Solidt flertal kan skodde regeringens tobaksudspil og overbyde med ti kroner

Regeringen har med sundhedsminister Magnus Heunecke i spidsen meldt ud, at den vil arbejde på at hæve prisen på en pakke cigaretter til 50 kroner. Men et solidt folketingsflertal har nu meldt ud, at prisen skal være mindst 10 kroner højere.

Hverken politiske venner eller fjender jubler af begrejstring over regeringens udspil om at forhøje prisen på en pakke cigaretter. Det ligger for lavt, lyder det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Det skal være dyrere at være ryger i Danmark, mener regeringen, som med sundhedsminsiter Magnus Heunicke i front nu foreslår at hæve prisen til 50 kroner pakken.

Et forslag, som til forveksling minder om det, der stod i et lækket dokument fra Finansministeriet, som Altinget kom i besiddelse af i forrige uge. Her fortalte projekchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse, Niels Them Kjær, at såfremt man reelt ønsker, at en prisstigning skal få de unge til at kvitte smøgerne – og samtidig få markant færre til at begynde at ryge – bør prisen ikke ligge lavere end 60 kroner.

Ønsker man derimod at få mest muligt ind til statskassen, bør afgiften ligge omkring de 50 kroner, som regeringen nu foreslår. Prisstigningen skal også helst ske ad flere omgange, så forbrugeren løbende vænner sig til de forhøjede priser – hvilket også indgår i regeringens udspil.

Støttepartier sætter hælene i

En rundringning til sundhedsordførerne hos regeringens parlamentariske grundlag – Enhedslisten, de Radikale, SF og Alternativet – viser dog, at regeringen næppe er i nærheden af at kunne tælle til 90 mandaters opbakning til udspillet:

»50 kroner er for lavt. Når man taler med læger og Kræftens Bekæmpelse – folk, der ved noget om det her – så er svaret det samme alle vegne: Prisen skal op på 60 kroner, for at vi kan få de unge til at stoppe,« siger Stinus Lindgreen, sundhedsordfører for de Radikale, der selv har politiske ambitioner om en cigaretpris på 90 kroner.

Også Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, er afvisende over for prishoppet på en flad tier i 2021, som regeringen har lagt op til.

Ud over prisstigningen, som støttepartierne – samt Venstre og de Konservative –  har vejet og fundet for let, præsenterede regeringen forslag om neutrale cigaretpakker, som de mener bør gemmes under disken i butikkerne, mere kontrol af salg til mindreårige, samt lovkrav om NemID-godkendelse, når man køber nikotinholdige varer såsom e-cigaretter på internettet, hvilket alle ordførere, som Berlingske har talt med, er positivt stemte over for:

»De tiltag er rigtig positive og er uden tvivl langt mere ambitiøse, end noget vi har set fra den tidligere regering, men vi må desværre bare konstatere, at den prisstigning, som regeringen lægger op til, simpelthen er for skvattet,« siger Peder Hvelplund, sundhedsordfører for Enhedslisten.

SF og Alternativet ønsker ligeledes, at prisen skal stige til mere end de 50 kroner for en pakke. Mens SF stopper ved 60 kroner, så Alternativet gerne en pris i omegnen af 80 kroner.

Susanne Zimmer, sundhedsordfører for Alternativet, afviser imidlertid ikke at stemme for regeringens udspil. Hun siger dog, at Alternativet også vil lægge mandater til, såfremt et flertal uden om regeringen for en prisstigning til 60 kroner skulle manifestere sig på den anden side af finansloven:

»Vores udspil er 80 kroner. Det er selvfølgelige det, vi helst vil, men omvendt så er 50 kroner bedre end det, vi har i dag,« siger hun.

Kan de tælle til 90?

På nuværende tidspunkt ligger den politiske konsensus altså milevidt fra regeringens holdning.

Regeringen tæller p.t. 48 mandater. Dens parlamentariske grundlag udgør sammen med Venstre og de Konservative 102 mandater, og dermed er der et klart flertal for at gennemføre en lov uden om regeringen, såfremt man måtte ønske det.

»Jeg er ret sikker på, at Socialdemokratiet også ved, at man skal kunne tælle til 90 for at få gennemført sin politik. Vi tager det med ind i finanslovsforhandlingerne nu, og det regner jeg selvfølgelig med, at socialdemokraterne lytter til. Men hvis det ikke kommer op på de 60 kroner, så har vi jo et flertal,« siger Stinus Lindgreen fra de Radikale.