Stram Kurs tæt på at være opstillingsberettiget: Ikke godt nyt for Lars Løkke

Rasmus Paludans parti nærmer sig støtter nok til at blive opstillingsberettiget. Og det er ifølge en valgforsker og politisk kommentator Thomas Larsen bestemt ikke godt for statsminister Lars Løkke Rasmussen.

»Det vil være mange mandater, der bliver smidt op i luften og så skal lande igen. Så ud fra et stemmespildsperspektiv er det bestemt ikke godt for Lars Løkke Rasmussen,« siger valgforsker Kasper Møller Hansen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Partistifter og provokatøren Rasmus Paludan og hans parti, Stram Kurs, nærmer sig det magiske tal for at blive opstillingsberettiget.

Således har Stram Kurs fredag morgen kl. 8.20 opnået 17.739 vælgererklæringer. Det oplyser Økonomi- og Indenrigsministeriet til Berlingske. Tirsdag i denne uge havde partiet omkring 12.000 vælgererklæringer.

For at et parti kan blive opstillingsberettiget til folketingsvalg i Danmark, skal partiet opnå 20.109 vælgererklæringer og melde sig som opstillingsberettiget 15 dage inden valgdagen.

Ifølge valgforsker ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen tyder det således på, at Stram Kurs når at blive opstillingsberettiget til det kommende folketingsvalg, der skal afholdes senest 17. juni.

Kasper Møller Hansen påpeger, at med partiet Klaus Riskær Pedersen, Nye Borgerlige og sandsynligvis også Stram Kurs vil det få betydning for Venstres valgkamp på grund af stemmespild.

»Det vil være mange mandater, der bliver smidt op i luften og så skal lande igen. Så ud fra et stemmespildsperspektiv er det bestemt ikke godt for Lars Løkke Rasmussen,« siger han.

Derudover vil de andre partier blive nødt til at skulle forholde sig til Stram Kurs' dagsorden, hvis Rasmus Paludan ender med at være en del af partilederrunderne, påpeger valgforskeren. Og det kommer ifølge Kasper Møller Hansen dermed selvsagt til at flytte dagsordenen mod Stram Kurs, hvilket der også må være efterspørgsel på fra nogle vælgere.

»Man kan ikke afgive vælgererklæring til flere partier. Derfor er det altså nogle nye vælgere, der har givet deres støtte til Stram Kurs. Det betyder selvsagt, at der er vælgere, som tilsyneladende er enige med Stram Kurs' politik,« siger Kasper Møller Hansen, der ikke mener, at Stram Kurs vil nå over spærregrænsen til det kommende valg.

Kommentator: Løkke følger bekymret med

Thomas Larsen, Berlingskes politiske kommentator og analytiker, mener, at det er tydeligt, at Paludan rider på en bølge og har fået skabt et gennembrud for sit parti i kølvandet på de aktioner, han har lavet. Og det er ifølge Thomas Larsen langtfra uden betydning for statsminister Lars Løkke Rasmussen.

»Lars Løkke følger Paludan nøje med stor bekymring. Jeg tror, at Paludan vil komme til at udgøre endnu en udfordring for Venstres valgkamp og Løkkes håb om at blive genvalgt. Det, der kan blive problemet i sidste ende i forhold til Paludan, er, at han formentlig bliver opstillingsberettiget. Det er en præstation, at han på så kort tid har skaffet opbakning til sig selv og sit parti,« siger Thomas Larsen.

At der kommer endnu et parti, som vil give stemmespild til den blå lejr, er ifølge Thomas Larsen det sidste, statsministeren har brug for. Meningsmålinger viser, at Løkke formentlig skal foretage et af de største comeback, der nogensinde er set i dansk politik, hvis han skal fastholde Statsministeriet, siger kommentatoren.

Thomas Larsen påpeger, at han hører til dem, der ikke tror, at Stram Kurs kommer over spærregrænsen, fordi Rasmus Paludan ikke vil have tid nok under valgkampen til at skaffe de fornødne stemmer. Endvidere skal han både konkurrere med DF og Nye Borgerlige.

På spørgsmålet om, hvad Rasmus Paludans fremgang er et udtryk for, er Thomas Larsens svar, at de aktioner, han har lavet, og de demonstrationer, der har været imod ham, har fået en del vælgere til at afgive deres støtte.

»Det, vi er vidne til i denne valgkamp, er, at der for første gang er kommet partier på den anden side af DF. Der er simpelthen en del af vælgerne, som er frustrerede over, at der efter deres mening ikke bliver gjort nok for at få stoppet indvandringen og få stoppet muslimers indflydelse på det danske samfund. Det er ikke kun et dansk fænomen. Ud over Europa er der flere og flere partier, som man for få år siden ville have vurderet til at være for ekstreme til at kunne samle vælgere og i dag rent faktisk får vælgere.«

Overholder ikke valgloven

Stram Kurs har tidligere fået kritik for ikke at overholde valgreglerne. Partiet har omgået den såkaldte »eftertænksomhedsperiode« på syv dage. Det betyder konkret, at fra en person afgiver sin støtte til et parti, går der syv dage, før personen endeligt kan underskrive sin vælgererklæring. Formålet er, at vælgeren skal kunne nå at tænke dybere over, hvorvidt den pågældende faktisk ønsker at støtte et bestemt parti.

Det samme hul i reglerne udnyttede partiet Klaus Riskær Pedersen, da det indsamlede vælgererklæringer. Det fik trods adskillige advarsler fra Økonomi- og Indenrigsministeriet ingen konsekvens for partiet, der fik godkendt sin opstillingsberettigelse. Et flertal i Folketinget har efterfølgende besluttet at lukke hullet i loven.