meget svære, for ikke at sige umulige, at leve op til. Det er med til at understrege, at vi under ingen omstændigheder må komme ind i en bølge to, fordi konsekvenserne vil være for voldsomme,« siger han.

»Jeg er ret overbevist om, at danskerne og vælgerne bakker op om en regeringschef, der tager de nødvendige skridt for at undgå, at smitten spreder sig i større omfang,« siger Thomas Larsen.

Hvilende blikke

Thomas Larsen hæfter sig ved, at den danske indsats indtil nu har været en succes, men hvis der kommer større tilbageslag og en kraftig smittespredning, vil det få alvorlige konsekvenser for ikke bare Danmark, men også for regeringen og statsministeren.

»Hendes eksamen er ikke overstået og manges blikke vil hvile på hende den kommende tid for at se, hvordan hun reagerer på de data og informationer om smittespredningen, der kommer ind. Den store forskel i forhold til foråret er, at det bliver sværere og sværere at lukke ned i større skala, fordi vi så for alvor risikerer, at økonomien vil blive skadet endnu mere, end den allerede er,« siger han.

Derfor tvivler Thomas Larsen heller ikke på, at hvis smitten stiger yderligere, og situationen bliver mere alvorlig, vil Mette Frederiksen være klar til at tage skridtet, der lukker Danmark ned igen.

»Det er klart, at det man skal forstå her, det er at statsministeren står i lidt af et djævelsk dilemma. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at hun, ligesom hun gjorde i foråret, vil vægte danskernes sundhed højest og vil være ekstremt opmærksom på at skride ind, hvis det bliver nødvendigt med den fornødne kraft og konsekvens,« siger han.

Hvis smittespredningen fortsætter, er der en risiko for, at flere arbejdspladser kommer alvorligt i fare. Derfor vurderer Thomas Larsen også, at Mette Frederiksen følger situationen utrolig tæt for ikke at ende i en situation, hvor samfundet skal lukkes ned igen.

»Hvis vi kommer ud i en situation, hvor man skal til at foretage større nedlukninger igen, så vil de økonomiske konsekvenser gå hen og blive meget store. Den anden bølge kan blive ufattelig dyr, og det er det rigtigt grimme scenarie,« siger han.

»Det er selvfølgelig også derfor, at Mette Frederiksen netop nu appellerer så direkte til danskernes ansvarsfølelse. Det er nu, vi må stå sammen, og vi må forhindre, at der kommer en anden bølge. Og dér er hun helt afhængig af, at danskerne igen lever op til de forskrifter, der er om at holde afstand, holde hygiejne og i det hele taget optræde meget ansvarligt, hvis vi skal holde smitten nede,« vurderer han.