Samuelsen står til næse i krigssag: Nu grilles han i samråd

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) står til en politisk næse og er netop nu i samråd. Ministeren er blevet kritiseret af et politisk flertal for at give forskere tilladelse til at citere fortrolige oplysninger og for at vildlede Folketinget.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) er netop nu i samråd for at have givet forskerne bag undersøgelsen af dansk krigsdeltagelse tillaldelse til at citere dybt fortrolige oplysninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter flere måneders konflikt mellem udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og Folketingets ledelse samt Udenrigspolitisk Nævn er ministeren netop nu i samråd om sagen om undersøgelsen af dansk krigsdeltagelse.

Allerede torsdag kunne Berlingske fortælle, at et flertal i Folketinget vil udtale kritik af ministeren og tildele ham en såkaldt politisk næse. Hvor skarp kritikken bliver, kommer til at afhænge af ministerens forklaring på samrådet i dag.

Følg samrådet her – artiklen forsætter under afspilleren.

Det er Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, der har kaldt ministeren i samråd, og partierne vil bl.a. have svar på, »med hvilken ret ministeren har tilladt forskerne at citere nævnsmedlemmernes udtalelser under fortrolige møder i Nævnet i en situation, hvor såvel Det Udenrigspolitiske Nævns formandskab samt Folketingets Præsidium skriftligt – og mundtligt – udtrykkeligt har afvist at give forskergruppen bag udredningen mulighed for at bringe citater fra Nævnets medlemmer.«

Baggrunden for samrådet og kritikken er, at Anders Samuelsen har givet tilladelse til, at forskerne bag undersøgelsen om dansk krigsdeltagelse i Kosovo, Irak og Afghanistan i årene 1993-2004 må citere fra dybt fortrolige møder i Udenrigspolitisk Nævn. Det har præsidiet forsøgt stoppet, men Samuelsen har afvist, at tilladelsen kan trækkes tilbage.

Ligeledes er Anders Samuelsen blevet beskyldt for at vildlede Folketinget og give to forskellige forklaringer i forbindelse med forløbet. På den baggrund vil Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Enhedslisten give Samuelsen en næse og udfritte ham om forløbet i dagens samråd.

DF: Han har taget det for givet

Søren Espersen (DF), der er formand i Udenrigspolitisk Nævn, har i flere omgange kritiseret ministeren.

»Jeg tror, ministeren har taget for givet, at det ikke var nødvendigt at kontakte nævnet og bede om tilladelse til, at forskerne måtte citere, før løbet var kørt. Men det er altså Folketingets beslutning, om optegnelser fra nævnet må citeres,« sagde han torsdag til Berlingske.

Næstformand i Udenrigspolitisk Nævn Nick Hækkerup (S) har tidligere kritiseret ministeren for at vildlede Folketinget i sagen. Samuelsen skrev nemlig i en e-mail 5. juli, at kildehenvisning, som er det, forskerne har fået tilladelse til, skulle forstås som dato og sagsnummer for møderne i nævnet.

Knap et halvt år senere, da tilladelsen var givet, lød det derimod i en ny e-mail 22. december, at direkte citater fra møderne også kan indgå som en del af kildehenvisningen.

Nick Hækkerup sagde derfor i går, at hele forløbet har været »kritisabelt«.

Medlem af Udenrigspolitisk Nævn Eva Flyvholm (EL) siger, at forløbet har været rodet, og at det har været vigtigt for Enhedslisten at få åbenhed, samtidig med at de politikere, der bliver citeret i undersøgelsen, selv skal godkende citaterne. Det er der ikke mulighed for på nuværende tidspunkt.