Flertal imod regeringens forslag om tvangstest

Regeringen har ikke kunnet samle flertal for at indføre udskældt tvangstest i det smitteramte Vollsmose i Odense. Både Venstre og Enhedslisten savner flere informationer fra regeringen.

 
En genåbning af Danmark er i gang. Få overblikket over seneste nyt om situationen her. Video: DR, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et flertal af Folketingets partier har nedstemt at indføre krav om test i den smitteramte bydel Vollsmose i Odense. Kun Dansk Folkeparti og regeringen har ifølge Berlingskes oplysninger stemt for.

Regeringen hasteindkaldte tidligere mandag Folketingets nye epidemiudvalg for at drøfte indførelsen af tvangstest og -isolation, skærpede mundbindskrav samt et lavere forsamlingsloft alene i Vollsmose, hvor smitten gennem de seneste par uger har været på himmelflugt.

Ifølge Berlingskes oplysninger er der flertal for at indføre tvangsisolation, men ikke tvangstest. Dette fik angiveligt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til at give udtryk for, at han var i tvivl om, hvorvidt påbuddet om isolation skal indføres, af frygt for at beboerne vil undlade at lade sig teste. Desuden stemte partiernes repræsentanter ja til at give politiet beføjelse til at give bøder, hvis beboere i området ikke bærer mundbind i detailhandlen.

Fra Venstre lyder det, at man »principielt er imod at tvangsteste«, og derfor har partiets repræsentanter i epidemiudvalget stemt nej til at indføre kravet om test. Sundhedsordfører Martin Geertsen siger, at »sagen ikke blev belyst ordentligt,« fordi regeringen ikke kunne svare på spørgsmål om, hvilke forebyggende tiltag man allerede har indført i Vollsmose.

»Sagen var ekstremt dårligt oplyst. Der var meget, vi ikke kunne få svar på. Hvis man vil indføre tvangsforanstaltninger over for borgere, der bor i dette land – uanset hvor det er henne – må man som minimum oplyse ordentligt om sagen,« siger Martin Geertsen (V).

Op mod 8.000 beboere er blevet testet i Vollsmose på en uge – alligevel ønsker regeringen at indføre tvangstest og tvangsisolation i området, men dette kræver dog et flertal i Folketingets epidemiudvalg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix.

Manglende dokumentation for indgrebet

Det er første gang, regeringen har forsøgt at aktivere indgreb i den nye epidemilov, der trådte i kraft 1. marts. Flere medier erfarede i løbet af mandag eftermiddag, at det især var den udskældte paragraf 28 i epidemiloven, som blev drøftet. Tiltaget gør, at man kan tvinge en større forsamling til at lade sig pode for coronavirus og gå i isolation, hvis smitte er konstateret i forsamlingen. For at paragraffen kan bringes i anvendelse, kræver det en indstilling fra en ny epidemikommission samt et flertal i epidemiudvalget, der består af 21 repræsentanter fra Folketingets partier.

Ifølge TV 2 havde epidemikommission, der blandt andre består af sundhedsmyndighederne, anbefalet at indføre krav om både test og isolation. Hvis kravene blev overtrådt, skulle dette straffes med bøde. De fleste partier har altså sagt klart nej til testpåbuddet på trods af den faglige anbefaling.

»Vi har stemt nej, fordi det er helt afgørende for os, at tvang er det absolut sidste værktøj, der bliver benyttet,« siger Peder Hvelplund, Enhedslistens gruppeformand og coronaordfører.

I den nye epidemilov er der indskrevet et proportionalitetsprincip om, at man først og fremmest skal anvende »den mindst indgribende foranstaltning«, inden man skrider til frihedsberøvelse. Det mener Peder Hvelplund ikke, at regeringen kunne dokumentere, og han erklærer sig derfor enig med Venstre i, at »regeringen ikke fremlagde tilstrækkelig begrundelse for at tage så hårdt et skridt«.

Hvelplund fremhæver i den forbindelse, at testtallene i Vollsmose er steget – og at det kan vise sig at have stor indvirkning på at nedbringe smitten. Odense Kommunes massive opskalering af test har resulteret i, at 7.000 til 8.000 af Vollsmoses omtrent 9.100 beboere blev testet i løbet af den forgangne uge.

»Partierne har sendt et klart signal til epidemikommissionen og regeringen om, at vi ikke vil gå på kompromis med proportionalitetsprincippet i epidemiloven,« lyder det fra Enhedslistens Peder Hvelplund.

Skuffet over partierne

Dansk Folkeparti har som det eneste parti forladt det lange møde med skuffelse, for partiet havde gerne set, at et påbud om test i Vollsmose var blevet stemt igennem.

»Der er simpelthen for mange, der undlader at blive testet. Det er trist, at vi var det eneste parti, der bakkede regeringen op om, at der skal gøres noget,« siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF).

Når testtallene i Vollsmose stiger, hvorfor mener I så fortsat, at det er nødvendigt med tvang?

»Vi ønsker, at alle skal testes. Det er ikke tvang – man kan jo bare vælge at blive hjemme, hvis det er det, man vil. Og ellers kan man tage testen. Når de eksterne eksperter siger, at der er et problem, så skal vi reagere. Det havde vi også sagt, hvis det havde været andre steder. Man skulle tro, at der er berøringsangst, netop fordi det er Vollsmose,« siger Liselott Blixt.

På et pressemøde efter drøftelserne var afsluttet, kommenterede sundhedsminister Magnus Heunicke det manglende flertal til at indføre påbuddet om test:

»Som jeg har forstået Folketingets partier op til dette møde, var der ønske om det. Det er altså et forslag, som Folketinget så alligevel ikke er klar til at bruge. Det vil jeg så tage til efterretning,« lød det fra sundhedsministeren.

De skærpede tiltag i bydelen vil være midlertidige.