Thomas Larsen: Regeringen led et nederlag i går – men den græder ikke over det

Ifølge Berlingskes politiske kommentator led regeringen et klart nederlag, da et forslag om tvangstest af borgere i Vollsmose i Odense mandag blev stemt ned. Det var dog ikke nogen entydig dårlig ting for regeringen, som nu skal affinde sig med en ny virkelighed.

 
En genåbning af Danmark er i gang. Få overblikket over seneste nyt om situationen her. Video: DR, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

Mandag blev Folketingets partier i al hast indkaldt til møde i det nye Epidemiudvalg for at drøfte indførelsen af tvangstest og -isolation samt et lavere forsamlingsloft – specifikt i Vollsmose i Odense.

Det var regeringen, der fremsatte forslagene, og mens kravet om isolation blev vedtaget, stemte et flertal af Folketingets partier imod at indføre tvangstest.

Spørger man Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, var det et slag for regeringen.

»Der er ingen tvivl om, at det var et klokkeklart nederlag for regeringen. Men omvendt er der ingen i regeringen, der sidder og græder over det i dag,« siger Thomas Larsen.

At det trods alt ikke er noget stort nederlag skyldes, at det ifølge Thomas Larsen gennem længere tid har irriteret regeringstoppen, at flere partier har kritiseret regeringen for at sidde med hænderne i skødet i stedet for at gribe ind overfor den situation, der eskalerede mere og mere ud af sundhedsmyndighedernes kontrol i Vollsmose.

»De angreb, mente regeringen, ikke var fair. Men nu har regeringen vist, at den er klar til at bruge meget vidtgående midler for at få smitteudviklingen under kontrol, og det har været meget vigtigt for regeringen at gøre det klart for befolkningen,« siger han.

En ny virkelighed

Udover det åbenlyse nederlag, som regeringen led i kraft af ikke at kunne få sit forslag om tvangstest igennem, markerede mandagen også et skifte i den politiske tilgang til coronahåndteringen.

Mandag den 1. marts trådte en ny epidemilov nemlig i kraft, og i den ligger det, at regeringen fremover skal søge accept til at indføre restriktioner eller påbud i forbindelse med håndteringen af en epidemi. Det står i kontrast til situationen det seneste år, hvor regeringen har haft magt til selv at indføre og løfte restriktioner.

»Der er flere partier i Folketinget, som ønsker at kontrollere regeringen tættere, og som ikke længere er villige til at udstede blankochecks, når regeringen kræver noget i coronakrisens tegn. Det er meget tydeligt,« siger Thomas Larsen.

Når det så er sagt, mener Thomas Larsen ikke, at det er noget helt nyt og banebrydende, at partierne ikke længere per automatik giver regeringen mandat til snart sagt hvad som helst.

»Det så vi i virkeligheden også, da epidemiloven blev revideret, for der var Folketingets partier pludseligt helt anderledes aktive, end det har været tilfældet under store dele af coronakrisen, hvor mange partier groft sagt har givet grønt lys til det, der er kommet fra regeringen,« siger han:

Der er en del partiledere, der efterhånden sidder med følelsen af, at regeringen egenhændigt fik lov til at køre en stor del af håndteringen af coronakrisen. Nu vil de med ind og have en hånd på rettet, så det ikke bliver regeringen alene.