Efter krav fra Pia Kjærsgaard: Nu udskyder forskerne krigsundersøgelsen

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), har krævet, at undersøgelsen om dansk krigsdeltagelse blev udskudt efter, at Anders Samuelsen (LA) har givet lov til at der kan citeres fra dybt fortrolige møder i Udenrigspolitisk Nævn. Nu er offentliggørelsen skubbet fem dage.

Præsentationen af undersøgelsen af dansk krigsdeltagelse i Irak, Afghanistan og Kosovo bliver udskudt fem dage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I kølvandet på flere måneders konflikt mellem Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) bliver krigsudredningens præsentation nu udskudt med fem dage.

Undersøgelsen om dansk krigsdeltagelse i Kosovo, Irak og Afghanistan i årene 1993-2004 var sat til at blive offentliggjort torsdag i næste uge – 31. januar – men bliver i stedet offentliggjort 5. februar, oplyser Københavns Universitet.

Som Berlingske de seneste uger har beskrevet, har Folketingets ledelse, Præsidiet, rejst skarp kritik af Anders Samuelsen, fordi han har tilladt de to forskere bag undersøgelsen at citere fra fortrolige møder i Udenrigspolitisk Nævn.

Formand Pia Kjærsgaard har krævet, at forskerne ikke får tilladelse til at citere, hvad politikere i fortrolighed har sagt på nævnsmøder om dansk krigsdeltagelse. Ligeledes har det været et krav, at undersøgelsens offentliggørelse blev udskudt.

Samuelsen skrev i en e-mail 22. december til Pia Kjærsgaard, at det er for sent at begrænse forskernes adgang til de fortrolige oplysninger; de har allerede fået tilladelse til at referere direkte eller indirekte, ligesom forskerne kan citere politikerne »ordret« fra møderne.

Det fik Pia Kjærsgaard til 3. januar i et svar til ministeren at gentage, at citaterne ikke måtte bruges uden Præsidiets tilladelse, og at forskerne skulle gøres opmærksomme på Præsidiets ønske.

8. januar kom svaret fra Anders Samuelsen, hvor han understregede, at tilladelsen til at citere ikke kunne trækkes tilbage. Samtidig skrev han, at »Udenrigsministeriet vil give forskerne en kopi af korrespondancen mellem os for at sikre, at forskerne som ønsket af formanden er bekendt med Præsidiets indstilling«.

16. januar lød det fra Pia Kjærsgaard i et brev til Samuelsen, at Præsidiet vil diskutere sagen 30. januar, og at rapporten ikke skal offentliggøres før da.

Krav om udsættelse ikke muligt

Samuelsen svarede dagen efter, at ministeriet ikke havde mulighed for at udskyde rapporten, fordi de ikke ejede den. Til gengæld, skrev Samuelsen, havde han bedt sine embedsmænd om at dele Pia Kjærsgaards brev med forskerne og gøre dem opmærksomme på ønsket om udsættelse.

Dertil svarede Pia Kjærsgaard 18. januar, at hun »ville sætte pris på, at der er mere end én dag mellem Præsidiets behandling af sagen og offentliggørelsen af udredningen«.

Ifølge Berlingskes oplysninger har Udenrigsministeriet videreformidlet ønsket om at rapportens offentliggørelse blev udsat, og nu har forskerne altså besluttet, at offentliggøre rapporten 5. februar i stedet for 31. januar.

De to forskere fra Københavns Universitet, lektor Rasmus Mariager og professor Anders Wivel, har ikke ønsket at kommentere udsættelsen.