K og V vil presse regeringen til cigaretpris på 60 kroner

Hvis ikke regeringen vil hæve prisen på cigaretter til 60 kroner, vil Konservative og Venstre samle flertal.

Venstre vil gå uden om regeringen, hvis ikke prisen på cigaretter bliver hævet til mindst 60 kroner allerede fra nytår. Vibeke Toft/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Hvis ikke regeringen hæver priserne på cigaretter til 60 kroner per pakke fra nytår, vil De Konservative og Venstre forsøge at samle et flertal uden om regeringen.

De Konservative fremsatte tirsdag et beslutningsforslag om, at partiet ønsker prisen sat op til mindst 60 kroner.

»Tobak er en kæmpe dræber, og prisen er især vigtig i forhold til at forhindre, at børn og unge begynder at ryge. Og det er vigtigt, at der kommer en markant stigning, så det får en effekt,« sagde sundhedsordfører Per Larsen (K) onsdag til Altinget.

Venstre er også klar til at lade cigaretprisen stige fra de nuværende 40 kroner, siger sundhedsordfører Sophie Løhde (V) til Berlingske.

Venstre vil have det med ind i finanslovsforhandlingerne.

»Vi vil sikre, at der bliver handlet med et væsentligt højere ambitionsniveau end det, som regeringen ser ud til at lægge for dagen.«

»Børn, unge og rygning hører ganske enkelt ikke sammen, og derfor skal der ske noget nu,« siger Sophie Løhde til Berlingske.

Forud for folketingsvalget 5. juni var der bred enighed om, at priserne på cigaretter skulle stige. Men ifølge Altinget er regeringens plan for nuværende at hæve prisen til 50 kroner per pakke over tre år.

Til Berlingske siger Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, at Altingets oplysninger ikke er et udtryk for regeringens politik på området, eller hvad regeringen vil foreslå til finansloven.

»Sophie Løhde er kandidat til danmarksrekorden i hykleri, når det kommer fra hende, at der skal sættes fut under arbejdet mod tobak.«

»Som sundhedsminister afviste hun selv at lade priserne stige, og man standsede også den løbende stigning i cigaretpriserne,« siger han.

Regeringens støttepartier ønsker alle mærkbart højere cigaretpriser.

»Vi går efter 70 kroner, men 60 kroner er bedre end ingenting. Og det burde der være mulighed for at opnå et flertal for i finanslovsforhandlingerne,« sagde forebyggelsesordfører Nils Sjøberg fra De Radikale onsdag til Altinget.

SF og Enhedslisten er ifølge Berlingske også parat til at hæve cigaretpriserne til 60 kroner.

»Rygning er klart en af de største faktorer i forhold til at skabe ulighed i sundhed, og det er et udtalt problem, at et stigende antal unge begynder at ryge,« siger Peder Hvelplund, sundhedsordfører for Enhedslisten, til avisen.

/ritzau/