Regeringen er på vej med magtindgreb: Vil aktivere tvangstest i smitteramte Vollsmose

Regeringen overvejer at forpligte alle i en forsamling til at lade sig teste. Folketingets nye epidemiudvalg er netop blevet hasteindkaldt og er i færd med at drøfte, hvorvidt man skal indføre pligt til test i Vollsmose.

 
En genåbning af Danmark er i gang. Få overblikket over seneste nyt om situationen her. Video: DR, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

Regeringen vil indføre tvangstestning af borgere i den smitteramte odenseanske bydel Vollsmose. Berlingske erfarer, at det nye epidemiudvalg har drøftet det omdiskuterede indgreb siden klokken 14 mandag.

Det sker, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) i den forgangne uge åbnede døren på klem for en diskussion om, hvorvidt myndighederne manglede værktøjer til at sikre, at alle blev testet i Vollsmose, hvor smitten langt overstiger bekymringsgrænsen.

I den nye epidemilov, der trådte i kraft 1. marts, har regeringen med den udskældte paragraf 28 mulighed for, at man kan påbyde – altså tvinge – en større forsamling til at lade sig pode for coronavirus, såfremt der er konstateret smitte. For at iværksætte indgrebet skal den nye epidemikommission bestående af blandt andre sundhedsmyndighederne komme med en faglig indstilling, ligesom et flertal i det nye folketingsudvalg skal stemme for.

Ifølge Politiken er folketingsudvalget med få timers varsel blevet hasteindkaldt for at diskutere netop den omstridte paragraf 28. Regeringen har lagt op til, at borgere i Vollsmose skal påbydes at lade sig pode for coronavirus. Såfremt testen er positiv, har borgerne pligt til at gå i isolation. Følger borgerne ikke påbuddet, kan de blive straffet med bøde, skriver avisen.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix.

Af Folketingets hjemmeside fremgår det, at sundhedsministeren vil fremlægge »yderligere smittedæmpende tiltag« i Vollsmose for epidemiudvalget, mens erhvervsministeren vil gøre det samme for detailhandlen i området.

B.T. skriver desuden, at regeringen ønsker at stramme forsamlingsloftet ved at sætte det ned fra fem til to personer i Vollsmose. Samtidig skal krav om mundbind i det offentlige rum udvides, og hvis det overtrædes vil politiet få beføjelse til at udskrive bøder med det samme. Hvis regeringens ønsker skal blive til virkelighed, kræver det flertal i det nye epidemiudvalg, som består af 21 repræsentanter fra Folketingets partier.

Mette Frederiksen udtalte i sidste uge, at hun var »villig til at diskutere lovgivningsmæssigt, om vi har behov for nye værktøjer, hvis alle ikke følger anbefalingerne«.

Det opfattede både røde og blå partier som et udtryk for, at regeringen var klar til at tvangsteste borgerne i Vollsmose, hvor smitten mange dage i træk var steget. Aktuelt er det såkaldte incidenstal – nysmittede pr 100.000 indbyggere – på 875. Den fastsatte bekymringsgrænse er blot 20 nysmittede.

»Det lyder som en anden måde at sige tvang på. Det virker temmelig overilet, og jeg ser intet behov for at tale en tvangsdagsorden op nu. Jeg anser tvangstest for at være en helt urealistisk vej at gå. Vi kommer ikke til at bakke op om det,« lød det på det tidspunkt fra Enhedslistens coronaordfører, Peder Hvelplund.

Berlingske har tidligere beskrevet, at der blandt Folketingets partier er et klart flertal imod at indføre et påbud om test i smitteramte områder. Samlet set afviste Venstre, De Konservative, SF, De Radikale, Enhedslisten, Nye Borgerlige og Alternativet torsdag, at de vil stemme for at indføre tvangstestning i områder som Vollsmose, såfremt beboerne ikke vil lade sig teste frivilligt.

Opdateres …

Berlingske erfarer

Dette er en artikel, der bygger på anonyme kilder. Oplysningerne, der ligger til grund for artiklen, er bekræftet af mindst to af hinanden uafhængige kilder, der har betinget sig anonymitet. Artiklen er bragt under disse vilkår, da Berlingske mener, at den er i offentlighedens interesse.