Efter en uge med korankastning og håndgranat på Nørrebro: Stram Kurs har næsten fordoblet sine støtter

Rasmus Paludans parti, Stram Kurs, har over de seneste otte dage næsten fordoblet sine støtter. Partiet overholder dog ikke valgreglerne om den såkaldte eftertænksomhedsperiode på syv dage, men det er partilederen med egne ord »lidt fløjtende« med.

Den racismedømte, islamkritiske stifter af Partiet Stram Kurs, Rasmus Paludan, demonstrerer tæt på Farum Midtpunkt, mandag den 22. april 2019. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rasmus Paludan er med egne ord »rigtigt glad«. Siden islamkritikerens omdiskuterede demonstration på Blågårds Plads i København, der resulterede i oprør, ildebrande og anholdelser, er antallet af vælgererklæringer til hans parti, Stram Kurs, næsten fordoblet.

Det viser tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Rasmus Paludans demonstration på Blågårds Plads fandt sted søndag 14. april. Ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriet havde Stram Kurs mandagen forinden, dvs. mandag 8. april, 5.992 vælgererklæringer.

To dage efter demonstrationen på Blågårds Plads, mandag den 16. april, havde partiet 6.468 vælgererklæringer.

I dag, otte dage senere, har partiet 12.094 vælgererklæringer.

For at et parti kan blive opstillingsberettiget til folketingsvalg i Danmark, skal partiet opnå 20.109 vælgererklæringer.

»Flere danskere er blevet bekendt med Stram Kurs og vores politik, og det har givet os flere støtter. Hvis det fortsætter med denne hastighed, kan det være, at vi når de 20.000 vælgererklæringer inden Folketingsvalget,« siger Rasmus Paludan, der hver dag forsøger at gentage demonstrationen på Blågårds Plads, dog uden at få politiets tilladelse til det.

Valgforsker ved Københavns Universitet, professor i statskundskab Kasper Møller Hansen siger, at årsagen til den markante stigning er eksponeringen af Rasmus Paludan i medierne.

»Den mest oplagte forklaring på stigningen i vælgererklæringer er den medieopmærksomhed, Rasmus Paludan har fået i kølvandet på hans demonstrationer,« siger han.

Overholder ikke valgloven

Stram Kurs har tidligere fået kritik for ikke at overholde valgreglerne. Partiet har omgået den såkaldte »eftertænksomhedsperiode« på syv dage. Det betyder konkret, at fra en person afgiver sin støtte til et parti, går der syv dage, før personen endeligt kan underskrive sin vælgererklæring. Formålet er, at vælgeren skal kunne nå at tænke dybere over, hvorvidt den pågældende faktisk ønsker at støtte et bestemt parti.

Det samme hul i reglerne udnyttede partiet Klaus Riskær Pedersen, da det indsamlede vælgererklæringer. Det fik trods adskillige advarsler fra Økonomi- og Indenrigsministeriet ingen konsekvens for partiet, der fik godkendt sin opstillingsberettigelse alligevel. Et flertal i Folketinget har efterfølgende besluttet at lukke hullet i loven.

Ifølge Rasmus Paludan kan man stadig afgive sin vælgererklæring direkte til Stram Kurs og omgå eftertænksomhedsperioden. Altså samme metode, som Klaus Riskær Pedersen benyttede sig af.

»Hvis vi gør det på samme måde som Klaus Riskær, har jeg ingen kvaler med det. Reglerne er gældende for alle, og reglerne er jo åbenbart, at der ikke er nogen konsekvens ved at gøre det på den effektive måde,« siger Rasmus Paludan og tilføjer, at han er »lidt fløjtende« med det.

Så det er o.k. at udnytte et hul i loven, fordi man ikke får en straf for det?

»Vi overholder gældende ret. Og gældende ret er åbenbart, at eftertænksomhedsperioden er sat ud af funktion, fordi det ikke medfører nogen konsekvens, om man overholder den eller ej. Derfor er det ret åbenlyst, at det er lige meget, om man overholder den.«