SF vil målrette en formueskat mod landets rigeste – tænketank kalder det »gift for investeringsklimaet«

Et rødt forslag om en formueskat vækker dyb undren i den borgerlige tænketank CEPOS, som mener, at det er en dårlig idé på flere planer. Det vil nemlig medføre kapitalflugt og vil ikke nødvendigvis løse opgaven, lyder det.

Mads Lundby Hansen, cheføkonom og vicedirektør i tænketanken CEPOS, er ikke imponeret over et nyt forslag om formueskat fra SF. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Den seneste tid har budt på megen debat om coronaregningen. Hvor stor er den, og hvem skal betale den?

Det sidste spørgsmål mener SF at have svaret på.

Til Politiken siger partiets skatteordfører, Carl Valentin, nemlig, at man bør se på at indføre en engangsbeskatning på formuer og det, han kalder for »ekstraordinært store indtægter i virksomheder, som er meget tydeligt sporbare til den situation, vi er i«.

I et mere langsigtet perspektiv ønsker Carl Valentin og SF ligeledes at indføre en årlig skat på formuer, a la den, som Danmark havde, indtil den daværende socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen afskaffede den i 1996.

Men hvis man spørger cheføkonom og vicedirektør i den borgerligt-liberale tænketank CEPOS Mads Lundby Hansen, er det langtfra nogen god idé.

»Rent statsfinansielt er der slet ikke brug for nogen som helst form for coronaskat. Hverken for store virksomheder, rige danskere eller nogen som helst andre. Danskerne er allerede ramt af 35 unødvendige skattestigninger fra Mette Frederiksen. Og der er slet ikke brug for en coronaskat oveni,« skriver Mads Lundby Hansen i en e-mail til Berlingske.

Mads Lundby Hansen, Cheføkonom hos CEPOS

»Konsekvensen vil være færre investeringer og formueflugt og et betydeligt velstandstab. Når man indfører en formueskat i Danmark, svarer det til at hente vand med en hullet spand.«


Ifølge ham har reformer indført af den tidligere regering nemlig medført, at de offentlige finanser i øjeblikket er overholdbare, hvilket betyder, at staten over tid opbygger en fortsat større formue, som Mads Lundby Hansen mener er mere end solid nok til at absorbere det slag, som coronakrisen har været på de offentlige finanser.

»Hente vand med en hullet spand«

Desuden mener Mads Lundby Hansen, at særligt en engangsbeskatning vil »være gift for investeringsklimaet herhjemme«.

»Hvis der er risiko for engangsskatter, fordi virksomheder eller personer har et godt år, kan det medføre formue- og virksomhedsflugt fra Danmark. Danmark bliver et uattraktivt land at drive virksomhed i, hvis man over natten pludselig risikerer at blive straffet for en god indsats,« skriver han.

I forhold til det mere langsigtede perspektiv i en permanent formueskat minder han om, hvorfor man afskaffede formueskatten for 25 år siden.

»Afskaffelsen skyldtes en erkendelse af, at en formueskat er skadelig for investeringslysten, og at den medførte, at formuer flyttede ud af landet,« skriver han.

I Danmark har vi nemlig allerede »meget høje kapitalskatter«, heriblandt den næsthøjeste aktieskat blandt OECD-landene, påpeger han.

»En formueskat oveni vil være voldsomt, og jeg tvivler på, at en formueskat i Danmark vil generere et provenu. Konsekvensen vil være færre investeringer og formueflugt og et betydeligt velstandstab. Når man indfører en formueskat i Danmark, svarer det til at hente vand med en hullet spand,« skriver Mads Lundby Hansen.